Tröttkört VIK med svag insats både defensivt (lite glidande utan puck) och offensivt (inget skytte utifrån) mot stundtals bra Södertälje – där Videll var skillnaden – för ett VIK som behöver bredda & spetsa den smala forwardssidan

Nick Hutchison lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

PÅ BILDEN: Nick Hutchison är lite för ensam regelbundet målande ytter. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

VIK 23/24 kräver verkligen tålamod av fansen. Detta efter en ny uddlös insats både defensivt och offensivt då Södertälje vann med 6-3 i ABB Arena på söndagseftermiddagen.

Mycket svag 1:a för VIK som föga förvånande verkade trötta efter Umeåresan, Södertälje verkade inte lika reströtta.

Det läckte chanser bakåt första 10-15, enbart Niilo räddade VIK mot bra SSK inledningsvis. 6-9 chanser SSK i 5-5 då VIK vaknade lite sista fem.

1-0 brytning Hutchison efter grov indian Norbe och #91 ”halvlobbade” extraordinärt in 1-0, som i AHL på något klipp jag grävde fram.

1-1 från blå bakom skymd Niilo, alltid frågan om man ska försöka städa och riskera skymma egen målvakt än mer, men Kangas valde här att låta SSK:aren stå ostörd framför Niilo.

Gersich fortsatt lite bättre och brände chans. Flood utvisad och trots bra BP Krupic, Dmytriw och Skedung, 1-2 retur. SSK åkte på sex man och många PP-chanser VIK, bra av bägge enheterna, trots att Komarek utgick efter fem byten.

Mer energi efter PP och VIK skapade två chanser.

Klart bättre andraperiod (3-5 chanser i 5-5), men märkligt att VIK åter var så uddlösa trots att ”bara” 2-3 man saknades (Komarek klev ju av i första haltandes och sågs sittandes nära VIK-båset resten av matchen).

Mer energi inledningsvis och chans Hellberg. Annars alldeles för anonym Mingoia fixade PP, men det slarvades bort med två utvisningar

Hellberg slarvade. Pigg Gersich skapade läge för Bohm i BP. Hutchison skapade chans för Lindelöf. Videll igenom några gånger, VIK saknar ett sådant ånglok. 2-2 efter bra jobb Gersich och Topping då så kylige Krupic hittade nät då Dmytriw skymde.

2-3 efter fin åkning Videll, men det var oerhört dåligt försvarsspel av Mingoia (som först gick bort sig högt och sedan bara gled i hemjobbet), Flood (sålde sig så enkelt på egen blå) och Hutchison tittade bara puck trots att SSK hade sin ”superkedja” inne.

Tredje var inte mycket roligare då Bohm och Engstrand stod för sena och vårdslösa tacklingar, så onödigt.

2-4 efter riktigt B-juniorspel i mittzon av både Hellberg och Engstrand, och sedan åkte inte ens Engstrand klart i backchecken så att Matteos ostörd kunde lägga in sin retur.

2-5 i PP inprickat Videll, 38-åringen visar att ålder bara kan vara en siffra på ett papper.

Mingoia fick en chans men sköt oerhört högt över och står kvar på noll (0) mål i 5-5. Skedung fixade ett PP och där styrde Hutchison in 3-5.

3-6 i tom kasse sedan Jimmie Jansson visat att han nog inte har stor målvaktskarriär att se fram emot sen. Annars hade Jansson gjort det bra då han drog igång några anfall.

SAMMANFATTNING

Södertälje vann chanserna med 18-14 i 5-5 och 7-4 i PP-chanser. Segern var därmed rättvis och SSK fick lite retroaktiv utdelning då de spelade brallorna av VIK första 15 minuterna.

Reströtta VIK lyckades trots allt ta ner Södertälje ganska bra efter att gästerna dominerat i första.

Det var det positiva, att ett tröttkört VIK ledda av Niilo Halonen (snart kan vi nog slå fast att NJ gjort ett målvaktsfynd) gjorde match av det trots den usla starten spelmässigt. Alltså en ny undermålig förstaperiod och sedan bättre.

SSK har bra uppspel och har ju satsat på i Allsvenskan/Europa högst beprövade namn och är lite längre gångna i byggandet av sin lagmaskin, så tänker nog i alla fall VIK-optimisten.

SSK har på pappret en mycket bredare forwardsuppställning än VIK, och det syntes verkligen i afton. Då VIK tappade Komarek (och Topping nog var väldigt trött) fanns inte så mycket där, förutom Hutchisons tidvisa ryck och två mål.

