Misstänkt systemfel då VIK åter stod för en ny offensivt förutsägbar och oinspirerad insats mot Pantern

VIK föll med 3-1 borta mot formsvaga Pantern på onsdagskvällen. VIK kom ut till synes helt oförberedda och Myttynen gjorde som i Karlskoga och bjöd på ett horribelt pucktapp i egen zon fram till 1-0.

Den lite lätt lokale domaren letade sedan upp ett power play direkt efter och ständigt denna Netterberg kom på främst Hampus Larsson men även Cutta sovandes i egen zon fram till 2-0.

VIK försökte och Sorkin tog sig till mål fram till 2-1, men sedan var VIK för långsamma och förutsägbara för att separera Panterns försvar. 3-1 till slut.

Visst, man kan alltid förlora, men märkligt att istället för att rida på Moravågen så kom VIK ut till synes ganska nöjda och passiva. I och för sig har man ett sådant spelsystem sen länge som gör att man inte har något driv i grundoffensiven, men ändå.

Att man kör Cook som tredjecenter visar ju på hur defensiv inställningen förefaller vara, istället använde man Gråhns som ytter och där kommer veteranen helt bort.

Man kan gå igenom spelare för spelare men den gemensamma nämnaren är att det saknas spelglädje, fart och kreativitet.

Centralen har tidigare lyft på locket kring att VIK har ett för defensivt spelsystem sett till de spelare man har. NJ tror verkligen på detta system och det är nog svårt kanske att byta ut det med så relativt kort tid kvar.

Den övergripande frågan är om VIK:s styrelse har tillräckligt med hockeykunnande och mod att göra något? VIK-ikonen Andreas Lindh hade tydligen varit kritisk mot VIK-ledningen denna afton…

14 svar

 1. Mr H skriver:

  Erik Binbach och gul snö: Återigen så håller jag helt med. Ni kan tänka själva! Systemfel – så länge detta pågår så blir det ”svårt för motståndaren att se öppningarna”. Ja – jag menar att det blir för lättläst. Det är det som bär skulden i systemtänket.
  En viss betydelse ger det nog att få 3 centrar skadade samtidigt – det går nog inte att komma ifrån.
  Men den här hockeyn har jag sett nog av. Den ökar inte intresset för VIK – utan saboterar den.
  Senaste tiden har det varit mycket kreativt tänk om VIKs sätt att spela. Tungt spel räcker ej i längden…det behövs någon som vågar ändra det.

 2. gul snö skriver:

  Vet inte för vilken säsong i ordning VIKs tillkortakommanden förklaras med skador på nyckelpersoner. Även om alla är hela nu resten av säsongen kommer den misslyckade säsongen att förklaras med skadorna på nyckelspelare på hösten.

  VIK har blivit ett nytt Leksand i återvändsgränd. Inte fullt tillräckligt med muskler för att kunna cruisa igenom HA men ambition och press att göra det. Detta tar död på spelglädjen. Kanske bäst om laget kraschar en säsong så att ambition, press och spelarbudget sänks, så att man får förlita sig mer på egna produkter.

 3. perra skriver:

  Så sansat och så klokt, GurkHawkmoon!!

 4. Adde skriver:

  Gurk-Hawkmoon- +1 Kloka ord, håller med till punkt och pricka.

 5. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Erik Binbach. Jag håller inte riktigt med. NJ och klubben har satt upp en ”manual” för att kunna köra liknande spel i både a-lag och juniorlag. För att ha en röd tråd. Detta är de flesta överens om att det är en bra sak. Så vitt jag vet så är det allt NJ bestämmer – att manualen ska följas. Sedan är det mycket som kan bestämmas inom ramarna för manualen. Den hårda överbelastningen är väl vad manualen står för typ. Om nu NJ de facto coachar laget som en ”puppet master” och använder Filander som ”puppet” då kan jag tycka att det borde framgått tidigare. Tror dessutom inte att det skulle funka – vem skulle ställa upp på de premisserna? Tror nog att Filander har tillräckligt med skinn på näsan för kunna stå upp för sig själv.

  Fagervall och Robertsson försvann eftersom de ville till SHL – inte för att VIK ville bli av med dem. Waltin tror jag VIK ”gjorde sig av med” dock.

  Angående spelmodellen, eller manualen. Det har funkat ett antal år och på olika sätt under olika tränare och olika spelare. Systemet är säkerligen KLART mer flexibelt än många verkar tro.

  Stora skadeproblem/frånvaro på nyckelspelare under denna säsong är i mina ögon roten till problemen vi ser. Svårt att bygga bra kemi och flow när man tvingas byta formationer och backpar i princip varje match. Säkerligen därför det tar tid att kicka igång under varje match också. Svårt att hitta kemin på en gång…

  Enkelt att skylla på ledningen med olika diffusa påståenden och därmed demonisera ledningen, men ibland kanske man får se på mer uppenbara orsaker som är framför ögonen. Många och olämpliga skador i detta fall.

