Jörgen Hanneborg presenterad från Almtuna och unge Gustaf Kangas går till Björklöven men även till slut också positiva J-nyheter

 

Under tisdagen presenterades Jörgen Hanneborg som en av två målvakter. 25-åringen delade arbetet i Almtuna med Oliver Håkansson (som gick till Södertälje) och norrmannen hade lite bättre siffror (90,3 mot 90,1), men samtidigt fick Håkansson starta fler matcher och i slutspelet innan Hanneborg kom in i match 2 mot Nybro.

Hanneborg ska vara en målvakt med en hög högstanivå och har en bra storlek (188 cm) att jobba med. Genom åren en av de bättre norska målvakterna, vad nu det är värt. Kan norrmannen höja sin lägstanivå kan det bli bra.

Det är säkerligen ingen dyr målvakt, men ändå ingen grön junior, så kanske blir målvaktssidan lite jämnare än tidigare?

***

Under dagen blev det också klart att Gustaf Kangas (född 2005) och yngre bror till Gabriel skrivit på för Björklöven.

Hörde att den unge centern kan kosta uppemot 350-400K, så antar att VIK som har en lägre budget (Löven ska ha klart högre) inte kände sig ha råd att binda upp så mycket pengar på en så oprövad spelare, vet dock såklart ej vilken deal Löven fick till.

VIK ska dock ha velat kvar Kangas som förstecenter i J20 med chans att jobba sig in i A-laget, men troligen föll det på prislappen.

Annars är Kangas mycket stark i närkamper på juniornivå, ett puckvinnarmonster i J20, stark och smart man-man. Bra att transportera och skydda puck.

Inte så bra skott, och kanske inte supervass offensivt. Kangas blir mycket svår att ersätta i VIK-J20, men en sådan spännande center som Oliver Marcelius (född 2006) kanske kan få en större roll nu. Marcelius är ytterligare en i J20 jag börjat gilla, som ni kanske läst.

Kangas är fortfarande lite valpig och det blir intressant om stockholmaren redan nu kan hota om en plats i Löven, men om jag får gissa blir det mest J20 år 1.

***

Det har varit lite tungt med flera tapp av bra J20-spelare, men bloggen har hört att de kanske mest spännande ynglingarna troligen blir kvar i form av backen Nikodemus Wernquist och Wille Ekman Cederborg.

Ni som följt bloggen har ju sett att undertecknad sedan länge blivit förtjust i Ekman Cederberg som i J20-kvalet överglänste alla andra ganska markant, då förstakedjan med just Gustaf Kangas och Hugo Lejon försvann helt offensivt.

Redan mogne och starke Ekman Cederborg har också varit bättre i A-lagsinhoppen jämfört med alla andra juniorer i mina ögon.

Som jag förstår det kommer A-laget ha 13 forwards plus Ekman Cederborg och sju backar plus Wernquist. Det känns som en bra start med två riktigt lovande juniorer som får vara med och slåss från början.

***

Bloggen önskar trevlig Valborg!

13 svar

 1. M.Malota skriver:

  Dorthe , Zizka återvänder till sina hemländer för att spela för A-lag kommer det också att bli väldigt svårt att ersätta dem

  • Ali skriver:

   Bara två 05:or får erbjudande om att stanna, Cederborg och mv Möller, resten tas utifrån, varav ingen sticker ut på något vis, det ska tydligen skyfflas in fler spelare för att öka konkurrensen.
   Kvantitet före kvalitet.
   M a o ord blir det negativt kval nästa år igen för J20
   Om man bortser från att Örebro har mer pengar bör man se hur dom gör med sin utvecklingsprodukter.
   Dom bästa U15 spelarna skolas in i U15, i bra omgivning( INTE i brunkar roller som i VIK).
   Samma spelare skolas in i J18 det året dom är U16 spelare.
   Osv uppåt.
   Det kostar f-an i mig inte en krona, det är bara frågan om sunt förnuft.
   Jag har studerat årskullarna från 04-09 och mönstret går igen, U14 året är vi lika bra eller bättre med vår bredd och topp, sedan drar Örebro ifrån tack vara ett de kan utveckla spelare.

