Mardrömmen fortsatte mot AIK och dags att återkalla Jonas Fransson

Fransson-time!? Kan Frasse komma tillbaka och rädda oss? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

1-4 mot AIK efter fortsatt tveksamt försvar- och målvaktsspel. Plus obefintligt anfallsspel. Marcus Dahlbom har fått en otacksam roll att som allsvensk debutant försöka rädda ett ”stort” allsvenskt lag, i princip utan defensiv, från total kollaps och i afton kändes keepern lite nervös och hade svårt med puckkontrollen.

Annars började VIK ganska okey. Men AIK gjorde snyggt 1-0, ett mål som kanske var svårt att försvara sig mot, men upprinnelsen var att Matushkin blev mer eller mindre stekt i mittzon.

Berg jobbade sedan mycket elegant fram Murphy som gjorde sitt första mål på nio matcher. Sedan var det lite odisciplin från Fredrik Johansson, av alla, som lite väl tydligt satte klubban i midjan på en motståndare och 2-1 AIK i power play, sedan Cook och Jonsson inte låg tillräckligt nära sin AIK:are och inte vred på skallarna. Öppet mål för AIK.

Vid 3-1 AIK var det tragikomiskt försvarsspel då Jonas Almtorp fick stå helt ren framför Dahlbom, som släppte en svag retur, och Almtorp fick oceaner av tid på sig att peta in pucken i öppet mål. Ingen VIKare vred på skallen, ingen VIKare markerade. Ska man skratta eller gråta?

4-1 kom efter att Marcus Jonsson filmade då Sorkin greppade tag i onödan, dåligt av båda. Trodde inte Jonsson hade så dålig karaktär men det fixade ett PP som AIK nätade på.

Sedan drog sig AIK tillbaka lite och ett totalt impotent VIK sköt många ofarliga skott utifrån, men ridå ändå.

Sammanfattning

Appelgren fortsatte med att spela i princip samma lag som tidigare, som alltså förlorat nio raka. Myttynen fick forsätta att loja runt och sprida adresslösa puckar, Korhonen fick fortsätta att bara vara.

Konsekvenslösheten fortsätter alltså. Men är verkligheten snällism och konsekvenslöshet rätt recept fortsatt nu?

Vad kan VIK göra? Steg 1 är att kalla hem Fransson. Målvakten är lagets klart viktigaste spelare. Jag har själv varit kritisk mot Fransson när han sett trött och omotiverad ut i kassen, men när han är laddad och fräsch är det en stor målvakt. Först är kanske Koval värd en sista chans mot Sundsvall?

Till nästa match hoppas jag får se några av de bästa juniorerna få mycket med istid, varför fick inte Jesper Andersson ett enda byte ikväll?

Steg 2 kan vara att värva antingen en klassback (som kan minska backmisären) eller riktigt snabb forward. Framåt kan man säga att VIK idag har tre tredjekedjor. Det märks oftast ingen skillnad vilken kedja som är inne, det händer lika lite för alla.

I dessa nödtider kanske man skulle kunna få ta ett fördelaktigt nödlån av Nicklas Lidström att värva en vindsnabb toppforward/klassback som kan ingjuta lite mod och kanske skapa ett embryo till en riktig förstakedja.

Det vore oerhört tråkigt för klubben och ekonomin om laget skulle missa playoff, eller i värsta fall hamna i ett ovisst division 1-kval mot Södertälje & Co.

Om Asplöven vinner alla åtta matcher som är kvar hamnar de på 71 poäng, så för att vara helt säkra bör VIK ta elva flera poäng till sina 61.

21 svar

 1. Göran skriver:

  Supermario
  Då kan man ställa frågan ÄR det bara NJ som har ansvar för värvningarna ??
  Diskuterar man inte sånt inom ledningen ?
  Slangen skulle verkligen behövts iår även Hellmersson

 2. Supermario skriver:

  Göran, ”allt” VIK behövde göra var att matcha lönen han hade som snickare. Men det tyckte NJ var för dyrt. Så otroligt synd. Det är ju dom som jobbade i det tysta som Helmersson och Slangen som saknas i år. Slangen hade varit ovärderlig med detta skadehelvete som varit.

 3. Roger skriver:

  Emmerdahl var skadad i början på säsongen. De matcher jag sett med Björklöven har han varit bra. Rörlig, rejäl och bra med pucken.

