Komarek, Topping och Skedung satte upp ett centerspel av högsta klass – som yttrarna dock inte kunde förvalta mot fenomenet Ignatjew som från Morakassen får övriga i rött att se väldigt smarta ut…

Komarek. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK föll mot Mora och framförallt målvakten Waltteri Ignatjew med 2-3 på onsdagskvällen. Detta trots att VIK vann både skott och chansskapandet stort.

”Bara” 2-2 efter 1:a. När VIKs centrar Komarek, Topping (#24 fortsatt sanslöst bra!) och Skedung är så här ruskigt vassa skapas det massor, men vingarna måste som sagt upp i skyttet och utan puck lite blekt vilket Mora utnyttjade skickligt.

9-5 chanser VIK 5-5, 3-1 PP-chanser. Började bra direkt första bytet med tung forecheck Engstrand. Topping åter faktiskt dominant och centern fixade friläge för både Dmytriw/Gersich men man såg hur stark Ignatjew är i kassen.

Ny otrolig pass Topping, ny bom. Komarek också lite på en egen nivå och skapade. Dmytriw fixade PP.

1-0 efter bra PP där Mingoia hittade Hutch som forcerade in 1-0 på egen retur, riktigt delikat att Mingoia hittade rätt med passningen där.

Topping dukade upp fritt läge Gersich. Komarek lika fenomenalt till Mingoia, men miss #11 och istället 1-1 från ingenstans efter noll markering framför stackars Niilo. Detta sedan Lindelöf gick bort sig högt i egen zon och Mingoia helt bara stirrade puck och helt glömde gubben bakom sig.

Monsterbyte Skedung gav fet chans Engstrand, yttrarna inget vidare målskytte som sagt….

1-2 sedan Elias Pettersson gick bort sig på offensiv blå, även lite kladd där före av Komarek. Sedan var Petterson kanske övertänd i hemjobbet och skymde egentligen bara Halonen, #26 var ju rostig efter skada och så men behöver som sagt möjligen jobba lite med värderingarna och kylan.

2-2 Topping från distans efter stark nätnärvaro Dmytriw. Hellberg kladdade på offensiv blå vilket tvingade Halonen till makalös slajdning àla 80-90-talet, Tommy Salo skulle varit stolt över den.

Krupic tvingades haka, bra jobb Dmytriw och Kangas BP. Komarek bröt snyggt och stolpe Hofbauer i 2-mot-1an.

2-3 efter 2a, trots att VIK hade mer puck och nötte sig fram till chanser mot fenomenet Ignatjew. Pettersson fortsatte att blanda att ge lite, men räddade sig själv efter tidig miss i egen zon.

Engstrand på nytt för ojämn och tog ny mindre smart utvisning i anfallszon, och i efterföljande PP fick Laavainen sitt livs träff från kanten, men vet inte om Niilo kunde varit med där?

Dessförinnan fint BP-jobb Kangas som tog pucken av självaste Daniel Ljunggren. Positivt att Gersich gjorde sin bästa match på länge, plötsligt mycket bättre vän med pucken, men alla yttrar var för uddlösa framåt. 6-3 chanser 5-5 i andra perioden.

Tredje perioden inleddes tamt av VIK. Komarek och Topping fortsatte skapa mycket för sina vingar. Komarek själv brände bra chans efter fint arbete av Hutch och Mingoia, den kedjan kommer allt mer.

Jansson fixade ett PP, och några bra chanser där. Hellberg fixade fin chans till Engstrand, men ny bom. I slutet räddade Lindelöf den tomma kassen, och Engstrand fick matchens sista chans i spel 6-mot-5.

SAMMANFATTNING

VIK vann chanserna med hela 20-11 i 5-5 och 5-2 i PP-chanser. NJ och Max får kanske göra en liten internrevision varför man inte satsade på Ignatjew som alltså höll till i finska andraligan ifjol, enormt bra scoutat av Mora där. Samtidigt är Halonen på uppgång här, men fortsatt en bit bakom landsmannen just nu.

Det positiva är att denna gulsvarta centersida bara växer och glänser allt mer. Topping (14-1 i NP) har växt ytterligare en klass efter sin avstängning. Komarek (16-1 i NP!) var riktigt på och Skedung bättre än på länge. 16-1 i NP är bland det bästa jag noterat.

Som jag varit inne lite på är frågan fortsatt vilka yttrar som verkligen ska göra målen i detta VIK, trots allt handlar sporten lite om det. Detta när det blir allt tightare desto närmare slutspel vi kommer mot bättre lag och toppmålvakter.

Tänk lite Jeremy Williams, som även kunde hota från distans. Ett sådant hot från distans gör stor skillnad i hur motståndare måste försvara sig.

Mingoia var kanske lite tänkt så, men amerikanen förefaller vara lite mer en playmaker och inte den som trycker in projektiler från distans, det ser vi även på hans siffror i karriären. Samtidigt sa ju en journalist från KooKoo att Mingoia ”har en laser till skott”, så det kanske kommer.

Nu kunde Mora kollapsa mycket lågt och göra det trångt framför Ignatjew, trots det lyckades dock Komarek & Co. lirka in många fina passningar, men lite trångt också att avlossa där inifrån, om vi ska försvara yttrarna.

Känslan är att VIK just nu inte riktigt har någon skytt som kan hota lite från distans, inte heller på backplats. Hoppas någon kan växa fram även här. Nu är ju Williams ett extremt exempel, men ändå.

Gersich gjorde sin bästa match på länge med 8-2 i NP.  Mingoia likaså med, även han 8-2, men väl svagt försvarsspel av en ovaksam #11 vid 1-1.

