Lavoie presenterad som högerfattad playmaker och PP-specialist efter vassa siffror i Hästen nyligen och Karlskoga tidigare & Väsbys Ryttar lösningen på backupfrågan?

Alexandre Lavoie och Jimmie Jansson sida vid sida säsongen 16/17, nu kommer duon göra avtryck i VIK i vinter åter sida vid sida men i samma färger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagen presenterades även Alexander Lavoie. Det är en PP-specialist som är skicklig på att få fram flippmackor ”genom” klubbor och skridskor på bortre stolpen. Här finns en fyllig artikel med scoutrapporter om kanadensaren.

Faktum är att Lavoie var bästa poängplockare i PP i hela HA säsongen 16-17 med 24 PP-poäng (5+19). Säsongen efter hade Lavoie fjärde bäst PP-poäng i snitt per match i HA, efter 12 PP-poäng (4+8) på 30 matcher i Timrå.

Senast i Hästen blev det 6+12 för 18 poäng på 20 matcher, vilket motsvarar cirka 15+32 för 47 poäng över 52 matcher. Så den magra utdelningen i ECHL verkar inte vara så mycket att oroa sig för säsongen som gick.

Den högerfattade Lavoie är främst en framspelare som kommer kunna servera vänsterfattade avslutare som Anton Svensson, Alexander Lunsjö och Jimmie Jansson mackor att direktskjuta på. Bara det är värt hur mycket som helst.

Dessutom kan faktiskt Lavoie visa sig bli en viktig tekare. I alla fall tidigare, i Timrå och Karlskoga, levererade Quebécsonen riktigt vassa siffror i tekningscirklarna:

Vi ser också i tabellen ovan att Lavoie har viktig erfarenhet av SHL-kval uppåt, något som förhoppningsvis det även blir i VIK. Lavoie var med och spelade för Karlskoga i direktkvalet mot Rögle, och året efter blev det avancemang till SHL med Timrå.

***

Hockeynews.se rapporterar att VIK är nära målvakten Linus Ryttar. 24-åringen var bra i kvalet för Väsby trots att Kristianstad slog ut vildåsnorna, och det kan inte varit lätt att stå i mål i ett sådant obalanserat lag. Men 88,8 i räddningsprocent i serien imponerar trots allt inte vid en första anblick.

Dock konkurrerade Ryttar imponerande nog ut den välmeriterade Andreas Bernard i Väsbykassen, som bland annat varit en toppmålvakt i SM-Liiga tidigare, och fick goda vitsord här. Bernard hade lika dåliga siffror i Väsby som Ryttar i grundserien, så även Henrik Lundberg.

Ryttar har dessutom levererat god räddningsprocent i Ettan många säsonger i rad, och i de senaste sex kvalmatcherna för Väsby ligger räddningsprocenten runt hysteriska 95-96.

Ryttar bör också vara ett kostnadseffektivt alternativ som backup till inkommande Johan ”JG” Gustafsson som säkert kommer få stå minst 80 % av matcherna.

Vi kan också konstatera att Kruse och Myrenberg kommer lämna VIK, som ytterligare skickliga spelare att inte få plats i storsatsningen. De förtjänar som sagt att bli uttalade starters på andra håll i HA.

1 Response

  1. Vintermannen skriver:

    Får ingen wow känsla över tilltänkta andramålvakt. Den killen kommer nog få nöta väldigt mycket på bänken. Nej leta vidare och hitta någon annan, finns det inte någon yngre i närområdet som är lovande och utvecklingsbar ?