Lovande debut av Wille Ekman-C. från Sura men hur lågt ska ledningen våga låta VIK sjunka efter ännu ett nytt bottenrekord med insats så obefintlig att känd spelare tror att ”spelarna arbetsvägrar för att få bort coach”

27 svar

 1. Daniel Pettersson skriver:

  Jari Vitala

  Liten rättelse bara.

  23/24 har 9 st 07 spelare med VIK som moderklubb gått NIU i totalt 4 olika klubbar och ytterligare 9st har representerat 5 olika LIU klubbar i J18 regional.

  👍🏻

 2. Asd skriver:

  Jag skulle vilja ha ett seriöst uttalande från NJ. Det finns inget längre ”tålamod” som han hela tiden har pratat om. Jag vill ha en ärlig kommentar om läget. Tala klarspråk.

 3. Hesa Fredrik skriver:

  För en månad sedan var jag på medlemsmötet. Vi hade vunnit borta mot Brynäs och låg sexa i tabellen!
  Allt var frid och fröjd, vi siktar mot topp fyra!
  Nybro, Kalmar, Almtuna, Tingsryd, Karlskoga, Västervik och Östersund = kan inte matcha oss varken ekonomiskt eller spelmässigt!
  En månad senare har vi facit, vi är omkörda av alla dessa poängmässigt!
  Detta är en mental kollaps utan like!
  Att sparka tränare kanske ger lindring för stunden men är ingen väg att gå enligt mej! Det är på planen som jobbet måste göras, motivation slår alltid klass! Vad ska man då göra?
  Någon eller några bland spelarna måste ta taktpinnen! Sluta tro Ni är överlägsna motståndarna, spela mycket mer fysiskt ( om Ni har förmågan) stenhård forechecking, sluta peta med klubborna och bakom ryggen pass i egen zon!
  Visst, vi är oerhört skadedrabbade, desto viktigare att skippa skönspelet och börja kämpa!
  Som supporter kan man ta att det kommer svackor men inte att man slutar kriga!

  • Åäö skriver:

   Bästa jag hört på länge!
   Gäller att alla stämplar in och gör det dom ska. Att sluta stötta sin favoritklubb är inget alternativ hur dåligt det än verkar för stunden. Tänk att efter motgång kommer….ingenting för dom som ger upp.

 4. Peter Northman skriver:

  Tyvärr så är det backsidan som inte håller måttet , dom saknar i mångt o mycket hockey IQ som är så viktigt i dagens hockey, man kan inte bara stirra puck hela tiden utan man måste hålla koll på motståndarna var dom rör sig och det gör inte dagens VIK backar.

  Även framåt ’är det för svagt med få spelare som håller måttet , man spelar inte som ”en” enhet i någon av formationerna och där ligger ansvaret på coachen dvs spelar men inte efter uppgjorda direktiv så spelar man inte.
  Nu har vi många skador men vi borde kunna kräva mer av samtliga forwards inkl min favorit Komarek men till hans försvar så gör han poäng efter oäng i dagens lite gråa VIK.

  Sätt ”C” på hans bröst så kanske vi kan få igång lite jävlar anamma för nu behövs det verkligen en riktig jäkla omsrat på alla händer o fötter oavsett men som bär ”C” på bröstet.

  Forza VIK nu vänder vi detta
  Peter

 5. Jari Vitala skriver:

  Nu vässas pennan igen och jag hakar upp mig som en gammal vinyl på det jag skrivit tidigare när det gungat sportsligt. Nu går det det dåligt för föreningens a-lag…. igen… trots en budget på ryktesvis 24 MKR (förstår alla vilka ohyggliga pengar det är?). Det är lätt att peka på att tränarna ska bort eller att en sportchef ska bort. Det är ett kort som dras av fans så fort situationen är så här. Såklart ska dessa synas men varje gång det ropas efter avgångar så vänder man bort blicken från det stora hela. Att VIK, vad än de säger själva eller vilken upplevelse du än har Micke (förlåt mig) att kontoret o dyl håller klas är en förening som är dysfunktionell, omkörd av andra klubbar och föreningar i andra idrotter.

  Vi är alla lite naiva i det som händer runt a-laget, vi får in en sportchef som spelat andrafiol i Örebro och tror att allt ska bli bra, ingen kritisk bedömning av hans CV eller vad han ska göra utan man köper smäcket med hull och hår om nya fysplan osv.