Mingoia behöver upp väldigt mycket för att bli en spelare som gör skillnad, frågan är hur sannolikt det är från den här nivån? Dessutom är det inte bra att Mingoia åter var svag utan puck vilket gav mål bakåt.

VIK har gått ganska hårt på tre kedjor långa stycken under säsongen, och det märks då spelare är vissna i vissa matcher.

Hoppas verkligen kan NJ väldigt snart kan bredda och spetsa forwardssidan, gärna med kanske en billig breddcenter (vad gör exempelvis Lagunov?), ett SHL-lån och någon riktig spetsytter som kan hota med distansskytte, VIK har idag ingen som hotar med skott lite utifrån på yttersidan.

På backsidan finns det ändå potential, bitvis bra där framförallt från Elias Pettersson, Krupic och Flood.

Vissa tycker VIK ska ta in spelare som främst kan förbättra defensiven, men inbillar mig att det går att få befintligt gäng att jobba hårdare och smartare defensivt över tid, men däremot går det inte att lära folk att skjuta mål, framförallt inte från distans.

Sen hjälper det ju inte att backarna har förtvivlat svårt att få igenom skott på mål, kanske ändå Krupic som nu gjort fyra mål bör spela PP? Detta då Krupic kanske är bättre än de flesta att ändå få in puckar?

Nick Hutchison är lite för ensam som regelbundet målande ytter. Det är bara att titta på yttrarnas antal gjorda mål.

Och just Hutchison själv är ju lite ojämn, skulle må bättre av lite mindre istid faktiskt. En fräsch Hutch är så mycket bättre än den lite trötta, då kan han få igenom delikatesserna där det handlar om hundradelar och där ett fräscht sinne och pigg kropp gör det lilla som gör den stora skillnaden.

Detta VIK behöver kunna rulla på fyra riktigt bra kedjor varje kväll för att kunna konkurrera över tid. Det är uppenbart att VIK:s forwards just nu inte riktigt orkar checka in varje match, vilket inte kanske är så konstigt med tanke slitaget på vissa.

Och tänk på att VIK möter många lag med SHL-meriterat folk långt ner i sina fjärdekedjor kväll efter kväll. Då måste man kunna matcha det och kunna pumpa på.

Och det går ju inte att klaga på att Bergman och Jakobsson saknades. Det kommer i snitt nog saknas 2-3 forwards varje kväll, sannolikhetsmässigt. Så är det för alla lag.

PUCKLIGAN

5 Elias Pettersson

4 Niilo Halonen

3 Erik Flood

2 Nick Hutchison

1 Amil Krupic

19 svar

 1. Gurra skriver:

  En center och inget jävla shl lån . En center som levererar .

 2. BesVIKen supporter skriver:

  VIK det sämre laget mot Mora Björklöven Södertälje räddad av att Halonen stod på huvudet i matchen mot Björklöven. SHL 2024 finns inte i min värld med detta lag. NJ har ett tufft jobb framför sig. Ser inte storheten med Kangas och Skedugn i laget vilket SHL lag värvar någon av dom. Skulle väl inte hjälpa Oskarshamn att slippa Hockey Allsvenskan nästa säsong.

  • C skriver:

   På 20 spelade matcher har Isac Skedung varit inne på 6 mål bakåt trots att han varit en av de 3 mest matchande centrarna i VIK.

   Eftersom Skedung är en av seriens absolut bästa defensiva centrar så är jag faktiskt lite orolig att han hamnar i Örebro med Wikman nästa säsong.

   Hockey är ett rollspel och att kunna stoppa in en center som är så bra bakåt så att motståndarna nästan aldrig gör mål är värt hur mycket som helst när man tex leder med något mål. Sen har han ju inte haft någon jätteroligt omgivning de flesta matcherna men ändå har han varit inne på 10 mål framåt.

   Hockey är ett rollspel där spelarna tar olika roller. För oss i publiken bedöms spelarna dock iprincip efter mål, assist, snygga dragningar och någon tackling då och då. Det är inte de sakerna som gör att vi vinner matcher utan vi vinner matcher för att vi gör fler mål än motståndarna.

   Tex Konstantin Komarek har i spel 5-5 varit inne på 15 mål framåt och14 bakåt.

   Jag tror att vi som fans måste börja inse att det finns saker vi inte ser på isen som avgör mer än mål för egna laget. Hittills är det alltså bättre att ha Skedung på isen i 5-5 än Komarek men jag tycker också att Komarek är roligare att titta på.