  Detta är min bestämda åsikt iaf…

 6. Örjan skriver:

  Muttrade inte Fagervall om att han var tvungen att följa ett mönster även fast det inte funkade ?
  Sen skrev någon ifjol att NJ kommer köra VIK i botten precis som han gjorde med Arboga
  Arboga var ett bra AAllsvenskt lag sen började NJ med sina värvningar där med
  Sen finns det fler som styr VIK med en Järn hand
  Som har många galna idéer
  Ex va ju den personen som ville i princip ta bort all ståplats i hallen
  Tror AB och NJ är det absolut största problemet i VIK
  Städa upp där och då tror jag fler av dom”gamla” stjärnorna kommer ställa upp för klubben

 7. gul snö skriver:

  Är det så att backarnas agressiva överbelastning gör att de inte är kapabla att samtidigt hinna ha koll på resten av spelet. De tappar helt enkelt orienteringen vilket gör att efter puckvinst har de liten förståelse för vad de ska göra med pucken.

  Systemet kräver kanske försvarare som har bättre spelförståelse eller snabbare avläsningen av spelet.

 8. gul snö skriver:

  Vet inte för vilken säsong i ordning uppspelen inte fungerar över tid. Antingen tar det alldeles för lång tid eller så blir det snabba indianare.

 9. K. skriver:

  Håller inte med om att sportchef inte ska lägga sig i spelsystem. Kolla på AIK. Det viktiga är att sportchef och tränare är helt överens om, och lika engagerade i, spel-idén. Då funkar det sömlöst alltifrån scouting och värvningar till att hitta rätt roller för spelarna.

  Filander säger att det är backarnas ansvar att vara mer aggressiva. Men vad som blivit fel är att backarna inte fixar att vara både aggressiva i överbelastande checking och sen kreativa och snabba i uppspelen. Dom fastnar i burskydd istället. Och när dom dessutom inte hittar balansen mellan aggressivitet och kreativitet fastnar dom på hälarna, som när Pantern gjorde 1-0 igår. En förlamning uppstår, som sprider sig uppåt i banan. Anfallare får inte rätt ”skjuts” bakifrån, känner inte att backarna är med i offensiven, får inte rätt flow i uppspelen från egen zon. Därav dumpningarna och solokörningarna som alltid landar i en tvärnit direkt efter blålinjen o inväntande av medspelare medan motståndet hinner sortera.

 10. Freddan skriver:

  …och tänk vad dumt det var att inte förlänga med Bulan, Mickis, WK och på sin tid Lidas. Den sistnämnde hade säkert helst spelat hela karriären i VIK…

 11. Nicke skriver:

  Klockren analys Erik Binbach!
  Niklas Johansson är problem nr 1.
  Problem nr 2 är att Filander & Mitell inte verkar ha spelarnas förtroende, dels pga bristande kompetens och erfarenhet, dels pga oförmåga att hantera gruppen och bygga ett lag.

 12. Silvertejpen skriver:

  Erik, både Jocke Fagervall och Bert valde själva att gå vidare i sina karriärer, inte VIK.
  Rätt ska vara rätt.

 13. Erik Binbach skriver:

  Det spelar ingen roll hur mycket det klagas på Martin Filander. Oavsett vilken tränare, eller vilka spelare VIK än har haft de senaste åren, så har en person suttit kvar på samma position säsong ut och säsong in. Därtill har denna person i egenskap av sportchef, lagt näsan i blöt och bestämt hur laget ska spela.

  Problemet heter Niklas Johansson.
  En sportchef ska INTE ha något inflytande på hur laget ska spela, det är tränarnas uppgift, i synnerhet huvudtränarens. Titta på hur det har gått för några av våra tidigare tränare. Jocke Fagervall, numera i Luleå. Bert Robertsson, numera assisterande tränare i Skellefteå. Detta är tränare som Vik hockey valde att inte förlänga med. Kan det kanske bero på att dessa tränare hade en egen stark idé om hur man spelar hockey på ett framgångsrikt sätt? Resultaten med deras nuvarande lag i SHL ljuger inte. Kanske var det därför det var ett sådant bra val i Niklas Johanssons ögon, med Filander som ny huvudtränare till förra säsongen. En färsk tränare som aldrig har tränat ett seniorlag tidigare, som går att styra som man själv behagar. Sportchef Johanssons egen nickedocka.

  Jag önskar så att styrelsen kunde inse detta problem. Men i klubben för inbördes beundran så är inte självrannsakan ett alternativ. Så länge fasaden är fin, och Vik hockey år efter år nästan tar sig till SHL, så får Cirkus Johansson fortsätta. Efterlyser lite ödmjukhet och civilkurage av denna klubbledning. Svälj stoltheten. Gör om, gör rätt!

 14. Bonzon skriver:

  VIK känns passivt och ängsligt. Rädda för att göra fel. ”- Jag räknade in min gubbe i varje fall…”