Niilo Halonen (VIK kan nog också få sin finske toppmålvakt), Toppings skytte och ett vilt kämpande box play med Krupic & Pettersson i spetsen gav tre poäng borta mot starkt Björklöven

Niilo Halonen gjorde sin kanske bästa match och finländarens formkurva pekar mot stjärnorna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 4-1 borta mot Björklöven på fredagskvällen. Stor matchvinnare blev Niilo Halonen som var fenomenal med 37 räddningar på 38 skott mot ett starkt hemmalag med sitt stjärngalleri.

Topping satte 0-1 högt från kanten med sitt fräsande och målsökande handledsskott efter 46 sekunder, även bra förarbete Lindelöf och Gersich. Med detta snitt är Topping på väg mot 30 mål, men hur sannolikt är det?

Löven dominerade annars första fem och 4-1 heta chanser då inledningsvis, slarv av Pettersson bland annat. Stolpe utifrån av Dower. Men sista 15 hade faktiskt inte Löven någon riktig chans då VIK åt sig in.

Topping het på Meyer, #24 har humör där under den lugna ytan. Komarek brände kontring.

VIK kom mycket bättre efter tio minuter. Löven slog någon icing och flera offside av hemmalaget då VIK störde bra. Dmytriw manglad av Rahimi men återkom. Hellberg het, bröt och brände fin chans.

0-2 efter nya bra grejer allt bättre Gersich och Hellberg där en plötsligt mycket vassare Loponen var planterad precis framför kassen efter 15.11.

Underbart att domarna inte längre tar utvisningar då spelare ramlar till höger och vänster, men upprört att Löven inte fick sina PP, hemmapubliken var otroligt uppbragt över det då spelare i gröngult föll överallt.

Hellberg fixade PP i slutet. Mycket dålig utvisning i a-zon Hutchison i slutet, lite som gamla VIK ofta höll på och bjöd motståndare på PP.

4-4 chanser i spel 5-5 i första där alltså VIK stängde Löven bra sista 15 minuten och 3-0 chanser VIK där sista kvarten i första.

Gamla odisciplinerade VIK tillbaka full sving i andra perioden, det som Hutchison påbörjade i slutet på andra med en onödig slashing i anfallszon på Rahimi.

Tänk att var och varannan match var så här förut, vi saknar verkligen inte denna gulsvarta parad till utvisningsbåset. Fortsatt 0-2 efter 40 minuter trots halva perioden i BP, men enormt bra Niilo och BP av Krupic, EP, Dmytriw & Co.

1-5 chanser Löven 5-5 och även 1-8 chanser Löven PP. Hutch åkte sig nästan fri i BP, sedan Loponen åkte ut med lite klubba mellan ben på Fortier.

Jansson sedan puck out, enorma räddningar fortsatt Niilo. Mycket Löven första 10, men sedan mer VIK som i första perioden. Första och enda chansen i 2:a i minut 29 då Hellberg dukade för Flood. EP fixade PP, Mingoia bra till Gersich och god PP-chans.

Sedan stekte Schilkey Loponen men Niilo tog friläget. Även klumpig utvisning Lindelöf. Men Krupic kung i BP ikväll.

Som lök på laxen 2+2 Skedung för hög klubba. Topping och Dmytriw fixade BP-chans, misstänkt tripping på #15 där. Hofbauer fin och het i BP och #23 går in i trafiken helt orädd.

VIK fick inleda tredje i BP på grund av Skedungs utvising. Pettersson räddade ett mål då en puck rann igenom Halonen. Weigel kom undan med en vänsterkrok i huvudet på Topping.

Engstrand gjorde sin bästa match på länge och klämde sig förbi sin back, men brände det fria läget utanför. 1-2 sedan VIK lämnade rent i slottet efter 48.58. Kraftfullt hederligt slagskott av Mustonen.

Sedan skapade VIK lite, men Komarek nästan lite loj på fritt läge efter fin droppass av Hutchison, bättre om Komarek tempoväxlar upp istället för ner i sådana lägen.

Dmytriw skapade chans för Gersich, men målskyttet vägrar lossna för #18 trots att han åter gjorde en stark insats.

Halonen sedan mycket rörlig på fritt läge för Powell. Och det var bitvis ruskigt tryck, men VIK:s centrar blödde faktiskt för en gångs skulle inte ymnigt i tekningarna, vilket gav lite mer andrum.

Manning åkte sedan helt ostörd helt respektlöst rakt på Halonen och satte dessutom upp knäet i huvudet på finländaren, svårt att se att det var så schysst och gentlemannamässigt med knäet som vissa hävdar. Bör bli cirka fem matcher om disciplinnämnden håller sin nya höga standard. Oerhört starkt av domarna att direkt ta den femman. Domarstandarden mycket bättre denna säsong, som sagt. Hatten av för det.

En annars ännu mer förbättrad Loponen kladdade i PP vilket gav läge för Mustonen. Istället 1-3 via nytt smart skott av Topping efter 57.42, som nu har hela 9+7 för 16 poäng på bara 14 matcher.

