Lundberg, hårt arbete och några offensiva glimtar räckte mot desperat Södertälje

Ex-VIKaren Henrik Lundberg har börjat bra i BIK, 93,7 %. Säger mer om dåvarande VIK-backar än Lundberg att lager ramlade ur då... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås klarade sig igenom nålsögat i den svåra bortamatchen mot Södertälje. VIK vann med 1-2 mycket tack vare Henrik Lundberg i kassen. Dessutom vann Mora borta mot Björklöven och det är upplagt för fest på onsdag då just Löven gästar ABB Arena.

Första perioden spelades i makligt tempo och VIK föreföll inte riktigt redo från start denna eftermiddag. Första tio var okey men sedan kom SSK igång och sköt mycket, men mest över. SSK tog över allt mer då inte VIK tog chansen att trycka till jumbon från start.

I andra perioden kom VIK ut med huvudena än mer under armarna. Man hade enorma problem i puckkontroll och då såklart svårt att få igång ett passningsspel. Det är alltid lika märkligt och frustrerande då nästan ett helt lag plötsligt inte kan hantera pucken.

Samtidigt gjorde SSK det bra och fick hur rättvist som helst 1-0 efter ett fint skott i power play av Sebastian Höglund. Mylläri kom på mellanhand och borde kanske stört Höglund ”stick-on-stick” som eminente Erik Granqvist alltid pläderar för i TV.

SSK hade sedan bra tryck men Lundberg var briljant i kassen, som vanligt. Christer Olsson tog en bra timeout och successivt började VIK ta över spelet, då SSK märkligt drog sig tillbaka väldigt mycket och blev plötsligt passiva.

1-1 kom efter en ny bra passning av Fish, som slutade med en lysande bakom-ryggen-pass av den outtröttlige Jonte Berg till Jesper Anderson som efter 36 poänglösa A-lagsmatcher äntligen fick sitt första mål och poäng någonsin.

Sista perioden inleddes med en briljant genomskärare av Mylläri till en stark Frycklund som satte 1-2 mellan benskydden på Dahlström i power play.

VIK drog på sig sex utvisningsminuter i tredje och SSK bombade på och vann skotten med 14-2 i tredje och 32-13 (!) totalt. Men med en målvakt som Henrik Lundberg är inget omöjligt.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde det egentligen bara riktigt bra andra halvan på 2:a perioden och bara bitvis i övrigt. Det saknas verkligen en ledande offensiv kedja. Som det är nu har Olsson & Zabel fyra ganska jämna kedjor, på gott och ont.

Men laget skriker verkligen efter offensiv eldkraft och att några nya spelare kan röra om och vara gnistorna som tänder elden i VIK-offensiven. Chris Langkow är ytterst välkommen, och det jobbas intensivt på fler förstärkningar trevligt nog.

Det börjar snart bli dags att jämföra Henrik Lundberg med några av de riktigt stora målvakterna i den moderna VIK-historien, om han nu kan spela så här exceptionellt bra säsongen ut. Det kan bli så att Lundberg kommer ses som mannen som räddade VIK denna säsong som främst kanske kan ses som en bro in i en ljusare framtid.

Mikael Frycklund var stark med pucken och fick avgöra efter att ha varit mållös i elva rakar och poänglös i sju matcher. Hoppas det ger den store självförtroende att ta sitt spel till nästa nivå. Åter olycklig med klubban och fick 2+2 i slutet.

Tycker att Anton Mylläri tar sig så smått efter sin fotskada och har nu tre poäng på de två senaste. Douglas Alenbring hade konstigt nog svårt att imponera på Kallinge, men åter gjorde Alenbring en solid match med några fina tacklingar.

Jonte Bergs skridskoåkning och förmåga att skapa chanser åt sig och andra kan inte underskattas. Tycker nog Berg har tagit ett litet steg i känslan för spelet, makalöst fin och viktig assist idag. Fish gjorde det bra och spelade uppoffrande och Lihagen, med bättre kroppsspråk, täckte ett skott i slutsekunderna.

Annars var det inte så mycket mer att skriva hem om faktiskt. Vi får verkligen hoppas att Langkow & Co. sedan kan få fart på VIK-offensiven. Lukas Zetterbergs offensiv saknades idag.

PUCKLIGAN

5. Henrik Lundberg

4. Jonte Berg

3. Anton Mylläri

2. Mikael Frycklund

1 Jesper Andersson