  Vi har en styrelse som ekonomiskt gjort det ok, de har gått ut med en 3 årsplan där målet varit SHL 2024. Men vad har hänt sen? Hur han den följts upp? Hur han den kommunicerats under dessa 3 år? Det är en styrelse med kopplingar till varandra i det privata som ALDRIG kommer få den dynamik som behövs in en elitförening, det finns inget egentlig ”know how” och man har totalt misslyckats med det som andra klubbar i HA/SHL har lyckats med. Att sätta en prägel på föreningen som genomsyrar hela verksamheten från A-lag till U16 Elit och ner i verksamheten. Man låter gamla uvar vara kvar för länge på sina poster, uvar som inte jobbar de timmar som krävs och som läggs ned i andra föreningar i landet.

  För om vi tittar på det, Västerås IK är en NIU klubb, vi ska få en gräddan av Svenska ungdomar till hockeygymnasiet. Samtidigt har vi Sveriges största ungdomsverksamhet men vi lyckas bara få fram 2 st spelare till NIU säsongen 2023-2024. Och det till ett NIU som rankas väldigt lågt i Sverige. Vårt U16 lag som tämt regionen på de bästa spelarna hamnar 5:a i sin serie klart distanserade av topp 4 och nästan ikappsprungna av IFK Arboga (!). Vårt J18 kommer inte vidare utan harvar i Regserien och vi har ett J20 som riskerar att åka ut j20 Nationell. Vart är analysen, vilka har ansvar för detta? Vi har en scoutingverksamhet som drivits av en person som är så bekväm att han inte sett en ända U16 match denna säsong. Han har ingen koll på spelarna och är mest uppgiven att alla talanger väljer andra klubbar. Men varför lyckas Mora, Altuna mfl med mycket sämre resurser? Hur benchmarkar man och vad finns det för uppdragsbeskrivning för vedebörande?

  Klubben är dysfunktionell, på många vis, det sker ingen som helst utveckling på något plan förutom på kontoret då lite grann. Man tar inte hand om sina egna, man sätter inte en profil på tränare i tex U16 och nedåt. Man tar inte hand om sina tränare och ger dem feedback och utbildning utan slänger in 50 åring i U16 Elit som är lika moderna som Djurgårdens 1-3-1. Återigen titta på andra klubbar hur dom jobbar med ungdomar, unga hungriga tränare, teori varje träning med video. Vad gör VIK. Jag vet svaret, ingenting.

  Som sagt, det genomsyrar hela föreningen och det är ett problem som vi alla ser upp i a-laget. VIK är bekväma, ställer inga krav och du ska vara en person som passar in i den homogena gruppen Det är dags att rita om klubben på ett vitt papper och göra den hållbar över tid. Det är läge för det nu för en omstart behövs, på alla plan och den kommer att ta tid. Men det måste ta tid, att bli ett topplag i HA över tid för att sedan ta steget upp är det som behövs. Tyvärr är VIKs spiral nedåtgående och det är inte en tränares fel, det är ett stort strukturellt probelm.

  När vi ändå är inne på tränare, Helmersson? Kan det vara så att han endast är anställd för att vara en nickedocka till NJ? För man har knappts lyssnat på några referenser om honom….

  • Buster skriver:

   En fråga till dig Jari.Har du någon gång varit på ett medlemsmöte och framfört dina åsikter.Om man tycker att sin förening är så misskött måste det vell ändå vara den vägen man ska gå för att få till en förändring.

   • Jari Vitala skriver:

    Hej Buster,

    Jag har ej varit på någon av de medlemsmöten som äger rum. Dock har jag varit medlem väldigt länge och varit på årsmöten. Också varit verksam i föreningen/klubben på flera olika sätt och VET att det jag skriver tagits upp i många olika forum genom åren av väldigt många personer som också varit verksamma i klubben, en del mer och en del har varit väldigt verksamma. Tyvärr så finns inte kraften eller om det är viljan att driva bra saker vidare. Det är lättare att köra på i vanda hjulspår i större delen av verksamheten.

    Jag håller med dig i sak, man ska gå rätt väg för att få till förändring, men jag ställer en fråga tillbaka. Vilken är rätt väg tror du?