Helmersson rullade hårt på tre kedjor då fjärde med Kangas (6,08), Andersson (4,20) och Hofbauer (7,18) knappt fick lira. Helmersson gick ”all in” på denna trots att det är match i Umeå på fredag och hemma mot Södertälje på söndag.

Frågan är om VIK:s topp-3-centrar kommer orka driva så här varannan dag nu med 20 minuter per match? Tillåt mig tveka på den. Men samtidigt lätt att förstå Helmersson också.

Backsidan gjorde det stabilt där Loponen fortsatte ta kliv och #34 har plötsligt blivit mycket rappare i både ben och tanke, vilket gör att finländaren kommer mycket mer rätt in i alla situationer och 5-0 i NP.

Bohm saknades och Hadobás fick tre byten. Intressant att man valde Hadobás före Östman som fick sitta på läktaren. Och ungraren har ju mer potential än Östman, det är nog en smart investering för framtiden att göra så oftare.

Hursomhelst mycket positivt då VIK åter gjorde en ny bra match där man åter visade att det finns en centersida utöver det vanliga. Frågan är bara hur resten kan förvalta och det hela byggas kring dessa…

Men fortsätter VIK som helhet skapa chanser så här kommer målen och segrarna, få målvakter är 97-procentiga och som Ignatjew kväll efter kväll.

PUCKLIGAN

5 Konstantin Komarek

4 Kyle Topping

3 Isak Skedung

2 Nick Hutchison

1 Amil Krupic

13 svar

 1. Misse skriver:

  Önskar faktiskt att vi hade en riktig backgeneral där bak. En Lindh typ.

 2. HockeyFarsan skriver:

  Vik har stora problem med lag som har snabba spel vändningar. Samtidigt har man problem att åstadkomma detsamma eftersom våra backar allt som oftast envisas med att gå ner och ta bur skydd innan dom startar anfall.

  • Musse skriver:

   Ja visst kan man tycka att forwards borde ha gjort något mer mål på alla chanser. Men igår var var det backarnas individuella misstag som straffade oss. Ettan är Alex alldeles för vek och långsam vid blå två gånger om. Tvåan är kanske lite oflyt med studsen för EP som hade en jobbig kväll. Enda backen som får godkänt hos mig är Loponen. Trean är inte mycket att säga om då han får på en rökare i värsta Olle Liss klass!
   Engstrand får mycket skit ( ofta rätt ) men igår tycker jag förutom utvisningen att han gjorde en aggressiv och nog sin bästa match hittills.

 3. C skriver:

  Revisorn har helt rätt här.

  Den stora anledningen till att vi förlorade igår är att förstakedjan får 2st omställningar på sig i första som de inte klarar att hantera. Komarek är som center ytterst ansvarig i den kedjan och det här kostar oss matchen. Visst var deras målvakt jättebra men ska förstalinan fortsätta läcka bakåt som de gjort hittills så kommer det här aldrig att gå.

  Centern Komarek har i spel 5-5 varit inne på 14 mål framåt och 16 mål bakåt -2 totalt. Siffror som är snittet för spelare i ett lag som kommer på plats 10-12 i tabellen ungefär.

  Centern Skedung har i spel 5-5 varit inne på 9 mål framåt och endast 5 mål bakåt (11 färre än Komarek alltså). De siffrorna pekar mot en topp 2 plats i tabellen.

  Jag tror att stora massan här måste inse att 9-5 +4 är väldigt mycket bättre än 14-16 -2 även om 14 mål framåt känns roligare att se på.

  Snygga dragningar i alla ära men just nu förlorar vi matcher för att vissa spelare inte klarar av de defensiva spelet över hela isen och det är i princip samma linor varje match. Svårt att se i Mickes NP då problemet mest handlar om att de spelarna ligger fel i banan och tar för onödiga risker i fel lägen.

 4. Mage tät inga mål!!! skriver:

  Håller med skott i magen och dåligt med Snipers i VIK. Södertälje på uppgång 2-0 mot Brynäs. Tätt försvar trots att Brynäs bodde i Södertälje zonen sista 10 min. Fattar att målgörare är dyra.SHL 2024 en Utopi behövs ett Mirakel!!!

 5. Espen skriver:

  Nu måste NJ värva eller låna in nån forward! Bergman å Jakobsson blir ju borta nån vecka till! Är ju för tunnt nu

  • Revisorn skriver:

   Vi ger bort ytterligare en match. Förstakedjan brilliant framåt vissa stunder men inne på två bakåt, ser ut som en hönsgård vissa stunder. De är alltså -2 i spelet 5-5. Där förlorar vi matchen enligt mig. Våra bästa spelare måste gå plus när de är på banan. Sen ser det ju avgörande ut när Engstrand återigen tar en horribel utvisning i offensiv zon. Vi blir straffade och Mora kan sedan backa hem och ligga tätt enligt sin gameplan och gör det ju bra. Vi borde fått håll på dem men saknas ju det lilla extra i målskyttet från vissa spelare just nu.

 6. G skriver:

  Målvakten är bra inge snack om det men dom flesta skotten från vik skjuts ju i magen, vassare avslut behövs mot bättre målvakter

 7. Stefan Söderström skriver:

  För ojämna mot de ”sämre” lagen och räcker inte till mot topplagen, utan udd tyvärr och blir det inget trendbrott så lär det landa på en 6/7 plats till slut.

 8. KS skriver:

  Förstår dock inte hur Helmersson fortsätter ge Engstrand speltid? Han är en katastrof

 9. Stefan Söderström skriver:

  Alla målvakter spelar bra mot VIK, konstigt nog……