Matt Leitner på väg bort och vad innebär det för lagbygget?

 FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Enligt MrMadhawk.se är Matt Leitner på väg bort. Undertecknad har också hört signaler åt samma håll så det stämmer säkert.

Det är såklart tråkigt, och oväntat sett till de ursprungliga förväntningarna, att collegestjärnan lämnar. För till skillnad från Giancarlo Iuorio hämtades Leitner från en väl ansedd division i NCAA där han faktiskt hade bättre poängsnitt än Broc Little.

Men en varningssignal kom när Centralen frågade NCAA-experten Chris Dilks som påpekade den svaga skridskoåkningen, men att Leitner var ytterst begåvad i övrigt. Kanske har det varit en kombination av svag skridskoåkning och att 24-åringen inte varit tillräckligt tränad?

Att vara långsam och liten är ingen bra kombination i en liga som Allsvenskan som ibland beskrivs ha galen skridskoåkning av vissa.

Man tycker att skridskoåkningen borde vara formulär 1A efter att NJ misslyckats med långsamma Matt Sisca och Giancarlo Iuorio tidigare. Någonstans brast scoutingen helt enkelt.

Samtidigt var Leitner en toppspelare i en toppliga och det är lätt att förstå att NJ lockades.

Men jag förstår även NJ nu. Av det jag sett av Leitner hittills är det högst osannolikt att han ska lyckats förbättra sig så mycket som krävs från den bleka nivån till att bli en toppspelare i serien.

***

Hur ser då laget ut just nu?

Williams – Lihagen – Myttynen

Lantosi – Johansson – Urbas

Murphy – Davidsson – Svedlund

Fish – Gråhns – Berg       Extra: Lidström, Zetterberg

Backar:

Cook – Uotila

Jonsson – Borgman

Mylläri – Alenbring/Lindelöf-Nilsson  (Hampus Larsson är på skadelistan, möjligen en längre tid.)

Helhetsintryck: Detta är ett frejdigt lag med en del riktigt snabba och/eller fräna spelare, något vi såg embryon till mot Djurgården.

Frågetecken för spetsen dock. Om inte förhållandevis svårbedömda Lantosi, Murphy, Cook, Borgman och Mylläri kan bidra relativt mycket i produktion kommer det åter bli problem med effektivitet och målskytte och NJ bör gardera för det.

Sannolikt kommer inte alla svårbedömda och oprövade blomma ut som tänkt. Dessutom saknas det en playmaker för power play om Leitner lämnar.

8 svar

 1. Marko skriver:

  Måste hålla med Malmöbo gällande NJ. För min del är han riktigt bra och ger ett enormt seriöst intryck genom den bild man får via mediekanaler. Ibland fungerar inte värvningarna utav olika skäl och då får man ta nya tag vilket man visat med ett snabbt agerande ex i fallet med Leitner.

 2. Malmöbo skriver:

  Angående NJ.
  VIK har kommit 4, 3, 2 och 1:a i Allsvenskan de senaste fyra åren. Med en budget på 50-75% av de flesta andra toppklubbarnas spelarbudgetar.
  Vilken sportchef har gjort det bättre?

  Vi(k) ska vara glada för NJ är min uppfattning.

 3. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Var bra tajmat av mig. Samtidigt som jag skrev inlägget så blev det officiellt. 😀

  Fysklausulen gällde dock precis som jag sade och att man inte gjort det förrän nu tyder ju också på att man gav Leitner chansen att få upp fysen, men att man insåg att fysen var för kass helt enkelt.

  Trist! Men nu är det som det är.

 4. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Men det var ett j*kla tjatande om att kicka NJ… 🙂 Säsongen har inte ens börjat och redan så sågas lagbygget? För visst är det lagbygget och hur detta presterar och inte hur vägen till lagbyggets slutförande som är det viktigaste? Dessutom… Leitner har inte officiellt blivit ivägskeppad, så vem säger att man inte tänker sätta honom på hårdträning istället?

  Så vitt jag förstått så snackar man om att finna en lösning till Leitner och det kan ju lika gärna vara att man försöker finna en bättre omgivning för honom eller fixa hans fys som att skeppa iväg honom. Och varför skulle man tvingas finna en lösning för honom om man enligt NJ själv har en fysklausul som möjliggör att riva ett kontrakt på en spelare som inte uppnår fyskraven?

  Nej… Jag tycker det är lite snabba slutsatser från folk överlag nu…

 5. Fredrik skriver:

  Mobilen gjorde om några ord men tror alla förstår ändå! Hoppas laget kan skrälla likt Karlskrona förra säsongen. Men luktar tyvärr mellanår, menar vem ska göra mål när Williams sitter skadad….

 6. Fredrik skriver:

  Skicka NJ! Inte första gången han värvar spelare som knappt kan åka skridskor… det behövs en spetsback och en ny spetsforward på leitner tänkta plats, som kan styra ett pp! Men tvivlar på att de kommer komma både och, om ens nåt…. den där spetsbacken har det ju pratats om sen maj typ. Nej, ska vik lockas nångång måste NJ bort enligt mig. Alldeles för många felvärvningar!

 7. Ludde Gurka skriver:

  Kanske dags att Skicka NJ å leta ny sportchef?

 8. Gurkputte skriver:

  Riktigt synd att vi inte verkar få Thorell.
  Precis som du skriver behöver vi få in beprövade spelare på den här nivån!