Finliraren Mingoia försöker verkligen jobba mer nu, och #11 fick lön för mödan då han blockade ett skott som studsade ut till Komarek som satte 1-4 i tom kassen, tidernas mest välförtjänta assist med avseende på uppoffrande spel?

Men Mingoia verkade inte kunna stödja på foten direkt efter och det är inte bra för den redan tunna yttersidan.

SAMMANFATTNING

Hockeylag kommer ingenstans utan en ligaledande målvakt. Och åter fick vi en impuls nu att Niilo Halonen kan utvecklas till att bli en målvakt som kan göra att VIK kan hota hela vägen mot SHL.

Halonen har på kort tid förbättrat sig dramatiskt och har över tid varit bra med 92 i räddningsprocent senaste åtta matcherna nu. Detta trots att NJ och alla vi ofta hårt kritiserat försvarsspelet framför Niilo.

Det var kvällens höjdpunkt. Potentialen att VIK får en riktig matchvinnarmålvakt verkar trots allt finnas där.

Därefter var det imponerande hur uppoffrande VIK kämpade i box play, mycket mer aggressivt och med aktiva klubbar och Löven fick inte tag i så många andrapuckar runt Halonen.

Krupic och Petterson var verkligen fenomenala i box play, vilket även gav några chanser framåt.

Ty annars var det över 60 minuter en blek insats offensivt, tror jag aldrig noterat så få chanser för VIK:

Björklöven vann chanserna i 5-5 med hela 16-7, och 10-3 i PP-chanser. Samtidigt var det en tillbakakaka för Löven då matchen i Västerås var lite lika med ett hemmalag som skapade klart mest. Hockeygudarna jämnar alltid ut sådant i längden. Detta gäller att hålla dessa glada i en.

Det verkar gå att göra resor i detta VIK under Helmersson. Redan nämnda Halonens resa, Lindelöfs, nu kanske Loponen är på väg åt rätt håll efter en svag start. Nu var Loponen en av lagets bästa backar med 7-3 i NP, och dessutom målskytt och poäng igen.

Gersich är förhoppningsvis också på en förbättringsresa och #18 var åter mycket mer vän med pucken och skapade inledningsvis med 8-1 i NP. Det är positivt, men viktigt att målskyttet lossnar för Minnesotasonen som VIK satsat mycket på.

Många forwards gjorde solida matcher, Hellberg och Dmytriw drev bitvis riktigt bra. Hofbauer likaså, bra energi och Andersson gjorde bra saker under sina få byten.

Engstrand kanske också tagit första steget i en resa med en klart bättre insats nu, har ju en fysik och fart med skaplig teknik som kan bli nyttig längre fram om besluten blir bättre.

Dock var förstakedjan med Komarek mellan Hutch och Mingoia totalt sett över 60 minuter alldeles för anonym. De måste driva mycket mer nästa vända i Umeå om det ska bli poäng. Dock klev Komarek in och tog viktiga tekningar, det är guld värt.

VIK-fansen kan njuta en stund över framsteg gällande målvaktsspel och hur laget slet defensivt, viktiga grundfundament i hela VIK:s resa mot toppen.

Och njuta av Topping också såklart, gjorde ju mål i PP1 nu. Går väl knappast att hålla honom utanför att starta PP1 framöver, hans skytte behövs. Eller vad är bäst?

PUCKLIGAN

5 Niilo Halonen

4 Amil Krupic

3 Kyle Topping

2 Elias Pettersson

1 Hannes Hellberg

24 svar

 1. kenta skriver:

  Om Karl tycker att det var energilöst efter bussresan till BIF, vad ska han då hoppas på efter bussresan till Östersund då? på onsdag! Det blir väl då en enkel match fö rDIF då på fredag??? Som har en hemmamatch mot Kalmar på måndag och kan ladda batterierna till västerås!!! Vilket j—la spelprogram rent ut sagt!!!!

 2. Anton skriver:

  Kollade på skoj om det finns några lediga spelare, hittade några som jag tyckte såg intressanta ut.
  Hittade Austin Farley som inte verkar få kvar i slovakien. Har spelat i HA och björklöven sedan tidigare och även spelat med Komarek i Luleå.

 3. Vik Forever skriver:

  Borde inte Gersich fått en assist på toppings 0-1 målet? Tyckte han knackade pucken bak till Topping.

  • C skriver:

   Tänkte samma sak då direkt men såg på närreprisen att det var en lövenklubba som petade bort pucken mellan Gersich ben så tyvärr.

 4. Peter skriver:

  En anmälan för checking to the head. Matchen var SSK-DIF.
  Påkörning med knät på Halonens huvud borde rendera likaväl i en anmälan.

  Lotteri?

 5. C skriver:

  Åter igen ett typexempel på vad ett lag kan åstadkomma när försvarsspelet ligger i fokus! Väldigt likt Djurgården borta och då var det Ian som fick hålla nollan. Löven får nästan inga omställningar på oss.

