Ny assisterade tränare inför Östersund och gästinlägg om plus/minus efter Björklöven & Södertälje plus ärlig Hutchison: ”Hur viktigt är plus/minus egentligen?”

FOTO: RUNE ÅHLÉN

19 svar

 1. kenta skriver:

  Vilken bra analys Mr C! Fick läsa om den två gånger för att greppa det uppenbara!!! Topping den gubben måste vi göra allt för att bli en vikare 24/25!!!!

 2. C skriver:

  Stort tack för all feedback. Uppskattar det verkligen 😊

  Har funderat i de här tankarna sedan mitten av förra säsongen men ville vänta och se om ”mönstrena” fortsatte även i år och det gör de på gott och ont.

  Faktum var att jag skrev inlägget redan för 3 omgångar sen men det hanns inte med pga tidsbrist så ser att jag missade att uppdatera att Engstrand tex gått ytterligare -3 sedan dess och ligger på -16 och inte -13 som det står på ett ställe. Jag tror allt statistik i tabellen ska stämma.

 3. Kalle skriver:

  Hatten av till er båda.
  Hur ser ni på att ha Jansson i laget? Den spontana känslan är att vi förlorar på att ha en spelare som honom. Han utsätter laget för risker och med sina raider i tid och otid blir det sällan utdelning. Någon annan kanske har koll på statistiken där. Själv är jag nervös varenda gång han har pucken. Han verkar inte se när det är värt att gå för det, han gör det på minsta möjliga möjlighet..

 4. Olle skriver:

  Lite märkligt att lyfta in Flood i denna länk. Endast två backar med bättre +/- , detta när passningsskicklige Flood ligger i topp vad det gäller att skapa lägen som leder till mål.

 5. Johan skriver:

  Mr C: Wow vilket inlägg! Hatten av för all statistik och analys, säga vad man vill men statistiken är rak utan att blanda in hjärta och känslor som man annars kanske gör vid bedömningar av spelare.

  Ni som har koll, hur mår egentligen Bergman? Jag saknar honom.

 6. Eusebio skriver:

  Du måste uppdatera din statistik..

 7. Senioren skriver:

  Mycket bra skrivet om statistiken men en MYCKET stor nyhet kom helt i skymundan dvs satsning på juniorsidan som nu raseras/kannibaliseras
  Huvudansvarig för juniorsidan försvinner, är dock kvar som utvecklingsansvarig, ingen ny junioransvarig utsedd.
  J20 blir av med sin huvudtränare, assisterande blir huvudtränare, assisterande blir U16R’s huvudtränare.
  J18 oförändrad med 2 rutinerade tränare
  U16R’s huvudansvarig till J20, ass blir ny huvudansvarig, ingen ass utsedd, finns troligen inga pengar kvar(vi pratar om 7000-10000kr som är arvodet för en assisterande på denna nivå.

  På J/U sidan är det 5 personer, varav 2 st. är oprövade kort som nyss spelade juniorhockey.

  Om NJ, menar allvar med sin satsning på Juniorsidan är det dags att visa det för som jag ser det är det hand till mun mentalitet.

 8. Hesa Fredrik skriver:

  Otroligt bra analys! Det visar på vikten av mixen av spelare och också vikten av Power Play och Box Play!
  Det svåra är att hitta balansen!
  Som C säger, vi stirrar oss blinda på mål och assists men kanske behöver vi en till Skedung istället för en till Komarek?
  Jag återkommer till vad jag sagt förr, en bred trupp när serien startar, svårt att ta igen förlorade poäng! Och skador uppkommer, det kan man utgå ifrån!

 9. Martin skriver:

  Mycket intressant. En reflektion jag hade ett par matcher in var att jag upplevde att Komarek tog långa byten och släppte in ”sena” mål när bytena blev långa. Är det något som det finns statistik på? Upplevde att han hade så mkt vilja att göra något bra, men en trött stjärna är inte bättre än en pigg 2:a/3:e line gubbe.

 10. Red line offside skriver:

  Som jag alltid sagt att +/- är så oerhört viktigt. Tänker exakt likadant men har inte haft förmåga till en sån här djupanalys. Det är exakt som Mr C skriver. Jag vill inte för att hårdra det ha en Erik Karlsson i laget som gör 100 poäng när han ändå ligger på minus i +/-. Nu skulle ju inte han ligga på minus i HA men ni förstår vad jag menar.

