Isbitar från insidan inför Södertälje & övriga lag: ”Förstår inte vad man pysslat med”

Mikael Frycklund kan verkligen driva fram med pucken och bryta igenom försvar. En egenskap VIK saknat på centersidan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På torsdagen drar kvalserien ”äntligen” igång borta mot Södertälje. På lördag väntar sedan topptippade Troja hemma. Känslorna är ambivalenta. Det är kul med mer hockey men inte så kul då man tänker på konsekvenserna av ett misslyckat kval.

Har talat med folk på insidan, som brukar ha ganska rätt om saker, inför kvalet och snappat upp lite kommentarer:

”Västerås känns ju som favoriter. Bäst målvakt i Henrik Lundberg. Rutinerade rävar som Fredrik Johansson, Stefan Gråhns och Niklas Lihagen blir viktiga, sen tror jag Mikael Frycklund blir kvalets bäste spelare.”

”SSK måste nog få en bra start. Kan räddas av Sahlin i kassen. Lite tveksam till backsidan förutom Marcus Bohman som är mycket bra. Holm måste fortsätta måla.”

Mindre bistert efter kvalet för Mats Waltin? FOTO: Rune Åhlén

Mindre bistert efter kvalet för Mats Waltin? FOTO: Rune Åhlén

”Har ändå en känsla att SSK åker ur, ju mer jag funderar. Defensivt ser det svagt ut. Förstår inte vad man pysslat med. Skickade Simon Karlsson och gjorde sig ovän med Bohman.”

”Huddinge bör bli botten tillsammans med Visby. Två lag som krigar men inte samma spets som övriga.”

”Kristianstads IK och Troja känns likvärdiga. KIK är tunga och jobbiga att möta på bortaplan framförallt. Har bra PP med Joel Persson, Thom Flodqvist och Fredrik Hansson. Jag är dock tveksam till Joel Gistedt i kassen.”

”Troja tuggar på med fyra jämna kedjor. Kan få problem med målskyttet, jag tycker inte riktigt de har spetsen. Men väldigt breda som sagt.”

”Slutligen: VIK vinner, KIK/SSK/Troja gör upp om plats 2.”

”Äpplet har varit nere och hjälpt till med träningar som alla vet, tydligen varit en jäkla fart då i VIK med sportchefen på isen.”

***

Det är lätt att säga från sidan, men jag tror den viktigaste nyckeln blir att VIK måste våga spela hockey i 60 minuter. Inte bli fega och backa hem som i Umeå senast, vilket Frycklund (som själv gjorde en riktig monstermatch) beklagade sig över då.

Mot just SSK är verkligen ”anfall bästa försvar”. SSK:s Fredric Weigel och Anton Holm är riktigt bra i mina ögon och det är inte hälsosamt att spela för mycket i egen zon mot dem.

Sedan tror jag ändå VIK har ett mentalt övertag på alla lag i kvalserien från start eftersom man var starka och sjätte bästa lag i Allsvenskan efter jul. Det mentala övertaget gäller att behålla genom att försöka ta kommandot i matcherna och inte låta motståndarna växa.

Om sedan det visar sig att ettanlagen är för bra för att VIK ska kunna spela ut och ta kommandot får man ändra strategi efter hand till att sitta tillbaka mer. Man måste ha en plan B. Det angreppsättet är nog klokast rent spelteoretiskt.

***

Av bloggens läsare som röstat tror 62 % att VIK klarar sig kvar. Rösta vad du tror på startsidan!

2 svar

  1. Robin Andersson skriver:

    Matcherna sänds på hockeyettan.tv måste köpa matchen för 129kr. Vet dock inte hur bra sändningen är, men enda stället jag hittar det på iaf.

  2. Oskar skriver:

    Någon som vet vart man kan se matchen på tv? Sändningarna från kvalet till allsvenskan finns ju varken på sportsidan på cmore och inte på någon av deras kanaler i tv tablån….
    Sänds matcherna i huvudtaget?