Vem saknar gamla trötta kvalserier med avslagna matcher & koll på forwards produktion inför Karlskoga där BIK har stor fördel topp-6

Gustaf Thorell är ett stort offensivt hot. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det börjar närma sig kvartsfinal så smått. Det är synd att klaga på det nya slutspelsupplägget.

För vem saknar slutspelsserier och kvalserier? Dessa ofta med många avslagna matcher, där lags öden vanligen hängde på hur ett avsågat lag såg på att spela för sin heder i en separat match? Så värdelöst det var, faktiskt.

”Play-out” mellan Väsby och Kristianstad är rafflande värre, exempelvis. Vilken underhållning! Undrar förresten var den lille och så skicklige rightaren Colin Smith hamnar nästa säsong?

***

Nedan en koll på poängsnitt i Karlskoga och VIK där bloggen slagit ihop lagens poängligor gällande poängsnitt i grundserien för forwards. Vi ser direkt att BIK haft en helt annan spets från deras topp-6-forwards, där endast Alexander Lunsjö ”platsar”:

Lagens forwards sorterade efter poängsnitt. BIK utklassar VIK gällande topp-6-forwards sett till produktion per match i serien.

Vi kan redan nu slå fast att Hillding, Zetterberg, Benker, Karlsson, Marklund och Hetta högst sannolikt måste upp i produktion om VIK ska gå vidare.

Eller att VIK lyckas stänga ner dessa så många starka poängforwards, och att spelare som Fredrik Johansson och Marcus Bergman fortsätter med sin höga nyvunna produktion…

3 svar

 1. Vik-följare skriver:

  Tack för en intressant och vasst skriven blogg, har följt den sedan några veckor.
  Många fina analyser och reflektioner, nästan i realtid efter matcherna, med efterföljande kommentarer.

  En reflektion om statistikjämförelser, speciellt poängsnittet per match (PPG) och det gäller inte bara här utan även på de övergripande hockeysidorna.

  Det redovisade PPG är en fingervisning om viss poängeffektivitet, men den missgynnar oftast fjärde kedjans spelare eller extra spelaren. De får ofta lite istid eller ingen alls, men en match till protokollet som ytterligare minskar effektiviteten.

  Statistik är inte lätt, men ett möjligt sätt kan vara att omvandla spelarnas totala istid (TOI) och omvandla tiden till aktiva perioder, avrundat till hel period och redovisa PPG per period, i stället för match. vet inte om det är overkill, men kanske mer rättvist för fjärde kedjans spelare.

  Nu hoppas vi på en vinstrik kvartsfinalserie.

 2. Bozo skriver:

  Svårt för poängforwards att köra på rulle på samma sätt i en slutspelsserie. Allt blir kompaktare, ytor, snacket, skillnaden mellan lagen.