 3. Eusebio skriver:

  Hallonen var ganska trött ,vilket resulterade i en hel del returer.Han är en bra målvakt men borde ha vilat den här matchen.Back nummer 33 är tillbaka,han är inte i form för tillfället,borde spelas som sjunde back oavsett meriter..Komarek,problem med ljumsken igen.

 4. Mr H skriver:

  Det fanns i stort sätt bara ett lag på planen. Det var inte VIK.
  Jag ställer mig tveksam till tränarnas förmåga att nå fram till gruppen om man inte kan starta matcher piggare. 8-22 i skott – efter en period!! Det var väl inte Skellefteå vi mötte i alla fall. Var är hemmaspelet? (Jag missade de 8 första minuterna)
  Vi spelar täta matcher varannan dag hävdar några. Ja, det ingår!!
  Komarek borta tidigt – ja visst, det kan betyda tapp av en kedja. Men sett över en hel match? 6 insläppta! Försvaret var mer en lovligt virrigt.
  Håller inte riktigt med Mikael om att VIK lyckades ta ned SSK mer än max halva period 2. 3:e perioden – tja, vad ska man säga?
  VIK spelade för naivt och bjöd på på ytor. Orken? Visst – vi saknade Komarek, Bergman och någon till. Topping och Mingoia? Tränarna måste bättre kunna värdera hur man ska ligga i banan, eller formera sig. Var är strategierna?
  Det här ser inte ut och känns som ett riktigt lag, tyvärr. Inte just nu. Ett lag måste kunna spela bättre sett över hela banan. Men det kanske bara behövs någon liten förändring! Annars kan den här säsongen sluta hur som helst!!
  Tränarna måste i alla fall få laget att förstå att matchen börjar i period 1 – inte efter första periodpausen.
  Niklas Olausson, som P. Northman nämner – vad kan han kosta numera? Bra ide’!
  Kämpa på!!

 5. Anton skriver:

  Tycker också en till center behövs. Tycker Gersich har blivit bättre sedan topping kom tillbaka. Kollade lite på efter spelare på EP och hittade några spännande spelare:
  Markus Søberg
  Austin Farley (Har spelar med Komarek)
  Gustav Jansson
  Grant Mismash
  Henrik Eriksson

 6. Peter Northman skriver:

  Kan Niklas Olausson fd Luleå vara en center alternativ ?
  Han var grymt bra i slutspelet i SHL i våras och går kontraktslös

 7. Icing skriver:

  Det kostar på att vinna mot topplagen….VIK var riktigt energilösa efter sin urladdning mot Löven… ungefär som SSK såg ut mot Djurgården efter sin vinst mot Brynäs…. när VIK dessutom hade bussresan från Umeå i benen och bara en dag mellan matcherna är det kanske inte så konstigt att det såg ut som det gjorde…. lite otur att matcherna kom så tätt…. men det jämnar ut sig i längden… men som Micke säger…vi behöver bredda och få tillbaka Bergman och Jakobsson snarast för konkurrensens skull.

  • Peter skriver:

   Jag undrar om de många utvisningar i amdra upp mot Björklöven tog en del energi. Så ut redam där att det tog på spelarna. Lång resa och tidig match gör ju sitt.
   Men det kommer krävas en del om VIK ska kunna klara dlutspel också.

 8. C skriver:

  För mig är det ännu tydligare att VIK måste ta in en till center så fort det bara går. Anledningen är enkel. Hutchison som var tilltänkt center är inte aktuell där och så fort vi har en av våra toppcentrar på isen lyfter sig yttrarna i den linan och börjar producera.

  Komarek och Topping är de centrarna. Är en av dem borta blir vi väldigt tunna och hela linans produktion dör. Komarek har också en viss skadehistorik så han kommer knappast lira alla matcher.

  Skedung är en otroligt bra lagspelare och om vi bara tagit ledningen skulle 4st Skedung närmast säkra segern defensivt tyvärr så funkar ju inte hockey så riktigt.

  Kangas och Dimytriv är egentligen inga centrar och vi kan inte kräva att det händer så mycket framåt när någon av dem ska driva en lina. När
  Dimytriw spelar ytter skapar dessutom hans kedja otroligt mycket i 5-5. Han är en av dem som varit inne på absolut mest mål framåt.

  Bra att du också börjat fundera på en center Micke men jag tror att det är mer än en breddcenter som behövs om vi ska utmana på riktigt. Yttrar är sällan bra med en svag center mellan sig. Målskyttet har vi inga större problem med. Både Hutch och Topping går mot 20 mål plus. Hellberg, Mingo, Gersich, Jacobsson, Bergman och Komarek kommer göra sina mål om de bara spelar.