  Dito har jag tänkt med Erik Flood. Han har problem mot större forwards och var inne på 2 enkla baklängesmål mot Ssk senast medans matchen levde. Kändes för lätt, dock har han lite bättre siffror än vad jag trodde.

  Att EP låg på minus var däremot en överraskning för han har känts så stabil. Men han försöker förmodligen överarbeta framåt o visa att han är mycket bättre än övriga backar. EP behöver hitta tillbaka till att spela stabilt och hårt defensivt och inte ge sig ut på offensiva räder eller spela för svårt i egen zon.

  Till sist. peta Engstrand, absolut inte tillåtet att ha ett så uselt +/- way sämre än alla andra. Agera där och sätt tillbaka Hutch som center hans +/- som ytter är inte okey alls

 11. Kjell Karlsson skriver:

  Det bästa jag läst på mkt länge, woaw. Exakt huvudet på spiken. Så här är det. Vi (Björklöven) är svajiga i år, kolla vår stats. Spetspelarna Shilkey, Pooley o i viss mån Weigel har SÄMST +/-. Våra tvåvägare Fortier, Mustonen, Wiklund, Possler har bäst stats. Defensiva backarna Rahimi, Cronholm, vilken överraskning! En av HAs bästa backar Jesper Lindgren är minus, varit inne på sanslösa >20 mål, men nästan lika många plus.
  Tornberg såg jag i två säsonger, den märkligaste utvecklingen jag sett nånsin. Han och Aktell vann +/- överlägset hans andra säsong hos oss. Dom var inte inne på ETT mål bakåt på dryga två månader, Dec-Jan. Otrolig räckvidd var EN ingrediens.
  Tusen tack f ditt fantastiska inlägg, ska sprida i unga Lövenstats kretsa.r

 12. SKÄRPNING skriver:

  Statestik kan vara intressant. VIK ska möta jumbon Östersund idag ett lag som har en 3 poängare på 11raka matcher. Förra säsongen på 17 raka matcher bara en 3 poängare mot just VIK. AIK och Djurgården har mindre matcher än VIK. Djurgården nästan ifatt nu. Bara Östersund och Västervik klara botten lag nu. Vill se en vinst idag mot botten laget Östersund annars kan VIK hamna i botten träsket som förra säsongen. Inte ett mittenlag som Mikael Noren nämde tidigare. Vill alltså se lite JÄVLAR anamma av VIK IKVÄLL!!!!

 13. Zeb skriver:

  Skulle vara intressant om man någon gång provade en junior med offensiva egenskaper i en offensiv kedja istället för att låta honom brunka i fjärde

 14. Mr H skriver:

  Mr C: Orakel och visionär. Jag förväntar mig att detta tungt analytiska och genomtänkta brev kommer tränare och klubb tillgodo på rätt sätt. Jag anar att det finns något mer runt denna analys som kan komma att skapa nya möjligheter om hur man ska bygga laget i framtiden samt hur man ska formera sig – ett kanske ännu mer effektivt spelsystem?! Eller något annat som kan gynna VIK.
  Bra att det kom fram röster om orsaken till hur senaste matchen blev spelad. Det blev för tufft efter Löven (som en del andra här också var inne på)!
  Super med ny tredjetränare!
  Återigen – coolt brev av dig, Mr C!!!!
  Bra jobbat av Dig också, Mikael.

  • Mr F skriver:

   Mycket intressant läsning för oss amatörer men du, Mr H, är rejält naiv kring betydelsen för klubben.

   Självklart har NJ, Max och tränarna full koll på detta…

   • Mr H skriver:

    Mr F : Så – då är det Du som inte är amatören då! Du läste inte vad jag skrev.

 15. PatrikH skriver:

  Mycket bra initiativ att låta C få utrymme för sin superba analytiska förmåga. Hoppas att tränarna läser detta, känner till detta och gör något för att stärka lagets defensiva förmåga. Särskilt borde Engstrand få sig en genomgång av hur han ska röra sig och placera sig på isen så att han inte orsakar så mycket insläppta mål för laget.

 16. ks skriver:

  mycket väl skrivet Mr C. kudos

 17. Robert skriver:

  Grymt intressant!