Mora vann rättvist mot Björklöven och ser ut att ha hittat sin klassiska överväxel som tidigare burit till SHL flera gånger & back- och PP-koll inför Karlskoga – varför ingen Edvinsson?

Är det inte dags att sätta in Skedung i PP igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fortsatt koll på Karlskoga inför tisdagens match 1 i kvartsfinalserien. Annars imponerande värre av Mora i första matchen i Umeå mot Björklöven.

Mora vann välförtjänt efter övertid och kanske är det dags för Mora att gå på vatten igen, som den klubben på något sätt lyckas mellan varven? När det väl stämmer för Mora brukar det stämma ordentligt och vägen till SHL brukar då vara utstakad.

Traditionens makt är stor och Mora är på väg att segla upp som en rejäl utmanare till Timrå.

***

Först en backkoll efter gårdagens koll på Karlskogas och VIK:s forwards. Bloggen har slagit ihop lagens poängligor gällande poängsnitt i grundserien för backar:

VIK är faktiskt lite spetsigare här, och med tanke på Simon Edvinssons potential har alltså Gulsvart tre riktigt starka offensiva backar.

Men BIK har en imponerande bredd på backsidan, och starkt att BIK fått sådan fart på Johan Larsson, snart 35, som föreföll tämligen slut i AIK förra säsongen.

***

Sedan ganska intressant att se hur lagens spelare producerat i PP:

Vi ser att BIK har fått ihop två riktigt bra PP-femmor, till skillnad mot VIK. Samtidigt är det en helt annat sak att vara en poängsspelare i ett slutspel kontra en grundserie.

Journalisten Andreas Hanson har listat en del intressanta saker på Twitter (@AndreasHanson_) gällande just det.

Kontentan är att faktiskt bara Björklöven har mer slutspels/kvalrutin än VIK, och att spelare som Fredrik Johansson, Joakim Hillding och Henrik Hetta är i topp gällande kval/slutspelsrutin.

Som denna blogg skrev tidigt är detta VIK (slutspels)byggt på ett annat sätt än tidigare, med några betydligt mer rutinerade spelare än vad som är vanligt. Detta utan att de är direkt lastgamla.

VIK har drygt 200 flera matchers slutspelsrutin än BIK, som bara har Mora och Västervik bakom sig gällande rutin.

***

Men rutinen är inte värd mycket om inte VIK får ordning på PP. Enligt VLT ställde dock VIK upp med samma PP-uppställningar under måndagens träning.

Detta trots bara ett PP-mål på tio försök i Almtunamatcherna, varav runt hälften var dåliga PP då VIK knappt kom in i anfallszon:

 • PP1: Jansson, Zetterberg, Benker, Hetta, F. Johansson
 • PP2: Trivellato, Lunsjö, Karlsson, Hillding, Marklund

Bubblare att få spela PP är Edvinsson (borde vara given med sina händer och blick, även som forward, faktiskt), Skedung (gjorde tio PP-poäng 19/20 och var tredje bästa forward med det) och den formstarke Bergman (har 14 PP-poäng de senaste två åren mot den formsvage Benkers 15…).

Sedan hade faktiskt den skadade Daniel Öhrn mest PP-poäng i laget ifjol, och August Tornberg, försäsongens poängkung i hela laget, är också ett alternativ om det fortsätter krisa i PP.

Det är lite märkligt är det finns sådant enormt tålamod med exempelvis Marklund och Benker i PP. Men samtidigt ser uppenbarligen Ivarsson/Paananen en rejäl uppsida om det väl lossnar för dessa…

5 svar

 1. Musse skriver:

  Såg matchen mellan Löven och Mora, njöt av att se den kvalitet som framförallt Mora visade upp i passningar, mottagningar, puckkontroll, rörlighet och fantasi i spelet. Känns inte som att vi spelar i samma serie när man ser dessa matcher.

 2. Kalle skriver:

  Edvinsson måste in i pp! Även de andra som nämns förtjänar att spela pp när det finns dem som underpresterar.

 3. Pelle skriver:

  Tålamod med Benker? Men han är ju inte med i pp-uppställningarna.

  För övrigt är det märkligt att man inte provar mer nytt. Jag vill ha med dom mest pucksäkra spelarna i PP. Det är så andra lag gör. VIK har för många som slarvar bort pucken. Bergman borde med sin form få vara med. Och Edvinsson borde absolut få chansen.

  • Pelle skriver:

   Jo nu är Benker med ser jag. Men det förtjänar han verkligen inte.
   Han skulle inte fått lägga straffen senast heller, men jag misstänker att Paananen hoppades att han skulle få bättre självförtroende om han hade satt den. Riskabelt i en så viktig match kan jag tycka. Samtidigt så är det väl så illa att VIK inte har någon stabil straffskytt.

 4. Mats i Wien skriver:

  Angående PP , ser det så ensidigt Ur, samma mönster hela Tiden. Det behövs mer speed och fantasi och kreativitet