  Nej en till bra center skulle förändra oerhört mycket. Startas det en swishkampanj kommer iallafall jag swisha direkt.

  • Mr H skriver:

   Bra analyserat, C!!

  • Kerura skriver:

   Håller med helt. En till bra center är det som behövs mest. Vi har ju fått in 3 yttrar under säsongen kan man säga. Mingoia och Jacobsson men även Hutchison så vi är en center kort men 2 yttrar upp om vi räknar med att Kemp skulle ingått.

   • Mikael Norén skriver:

    Tack C för intressant input. Tror dock det är lite väl hoppfullt att alla yttrar ska börja göra mål, då ingen verkar ha skottet som krävs riktigt. Tycker trots allt Dmytriw just nu är lite för kantig teknisk med lite för många pucktapp för att vara en topp-6-forward i ett SHL-satsande lag, men riktigt bra i en tredje, om man tänker att detta lag ska typ nå final eller semi, kraven är höga. Men det är inte lätt att bedöma då flera kan spela på positioner.

    Likaså stora frågetecken för hur Gersich, Hellberg, Bergman, Jakobsson och kanske även Mingo klarar att driva/producera ett lag till SHL i topp-2-kedjor. Jag tror verkligen VIK behöver ha hot som kan skjuta mål från distans, idag finns ingen sådan skytt, förutom kanske Topping, och ingen verkar heller kunna skjuta direktskott ordentligt. Trots att 18/15 lirat med stekhet Topping sedan avstängningen har 18 gjort 1 mål och 15 noll. Det kan bli ännu bättre om 24 skulle få en bättre skytt bredvid sig.

    Även kanske lite önsketänkande att det går att hitta en ny så bra center nu som kan lyfta sin yttrar, riktigt bra tvåvägscentrar är extremt svåra att finna och de är nog sanslöst dyra. Men jag hoppas jag har fel såklart, det händer ju titt som tätt. Yttrar är normalt sett lättare att hitta. Det är också en faktor gällande att jag tror VIK skulle få mer bang-for-the buck där.

    Jag utesluter inte heller att Hutch blir center igen, tyckte han blev klart bättre då han fick bära mer puck då Komarek utgick i denna match. Skulle gärna vilja se Hutch testas som center några matcher igen innan vi lägger ner det spåret helt faktiskt, visst finns tvek om han orkar defensivt dock. I en drömvärld vore det fint med en klasscenter till dock såklart, och om Hutch kraschar som center får jag kanske omvärdera 🙂

    Tar man in en centertyp till får man också sannolikt en till som vill hålla mycket puck, vilket jag inte tycker verkar optimalt. Vilket även inte är vad PP behöver i min lilla värld 🙂

    • C skriver:

     Tänkvärda saker du skriver!

     Jag köper det mesta och många saker kommer nog visa sig och tyvärr så lär vi inte få nått nytt alls innan jul.

     Dock så tycker jag att PP1 är riktigt bra just nu . Tror vi kommer se fortsatt stor produktion där framöver med Mingoia smarta passningar och klubban inåt i isen.

     Den svagaste länken är helt klart Flood som faktiskt inte träffar mål särskilt ofta. En bättre skjutande back med samma passningsspel och det hade blivit bra på riktigt.

     I PP2 får däremot gärna en ny center göra entré för det är Topping ensam som varit behållningen där hittills. (Tänk en lekkamrat till honom där) Jag gillar ju Dimytriw men någon PP spelare är han inte. Vi har även Lopponen på ena kanten och det är knappast en hållbar lösning.

 9. Stefan Söderström skriver:

  Bara att hålla med. Måste värvas bra center och forwards. Inte hållbart annars.

 10. Olle skriver:

  Redan i första perioden såg jag den annars så förträfflige #24 Topping långsamt glida av isen vid ett byte och sjunka ner energilös på bänken i
  båset! Han har ju vilat i fem matcher för avstängning och bör vara på hugget

 11. Johan skriver:

  VARFÖR spelar man Jansson i PP??!!…..
  Man kan ju nästan börja undra om han har det inskrivet i kontraktet…

  • Kalle skriver:

   Den frågan har jag ställt mig i 1,5 år.. dessutom blir hans uppåkningar sällan lyckosamma. Lagkamraterna måste vara lagom trötta på hans risktaganden.