Isbitar efter Södertälje och inför AIK och Vita Hästen: Den så begåvade Hertzberg kanske går mot karriärår, Gustav Berglund är unik & kan Patrik Sjöström ”göra en Lasse Johansson” även med Emil Kruse?

Hur är det egentligen med den store liraren Viktor Hertzberg? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det fanns många godbitar och noterbara saker efter 6-1 borta mot Södertälje på torsdagskvällen.

***

Viktor Hertzberg är en extremt begåvad spelare. Dessutom är 29-åringen en late bloomer då han faktiskt spelade i Ettan fram tills han var 26 år.

Kanske fortsätter den sena utvecklingskurvans stigning då värmlänningen nu har fått en säsong i benen här, där det är ”hockey på riktigt”, som Thomas Paananen sa då han talade med mig om Hertzberg i en podd. Detta då VIK-tränaren jämförde med att spela här kontra i en mindre allsvensk klubb.

Kan Hertzberg få ännu lite bättre självförtroende och fysik nu som inkörd i Västerås kan det bli precis hur bra som helst kommande säsong. Vissa aktioner mot Södertälje senast höll fin SHL-klass då Hertzberg skapade. Få spelare i serien kan nog matcha Hertzbergs spelsinne och passningsspel.

***

Ytterligare ett positivt besked mot Södertälje var att evigt unge Fredrik Johansson är just det. Evigt ung. Det är högst ovanligt att en 36-åring har så bra fötter. Skottet har alltid varit underskattat och för lite använt, som vi såg vid rackarrökaren vid 2-0-målet mot Södertälje.

***

Emil Kruse behöver ta alla chanser för kunna matcha den så vasse Myrenberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det verkar också som målvaktstränare Patrik Sjöströms arbete med att få Emil Kruse lite lugnare i kassen kanske börjat betala sig. I så fall inte första gången Sjöström lyckas vässa en målvakt.

Lasse Johansson var ju ganska medioker år 1 i VIK för att sedan dominera år två och sedan gå till SHL, AHL, KHL och landslaget.

– Han (Patrik Sjöström) har en väldigt stor del i att jag är där jag är i dag, sa Johansson till VLT 2016. Det blev lite av en vändning när jag kom hit.

– Patrik ändrade min spelstil väldigt mycket och jag har Västerås att tacka för att jag tog mig vidare. Annars vet jag inte hur det hade sett ut, sa Lasse då och satte en riktigt fin kvalitetsstämpel på VIK:s målvaktstränare.

***

Gustav Berglund verkar ha ett unikt bra självförtroende då han försöker svåra saker hela tiden och verkar helt oberörd hur det än går. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Detroits och Frölundas tänkta guldklimp Gustav Berglund har inlett intressant i VIK. Man ser att det finns massor av potential och offensivlusta, plus bra storlek och rörlighet. Men 19-åringen måste lära sig spela enkelt ibland, precis som Detroits Niklas Kronwall sa nyligen.

Det är ovanligt att se en så ung spelare våga spela med så oerhört små marginaler. Berglund verkar ha hur mycket självförtroende som helst. Det i sig är en unik och oftast bra egenskap.

Att VIK plockar in en så här offensiv back visar fortsatt hur offensivt tänk sportchef Patrik Zetterberg har. Frågan är hur snabbt Berglund kan växa in i ett allsvenskt topplag och lära sig värdera, särskilt nu i början då man kommer möta om NHL/AHL-lirare som lätt steker en om man blir för kreativ.

Det ska också mycket till för att Berglund ska slå sig in i powerplay då Åkerström, Tornberg, Jansson och Zetterberg just nu högst troligen är före på blålinjen i PP. Särskilt har Tornberg stärkt sina aktier efter två starka insatser mot Karlskoga och Södertälje.

1 svar

  1. Ludde skriver:

    Tornberg är ju total chef på isen. Bra blick och defensivt arbete med sin långa klubba 😊