  • Ali skriver:

   Om vi ska fortsätta kritiken av klubbens junior, HG och ungdomsverksamhet.
   Övriga klubbar i J18 regions spelar mer eller mindre kontinueligt 3-5 U16 spelare, I VIK släpper man in max 1 spelare var 5:e omgång.
   Det betyder att VIK i varje årskull ligger vi 1/2 till 1 säsong efter i utveckling.
   I örebro är deras u15 spelare inskolade och driver deras u16, deras u16 spelare driver deras J18, deras J18 spelare driver deras J20 osv.
   VIK är kända i hela mellan Sverige för att ”stänga dörrar” mellan årskullarna, noll och åter noll utveckling.
   Intaget till NIU HG, är som sagt en enmans show, spelare ute i länet måste lära sig hur VIK fungerar
   Dvs
   Inför u16 året, förhandlar man sig till en plats på HG om man inte gör det spelar det ingen roll hur bra hur du är, VIK tar någon utifrån, gärna från Stockholm.
   I 08 årskullen spelar 2 av länets 4 bästa backarna i Arboga, 1 back spelar i Örebro men bor i Arboga, ingen av dessa fick inte ens komma på try-out….. Den 4:e backen kommer inte spela i VIK i höst

  • Mr H skriver:

   Jari Vitala: Mycket bra skrivet och analyserat utifrån frågeställningar som är relevanta! Men också kreativt tyckande/tänkande. Man måste ta itu med frågeställningar som känns viktiga för att VIK ska fungera, och inte som det är nu. En ruggig kollaps. samt tyst från klubbledningen. Du har också gjort det bra i frågor om hur VIK lyckats koppla ihop och utveckla ungdomsdelen med den totala verksamheten/seniorsidan utifrån hur Du ser det. Eller belyst vad som fattas i fokus och nytänkande. Samt vad som verkar prägla VIK som organisation överhuvudtaget. Well done.

  • C skriver:

   Det här är en av de bästa kommentarerna jag läst i bloggen någonsin. Jag har inte kolla på alla delar du skriver om men har du rätt så får jag revidera mina uttalanden om att klubben gör det mesta bra utom på sportliga sidan med A-laget.

   Sakligt, ärligt och fylligt. Bra skrivet!

  • Zrbbe skriver:

   Jari detta var ett mycket bra beskrivet, är det sanning i allt du säger så blir man mörkrädd .
   Har inte vetat så mycket hur hela föreningen mår.
   En annan har följt vik i 30 år och ja vad ska man säga.

  • Kokkola skriver:

   Jari Viitala… Där satte du huvudet på spiken! Har också varit inblandad i föreningen på den sportsliga sidan och det du skriver är heeelt rätt!
   Du trycker på EXAKT det som är fel i VIK och har varit i så många år. Det bästa inlägget jag läst här någonsin.
   Börja med styrelsen och gör sedan om och gör rätt! In med ambition och hunger och bort med bekvämlighet, okunskap och gamla vanor…

 6. C skriver:

  Nu är goda råd dyra. Man säger att man vänder på varje sten och i VLT säger Jansson att han ”försökte vråla igång det, gav noll effekt”.

  Vad kan man konkret göra?

  Man har tränarna kontrakterade på 2 säsonger och en lovande yngre tredjetränare man precis flyttat upp så där är det dyrt att ändra.

  Joser man faktiskt kan och bör göra är att byta lagkapten. Jimmie är en underbar person men för allas skull så är det dags att sätta Cet på någon annans bröst. Om Komarek bedöms vara för svag ledare bör NJ värva en typisk lagkaptens spelare som drar med sig gänget. Behöver inte vara någon poängspelare men mer en Thero Lehterä person som får C på bröstet från första dagen.

  Annars har man faktiskt inte vänt på varje sten.

 7. Chrille skriver:

  Givetvis gör Helmersson och co sitt bästa, men det räcker uppenbarligen inte. Inget företag skulle behålla ”produktionsansvarig” om inte produktionen fungerade. Så kanske ta de 350 000 styrelsen skjuter till och lägga dom på, som Drogge skrev, på Bäckman och Jonsson? Om någon vill och är redo. Byta hela laget är ju svårare, men en rejäl förändring är ett måste.

 8. Tobbe skriver:

  Varför spelar de som inte borde spela på grund av dålig form hela tiden? Det verkar som om tränarna kan bänka eller skicka bara nummer 19 till läktaren. Jag hörde att han hade problem med sitt ledband i flera månader. Det verkar som om tränarna har inte den nödvändiga styrkan att förändra något i spelet. De som draftas måste spela trots att de är ur form. Det här är en kollektiv kollaps.

 9. Totalhaveri skriver:

  VIk värda att bli utbuade som igår. VIK spelarna inte värda en krona när dom inte spelar hockey. Skulle vara intressant att höra intervju med NJ efter VIKs totalhaveri. Skönt att kvartsfinalerna i Bandy börjar snart ska gå på mina första Bandy matcher nu skiter i VIK så länge dom ”spelar”som nu. Som än åskådare sa igår man blir inte arg längre när VIK torskar man har gett upp. Nu två borta matcher fre. lörd. Man undrar hur tabell läget ser ut på lördag.( När nästa VIK podd?)