 4. Göran skriver:

  Är det som Supermario skriver ÄR det en stor skandal
  Och då funderar man vad för kompetens det är i dom som styr VIK HOCKEY
  15000:- I månaden är det ett skämt ?
  Vore skoj och se hela lönelistan på spelarna i A-laget!.Tror efter den här säsongen lär nog sopkvasten gå hårt uppifrån och ner och städa borta alla inkopetenta personer inom VIK

 5. supermario skriver:

  Som svar till MA

  ”Att inte fortsätta jobba med spelarna som var så nära gå upp till SHL förra säsongen. Marcus Söderkvist skulle ha övertalats att stanna en till två säsonger till.”

  Ja där gjorde nog VIK bort sig rejält. Mackan hade en pisslön med tanke på hur viktig han var för VIK. Han tjänade under 15 000. När träningsdosen skulle ökas till två pass om dagen, ville Slangen ha en ökning av lönen så han kunde sluta jobba på sidan av. Det gick inte NJ med på. Synd. En sådan viktig spelare som slangen ska ligga högt upp i en lönestege, men så funkar det ju tyvärr inte. Inom hockeyn tar poängspelarna pengarna, kulturbärarna och skott-täckarna får nöja sig med småpengar tyvärr. Men att VIK inte kunde ge Slangen det han ville ha var lågt. Inte så att han krävde några stora summor heller..Är det någon man vill se gå upp i SHL är det ju Slangen.

 6. Göran skriver:

  Med dagens resultat så är det bara tre poäng som gäller imorgon
  ÄR Fan Södertälje varning nu

 7. bz skriver:

  @Göran – Absolut Tingsryd med sin enorma budget handplockade spelare för att sikta mot shl. Tur att man har tränare som har koll på läget. Visst är det härligt när man levererar högt över förväntan.

 8. Göran skriver:

  Tingsryd hade väldigt bra koll på sina nyförvärv.Flera av spelarna handplockade ju tränaren efter vad han visste vad dom kunde prestera.Fler av VIKs värvningar hade dom ju inte ens sett spela, det sa ju Mitell med

 9. LENNART skriver:

  Appelgren håller på leksand!! Hur går de med shl arenan haha jävla muppar

 10. MA skriver:

  Att man värvar en ny målvakt i detta kris drabbade lag VIK är nog den största generalmiss i klubbens historia.

  NJ skulle ha överlåtit sportchefs jobbet redan efter förra säsongen. Att inte fortsätta jobba med spelarna som var så nära gå upp till SHL förra säsongen. Marcus Söderkvist skulle ha övertalats att stanna en till två säsonger till.

  Backar som försvann förra säsongen, Nick Angell Jonas Emmerdahl Simon Fredriksson Per Helmersson Robin Jacobsson, dessa tunga backar var spelare som kunde hålla rent framför mål.

  Om Niclas Lundgren inte får speltid i växjö och på väg till Örebro ett bra försök att få han att spela resten av denna säsong i VIK. Hur är det med Jonas Emmerdahl skadad ? lite spelade matcher, kanske ett lån resten av säsongen.

  Niclas Lundgren Jonas Emmerdahl

  Jakub Cutta Andreas Borgman

  Juha Uotila Maksim Matushkin

  Johan Jonsson Hampus Larsson

  och in med Fransson i mål igen..så kan forwarden lägga 5 procent mer på att göra jobbet framåt.

 11. Malmöbo skriver:

  Ja, ta hem Jonas Fransson!

 12. BZ skriver:

  Det finns inget färdigt framgångsrecept att ta fram till nästa år. Man måste inse att ekonomi inte är allt. Det ska till mycket tur att man får ihop rätt manskap. Oftast är det tillfälligheter som avgör. Se bara Tingsryd i år. VIK ledningen hade väl blivit sågade jäms med fotknölarna om man värvat ihop dagens Tingsryd inför denna säsong.
  Ta en kille som Korhonen. Man kan verkligen se att han kan spela. Tyvärr så är omgivningen för dålig för att ta fram hans bästa egenskaper. Tror inte han skulle göra bort sig i SHL.
  Kanske en svaghet NJ hade/har var att utvärdera spelare mer på sättet de passar in i spelsystem än hur vad behovet är för omgivningen.
  Jag skulle vilja se Korhonen tillsammans med Urbas och Johansson. Kan det vara en bärande första femma? Min känsla är att de skulle kunna lyfta varandra.
  Inte kört än. Alla experter verkar fortfarande tro att det vänder för VIK.