   • Zeb skriver:

    Att köra på kvantitet över kvalitet kan vara det dummaste man kan göra i juniorsammanhang, snacka om att spotta j18-spelarna som vill ta en j20-plats i ansiktet

   • Ytterligare funderingar skriver:

    Efter att nu ha följt J18/J20-lagen under ett antal
    år är en av slutsatserna att det saknas ett visst långsiktigt utvecklingstänkande hos VIK, såsom beskrivs om Örebro.
    Fakta är att de yngre i J20 går sista året i gymnasiet och börjar tänka till, var ska jag spela mitt sista juniorår? VIk behöver tänka till i januari/februari innan säsongen tar slut – hur formerar vi ett starkt J20-lag kommande år? Analysera och erbjudande ett antal sista årsgymnasister någon form av kontrakt och bygg sedan på från J18-laget. J20 får en grundstomme, A-laget ges möjlighet att fylla på underifrån, mindre kvantitet behöver rekryteras till okänd kostnad. En ytterligare effekt – mer attraktivt att söka till VIK och HG.

    Bloggen anger en total lönesumma på uppemot 350-400K.
    Detta borde vara brutto med sociala avgifter som med baklängesberäkning på 25% blir en lönesumma på 263-300K, en månadslön på mellan 22-25K.

    Det finns kollektivavtal mellan SHL/Hockeyallsvenskan och Unionen som anger lön för yngre spelare u SHL, ej HA, bör dock ligga i nörheten SHL. Även VIK och NJ bör väl följa aktuella överenskommelser!!!

    Lön (unionen – överenskommelse)
    Löneökningar (endast SHL)
    Parterna är överens om att minimilönerna för 18 – 21 år höjs från och med 2019-05-01 med 1 500 kronor, vilket innebär 22 000 kronor/månad för en 18-åring, 23 000 kr/månad för en 19-åring, 24 000 kr/månad för en 20-åring och 25 000 kr/månad för en 21-åring.

    Bloggen skriver att lägga ut så mycket pengar på en så oprövad spelare. Det finns ju en övergripande reglering för klubbarna att följa. Kan Kangas och Lejon med 23 resp 17 HA-matcher och med över 150 spelminuter i HA anses som oprövade? I SHL får spelaren efter 100 min ett rookieavtal. 43 poäng på 42 matcher är en klart godkänd offensiv insats.

    • Mikael Norén skriver:

     Det är ju skillnad i SHL där lönebudgetarna är kanske fyra-fem gånger större än medel i HA, då blir det svårt tänker jag om varje HA-junior ska ha samma lön som de bästa SHL-juniorerna. Men visst finns det olika synsätt, och riktigt bra juniorer/unga spelare förtjänar såklart bra betalt om de färgar riktigt bra i A-laget.

    • Mr H skriver:

     Antingen lägger vi ner juniorsatsningen, eller seniorsatsningen. Vi har inte musklerna för det. Trenden visar det klart. Tyvärr.
     Bra skrivet: Ali, Xeb och Ytterligare funderingar. Det ligger något i det Du säger också, Mikael.

 2. Anton skriver:

  Läste också att ryktet säker att Juho Liuksala ryktas in till VIK ser gärna att han joinar då får vi två bra rightare som kan skjuta och kan vara i varsitt pp. Sen får gärna Eero Savilahti också joina. Då får två grymma spelare till andra linan. Tycker de kan få spela med Carl Jakobsson eller Engstrand till vänster

  • C skriver:

   Ska vi ha Jacobsson eller Engstrand i andralinan kommer vi att ha stora problem. Jag är för en sänkt budget och ett yngre mer kämpande lag men de 2 kommer inte vara producerande spelare på det sättet.

 3. Z skriver:

  Juho Liuksala från Nybro ryktas vara påväg in, om tanken är att han ska gå in i en 2/3 kedja så är det en väldigt bra värvning enligt mig.

  Sen såg jag att Eero Savilahti också lämnar Nybro, hade varit intressant att se honom lira i vik.

 4. Mats i Wien skriver:

  Går segt med värvningar, hoppas att NJ kan trolla, låt Komarek hjälpa , har säkert bra kontakter och kan locka bra spelare till VIK

 5. Pontus skriver:

  Hanneborg: höga toppar men även djupa dalar. Behöver bli jämnare. Med tiden kanske en bra målis.