Koll på backsidan som även den blir mer beprövad & scout om Benjamin Nissner som är ny i Tingsryd
Med Jerome Leduc klar kan vi börja titta på hur backparen kan tänkas se ut kommande säsong. Dock är det oerhört svårt med ett ganska jämnt startfält, men bloggen gör ett försök:
- Jerome Leduc – Alex Younan
Younan tog sig ordentligt mot slutet av säsongen och kan bilda ett dynamiskt tvåvägspar tillsammans med Leduc, en höger- och en vänsterskytt dessutom. Kan bli svårläst då bägge gillar att sticka upp. Risk kanske att det blir väl offensivt ibland?
- Morgan Hassel – Jimmie Jansson
Ett par som alltid funkat bra, även i Ettan. Med defensivspecialist Hassel kan den eldige Jansson släppa loss rejält i offensiven, vilket kan leda till flera fina solomål bland annat.
- Erik de la Rose – August Nilsson
De la Rose är kanske den mest svårbedömda spelaren av alla nyförvärv. Här får han en mycket stabil partner i redan SHL-meriterade Nilsson, som var mycket omtyckt i Karlskrona. Aldrig fel med en leftare och rightare i samma par.
”Sjundeback/extra”: Calle Ehrnberg + Kenny Källström.
Hassel och Källström blir fortsatt pappabackar och de borgar för att de nya slussas in i systemet på bästa sätt. Ehrnberg har hyllats unisont som en rörlig, ambitiös och puckbekväm back på J20-nivå och i dagsläget får nog Källström finna sig i att vara åttondeback, där han måste bevisa att han fortfarande hänger med här, efter en lite wobblig 18/19.
***
Denna backsida har faktiskt potential att bli bättre än den 18/19, förutsatt att Younan, Jansson, Nilsson (och Ehrnberg) fortsätter utvecklas åt rätt håll och att rightarna och 26-åringarna Leduc och De la Rose visar varför de har en del meriter, trots att de inte är lastgamla.
Kampen om tid i PP blir intressant. På förhand främst mellan Leduc, De la Rose och Jansson, beroende på hur många forwards man tänker sig använda i PP. Jansson gjorde 17 poäng ifjol trots utebliven PP-tid. Med PP kanske Jansson kan göra 30 poäng?
***
I fjol fanns bara en rightare på backsidan i Jonas Liwing. Nu finns alltså två med De la Rose och Leduc, där den förstnämnda bland annat kan stoltsera med en 46-poängsäsong i Norge. Bara tre backar har faktiskt gjort fler assist (42) än De la Rose under en säsong genom tiderna i norska ligan.
Tittar vi ännu närmare på De la Roses Europaäventyr var han faktiskt poängbästa back för sitt Dukla Jihlava 17/18 i den respektabla tjeckiska ligan med 5+12 på 54 matcher, om vi räknar med kvalet.
17 poäng var exempelvis långt före lagkamraten Nicolai Bryhnisveen (0+6), en back som producerat bra i HA tidigare (0,42 PPG och flera 20+poängsäsonger). Detta i ett mycket målsnålt Jihlava i en liga där man sällan eller aldrig räknar andra assist.
***
Sammanfattningsvis innehåller backsidan mer beprövat folk än vad som var fallet vid den här tidpunkten ifjol, precis som forwards- och målvaktssidan. Samtidigt är det ett ganska öppet slag om platserna på backsidan, det finns inga givna topp-2-backar på förhand exempelvis.
***
Tingsryd ser verkligen ut som ett budgetlag men värvade, precis som VIK, en spelare som gjort över 30 poäng i den relativt starka österrikiska ligan EBEL i centern Benjamin Nissner. En ganska intressant story nedan om hur det kan gå till i hockeyvärlden:
– Nissner hade sin genombrottssäsong förra året och agenten trodde att man efter det kunde få stora pengar från Wien, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Wien ville dock inte överbetala så han bjöds runt i ligan. Men inga napp eftersom sportcheferna i Österrike ofta ”samarbetar” och man var dessutom tvungna att betala 30 000 Euro i övergångsavgift ovanpå lönen.
– Varken Wien eller agenten backade om lönen och agenten blev då tvungen att ta fram alternativ. Allsvenskan, DEL2 och ECHL var de nämnda destinationerna, men ingen av dem är naturligtvis ligor med stora löner.
– Nissner hade som sagt sin genombrottssäsong förra året, men blev hjälpt mycket av att ha två starka spelare i Peter Schneider & Chris DeSousa (som båda har flyttat till bättre lag) som sina vingar mestadels av tiden.
– Nissner är en spelare utan direkt stora styrkor eller svagheter. Biffade upp sig och blev bättre i närkamper under förra säsongen. Har bra fotarbete och sätter upp spelet okey och skapar en del. Men totalt sett kunde jag inte finna någon riktigt stor styrka och han hade varit hårt pressad i hemstaden Wien den kommande säsongen för att upprepa succén från förra året.
– Också en tyst och blyg kille. Skulle inte bli förvånad om han återvänder snabbt. Tror Wien kommer att sakna honom mer än vad Tingsryd kommer kunna dra nytta av honom…
Källström hade väl en trasslig försäsong ifjol och kom därför efter. Hoppas att allt funkar nu och att han kan köra för fullt. Skadar inte med lite storlek.
Sa man inte från Vik håll förra säsongen, att man ville att pp backarna skulle spela i samma backpar, annars blev speltiden så ojämn?