 13. Göran skriver:

  Begriper inte varför inte juniorerna får chansen ?.Ser hellre en ”junior” gör misstag än en överbetald utlänning .Och jag och fler funderar vad Hammar har tillfört laget ? Vad var det som va så dåligt med deras fys ifjol?
  Hammar sa ju att det fanns så jäkla mycket att jobba med i laget , Tycker det här är det sämsta fystränade VIK laget på många många år
  Blir det inte vinst på söndag MÅSTE det fan bli rejäla ändringar.
  Till nästa säsong BÖR nog många i hela VIK s organisation titta sig spegeln är det här ett uppdrag för mig.I min värd skall man nog ha någon kunskap om hockey för att sitta i en styrelse för hockey

 14. Bonzon skriver:

  Bra janne! Klarsynt av dig…

 15. janne skriver:

  Som man sår får man skörda…Nu är det bara att stoppa blödningen kära vikare.
  Gör om gör rätt till nästa säsong

 16. FH skriver:

  Jag hoppas att Murphy och Fish blir kvar till nästa säsong, annars har resten underpresterat. Wille är förmodligen den bästa spelaren i hockeyallsvenskan någonsin men ej i ett lag som inte har ett teamwork.
  Tyvärr är säsongen slut och jag hoppas att VIK hittar en sportchef och tränare som kan styra laget till SHL.
  Appelgren är en bra tränare men laget är så förstört av alla in och ut spelare som har kommit och gått. Just nu får laget spela av alla matcher och komma igen till nästa säsong. Hitta en sportchef som kan bygga nästa generation VIK.
  Tyvärr har inte VIK samma framgång när det gäller skänka pengar som VSK. Jag tror VIK får försöka bli Västerås främsta lag. Om ett lag som spelar långt ner i systemet fått en massa pengar till spelare och en manager av rank så borde VIK kunna presentera en ledare eller iallafall en vision vart laget är påväg. Jag tror på organisationen VIK och jag hoppas att framtiden är ljus. Vi ses nästa säsong, vart vi än spelar.

 17. cyka blyat skriver:

  @adde.
  så du tycker inte att de är realistiskt att tex göra sig av med williams och ta in någon av dom 2 eller någon annan andrakeeper från shl, som inte har gjort särskilt bra ifrån sig denna säsong men har potential?
  men när du fortsatte där så insåg man ju vilken nivå du är på

 18. Mr H skriver:

  Tror inte VIK vinner en enda match till utan att ändra något i truppen. Såg inte den här matchen. Försöker vara konstruktiv, men en till två backlån behövs. Hur ska Fransson kunna ändra detta, Micke? Vi behöver nog någon målvakt från N Y Rangers eller så…
  Vi kan klara oss från sista två platserna – troligen.
  Men, Fägerblad, försök och gör något till! nu! Jag hoppas fortfarande lite.

 19. adde skriver:

  ”Plocka hem Gustafsson eller Ersberg” haha. Ja, sen kan vi väl ta hem Arlbrandt, Olausson, Lundgren, Rasmussen, Backlund och kanske Bulan också.
  Mer realistiskt är väl att värva en målvakt från ett annat HA lag isåfall.

 20. Marko skriver:

  Jag tror att VIK både måste värva minst en klassback samt en klassforward även om det kostar. En spelare kommer inte att göra skillnad men två ökar iaf chanserna. Det ska vara spelare som kan åka skridskor samt hantera puck.
  VIK har några spelare som presterar någorlunda och de måste få hjälp med att lyfta några till så att allt inte går ännu mer åt h…..e. Jag tror att borde gå att lösgöra lite pengar genom att skicka iväg några av importerna som inte fungerat samt någon av målisarna eftersom de troligen ligger på lite dyrare kontrakt än svennarna förutom Dahlbom då. Dvs om man inte tar banklån el frågar Lidas. Vi pratar ju möjligen om 500-600tkr för 2 bra gubbar för resterande säsongen.Sportchefen kan vi vänta med tills säsongen är slut..

 21. cyka blyat skriver:

  nästa säsong kommer bli väääldigt dyr för vik.
  först måste man hitta en sportchef, alla vet att vik desperat behöver en och kommer få en fet lön tack vare det.
  sen behöver man ett par tränare, vad jag vet har äpplet bara kontrakt denna säsong, men de kan mycket väl bli han nästa också, med säkerligen en ganska fet lön där också.
  sist men inte minst behöver man värva en BRA och stabil målvakt, det kommer tyvärr inte gå att leta i div 1 och ute i europa denna gång, det är dags att plocka hem johan gustavsson (frölunda) eller erik ersberg (hv).
  vik kommer behöva alla sponsorer som inte vill vara med längre, blir nog jäävligt tufft nästa säsong också, tyvärr…