  Jag har ju gnällt mycket på Engstrand men precis som Micke skriver börjar det kanske lossna nu. Till att börjandes gjorde han inga misstag bakåt och var dessutom på ett ställe ett par gånger o avgörande lägen så riktigt kul. Starkt när han snodde pucken och fick ett halvt friläge.

  Kollar man tabellen nu så är vi med på riktigt men det är väldigt nära neråt också.

 6. Mathias skriver:

  Förstalinan är alldeles för långsam för att kunna driva spelet, antingen Mingoia eller Hutch måste bytas ut i den formationen för att kunna få ett mer explosivt spel imo. Gör en rockad med Gersich.

 7. Eusebio skriver:

  Back nummer 16.,tre stygn.
  Lorek är lika stabil som alltid

 8. Musse skriver:

  Tycker inte alls domarna pallade trycket. I första perioden var nog Stråhle in i domarrummet och härjade. Jag säger inget om våra utvisningar men det var flera situationer som hände strax före våra som de inte tog för. Slag på handskarna, säkert 10 crosschecking i ryggen på Hoffa när han bökar vid sargen, en rak höger från chihuahuan på hakan på Topping etc… Pinsamt att sen höra Stråhle på presskonferensen, han är verkligen oskön.
  Lyssnade på NJ idag, han tyckte också som jag skrev senast att Engstrand gjorde en riktigt bra match mot Mora. Så han kanske kommer med lite självförtroende. Och Niilo, vilken 👑

 9. Svanteturesson skriver:

  Topping. Matchvinnare och ”ankaret” enligt mig. Får Topping en lagkamrat (extra) han kan /får ”lira hockey” med så kan det här bli riktigt bra i år. Orolig för skador i truppen, vi är tunna här. NJ är såklart medveten om detta.

 10. HR skriver:

  Situationen som föregår 2-0. Micke säger faller lätt. Döm själva.

  https://imgur.io/07iIh3D?r

  • Mikael Norén skriver:

   Har inte ens kommenterat den, men ser här ut som en klar tripping. Men kanske inte lönar sig att publiken skriker på allt så fort någon ramlar, då kanske domarna trubbas av lite och publikeffekten avtar? Hursomhelst fantastiskt skönt att domarna överlag slutat ta så fort folk lägger sig numera.

   • HR skriver:

    Kändes som att det var efter den där som folk blev tokiga och började skrika på allt.

  • Johan Carlsson skriver:

   Faller lätt, förvisso… utvisning…. Nej…. Han trampar på klubban och då ramlar man. Ingen utvisning enligt regelboken. Hade jag varit lövensupporter hade jag tokig (på plats utan repris). Men man ser att det inte är en tvåa på reprisen. Oväntat bra gjort av domaren. Såg onekligen ut som en solklar tvåa när man såg matchen.

  • J skriver:

   Han kastar ju sig framåt alternativt dålig koordination i kroppen då han faller som ett höstlöv

  • Icing skriver:

   Han slår ihop sina egna grillor och faller som en primadonna…. skönt att domarna inte går på sådant feg och fulspel…

 11. Mikael Olsson skriver:

  Ni var ju jätte kluvna till Halonen.. Som jag sa.. allt handlar om vi har backar som också kan göra sitt jobb.. Idag gjorde dom det och se vad bra allt blev.

 12. Petri skriver:

  Kyle Topping 14 9 7 16 8 +6
  Konstantin Komarek 18 6 15 21 13 -3

  Topping är vår bästa center enligt mig!

  Och Halonen… Wow vilken högstanivå!!

  • Gurkfan skriver:

   Säger inte emot gällande att Topping driver laget just nu, men folk måste sluta ta +/- som exempel. Agenter och hockeylag slutade kolla +/- för 10 år sen för att det indikerar ingenting egentligen. En back som ramlat bakom eget mål medan forwarden i laget kontrar in ett mål framåt får också +. +/- handlar om var du startar, vilka du startar mot och var du är på isen när målen görs. Det är en indikator men säger egentligen nada när det gäller att påverka spelbilden som enskild spelare.

   • Gurkfan skriver:

    Scouter menar jag såklart, inte agenter..

   • C skriver:

    Korrelationen målen spelaren gör framåt och målen spelaren är inne på bakåt är mycket viktigare för ett lags möjlighet att vinna matcher än hur många poäng mål+assist spelaren gör.

    Sen är det farligt att stirra sig blind på +/- men stora skillnader på siffror mellan olika spelare i samma lag indikerar ju helt klart vad spelaren faktiskt uträtar på isen. Att något ramlar mm jämnar ut sig i längden.

    Om en spelare dessutom ligger på ett bra + över säg 3 säsonger säger det väldigt mycket. Klart mer än alla mål och assist som alla vi fans tjatar om hela tiden. Att alla ”slutat titta på det” är ren bullshit men med de dataverktyg som finns idag så såklart tittar man såklart mycket djupare än så.

    Så håller inte med dig 😊

  • Petri skriver:

   Amen!! 🙂