Mer om Hammerer från journalist som följt forwarden i Davos och som jämför lite med Ken Jäger som via Västervik och Rögle tog sig till VM
På bilden: Hammerer. Skärmdump VIK.se
Bloggen fick en liten rapport från journalisten Hansruedi Camenisch på Somedia i Schweiz som följer Davos. Därifrån har ju NJ alltså hämtat doldisforwarden Gian-Marco Hammerer.
Hansruedi börjar med att citera ”Giamo”:
– Om någon hade sagt till mig när jag var liten att jag en dag skulle tjäna pengar på att lira i Davos, hade jag genast tagit det och skrivit under på det, sa Gian-Marco till mig under förra säsongen, inleder Hansruedi.
– Den storväxta, 1,88 meter långa, men bara 80 kilo tunga forwarden (numera dock listad som 190/90 på EP, reds. anm.) spelade i grundserien 2023/24 i fjärdekedjan i 35 matcher och ytterligare fem slutspelsmatcher.
– Han noterades totalt tre poäng (2+1, under alltså bara 4:54 i istid/match).
– Det är naturligtvis bra för mig att få spela, få istid och på så sätt få erfarenhet, sade han och riktade ett tack till tränaren Josh Holden.
– Det är coolt hur Josh fördelar istiden inom laget, sa Hammerer som uppenbarligen var tacksam mot coachen trots knappt fem minuter/match.
– Hammerer är en äkta Davos-bo, fortsätter Hansreudi. Han växte upp här och gick igenom hela ungdomsverksamheten hos HCD.
– Parallellt gick han Davos sportgymnasium, vilket han avslutade med studenten. Han gjorde sin debut för HC Davos A-lag som 18-åring den 21:a december 2019 mot ZSC Lions.
Hur är Hammerer som spelare?
– Hammerer är en bra skridskoåkare, en orädd forecheckare och som inte undviker några dueller. Med flytten till Västerås lämnar han för första gången sitt hem och bostadsort Davos.
– I Sverige får Hammerer två chanser: Han kommer inte bara utvecklas sportsligt utan också personligt. För första gången i sitt liv måste han klara sig ensam i främmande land.
Ville Davos ha kvar Hammerer?
– Hammerer har hittills, även i ungdomslaget, alltid spelat för HC Davos. För hans utveckling är det bättre om han nu får uppleva något helt annorlunda och nytt, säger Hansreudi utan att direkt svara på frågan.
– För övrigt har Ken Jäger tagit samma väg från Davos. Han spelade från 2018 till 2020 först med Rögle och sedan främst med Västervik i Allsvenskan.
– Nu spelar Jäger sitt första VM med Schweiz i Prag. Jäger och Hammerer har också samma spelaragent i Louis Liesch.
Intressant att Hammerar hyllade tränare Josh Holdens hantering av istiden, trots att han snittade under fem minuter per match?
– Hammerer var ännu inte en etablerad spelare hos HC Davos. Han var tvungen att kämpa för varje match och minut på isen. Det är inte lätt för en ung spelare som inte betraktas som en superstjärna att få istid i ett så bra lag.
– I den högsta schweiziska ligan (National League) får sex utländska spelare användas per match. National League är mycket jämn och många resultat uddamålssegrar. Därför satsar tränarna oftast på sina erfarna spelare i avgörande matchfaser.
Till sist, går det att jämföra Hammerer med någon mer känd spelare gällande spelstil?
– Det är fortfarande svårt att jämföra Hammerer med en mer etablerad spelare. Han har ännu inte fått tillräckligt med istid.
– Hammerer har olika talanger men behöver fortfarande utvecklas. Han är dock helt klart en hårt arbetande, pålitlig och disciplinerad individ.
– Som junior var han en ganska bra målskytt. Och som person är han lugn och trevlig, säger Hansruedi Camenisch avslutningsvis.
***
I brist på annat kan vi ju jämföra Hammerers ungdomssiffror med Ken Jägers, som alltså Hansruedi tog upp:
VIK-optimisten ser att Hammerer faktiskt hade bättre poängsnitt än Jäger i U20 i Schweiz, men vi ser också att Jäger spelade betydligt mer juniorlandslag än Hammerer. Dock alltid svårt att bara jämföra spelare, siffror och årgångar bara rent på pappret.
Någon läsare kanske kan ge mer input hur man kan värdera Hammerer?
Grym artikeln!! Alltid kul att du lyckats få intervjuer med intressanta profiler från andra länder.
Sitter och kollar på hockey bl och tror inte jag är ensam om det. Måste säga att det finns många spelare kg tycker ser spännande ut bland annat
Alan Lyszczarczyk och Krystian Dziubinski