 10. Guld-Ivar Flinthjärta skriver:

  Är lite orolig för ekonomin. Förra gången NJ var sportchef var vi visserligen i topp av serien några säsonger, men minns ni baksmällan? Han lämnade och ekonomin var i ruiner. Nära KK igen och så åkte ner i Ettan säsongen efter. Frågan är hur ekonomin ser ut just nu med ingen publik och högre spelarbudget än i fjol…. Självklart åker vi inte ner. Västervik och Östersund är för långt efter alla, men frågan är om vi förlorar elitlicensen och degraderas som Kristianstad ifjol? Ska NJ gå till historien som sportschefen som sänkte oss TVÅ gånger

  • Mr H skriver:

   Guld-Ivar Flinthjärta: Bra – den kanske viktigaste frågan numera. Tyvärr. Har VIK ekonomin i hamn för nästa säsong? Inget jag direkt kan säga att jag litar på just nu! Eller alls. Vis av historien. Extra medlemsmöte borde utlysas från VIK, och snabbt upp med siffror och prognoser för nästa säsong, så att sponsorer och vi andra får veta hur det blir med licensen. Vi måste få stopp på VIK’s vidlyftiga affärer en gång för alla.
   Precis det som föregick VIK’s degradering sist.

 11. Varför skriver:

  Så besviken och även ledsen att det blev så här..
  Vet inte vad jag ska skriva, finner inga ord. Hade stora förhoppningar nötning åkte ner till hallen igår. Kommer VIK åka ur? Behövs göras något drastiskt nu som förra året.
  Kan NJ avgå självmant då han misslyckades denna sejour ? Den så kallade scouten har ju inte direkt hittat några vettiga spelare förutom bekväma pojkar , bort omgående .
  Nr 10 , så kallade lagkaptenen måste ju bort omgående..

 12. Burra skriver:

  1. Jävligt skönt att ni aldriglommer till Shl.
  2.bra scout ni har 2🤣🤣..
  3.skrattar varje gång ni värvar nån så låter de som ni har fått e ny connor macdavid.
  4, tycker synd om komarek som lurats dit.
  5 börja om i ettan.

  • Peter T skriver:

   Vem bryr sig vad ett fyllo säger, schkåååål 🤪🤣🤣🍺

  • Constantine skriver:

   Komarek blev inte lurad. Han gör det för pengarna. Han gick till en klubb som gav honom 3-årskontrakt i SHL-nivå. Ok att han gör mycket poäng, men vore kul att se hur mycket poäng han gör per krona i lön…. Däremot får VIK mycket gnäll per krona. Och titta på honom i båset. Bryr sig inte. Vid mål jublar han bara när han själv gör mål eller målpass. Kanske har han en poäng-bonus…

 13. Musse skriver:

  I första bytet sätter Lindelöf tonen genom att ta en bandysväng i hörnet istället för att spela man mot man och trycka fast spelaren mot sargen. Bara Wille och Hoffa som försökte tävla. Janson, ja vad gör han på 1-0? Verkar inte som han kan ta in vad som krävs i positioner som back i egen zon. Han leder varken på isen eller i båset. Sämsta kaptenen ever.
  Fattar inte att man inte bänkar dessa och markerar…. Helt sjukt att ingen blir förbannad i båset och säger ifrån?
  Är såklart både arg och besviken som alla andra, men kommer gå till hallen nästa match ändå. Man har inte förlorat förs man gett upp….

 14. Peter skriver:

  När Halonen blev påkört var det ingen som stod upp för honom. Det säger väl en hel del.

  Var är det att VIK är återigen i samma sits som ifjol. Vill spelarna sänka laget? Varför?
  Värva några enstaka spelarekommer inte göra skillnad. Det finns djupare problem.

  • Musse skriver:

   Jo jag tror absolut det kommer att göra en skillnad om NJ hittar ett par stabila backar som kan bära många minuter. Backsidan har ju haft stora problem i 40 omgångar nu. Titta bara på Kalmars nr 11, en sådan back skulle vara en general i vårt lag.

 15. Christoffer Franzen skriver:

  Varför försöka ta in andra backar när hela föreningen verkar ha totalhavererat? Det kanske hjälper 1-2 matcher, sedan är dom inne i samma onda spiral när de märker att lagkamraterna inte är med på tåget…Det är ju systemet/helheten som är åt h-vete. Då spelar pusselbitarna ingen roll.