Några tankar om 2013 i racet mot Leksand, Karlskoga, Södertälje & Co.

Kan VIK skrinna iväg mot topp-3 trots att Anton Forsberg är omänskligt bra i kassen för Södertälje?

Södertälje har vansinnigt flyt just nu. En ny seger kom på lördagseftermiddagen då SSK besegrade Örebro (1-0) borta trots 31-13 i skott till Örebro.

Oturligt för VIK är att Anton Forsberg är magiskt bra i kassen för Kringlorna – precis när VIK hade chansen att göra ett ryck i tabellen då SSK inte spelmässigt förtjänat en massa poäng.

Forsberg släpper i princip bara in styrningar eller skott när han är skymd. Här har vi en framtida stjärnmålvakt i NHL. Lägg sedan Matt Read till ekvationen och vi förstår snabbt att VIK måste vinna väldigt många matcher som är kvar.

Samtidigt har ett spelmässigt starkt VIK skjutit sig själva i foten och här står vi med SSK endast en poäng bakom VIK i tabellen. Saker och ting har dock en förmåga att jämna ut sig över tid – något som talar för VIK i detta fall.

***

Det ser ut som att det kommer krävas runt 100 poäng att komma topp-3 i år igen, som tidigare säsonger. Om vi lägger till lite marginal och säger att det kommer krävas 104 poäng innebär det att VIK behöver 41 poäng ytterligare för att säkra topp topp-3.

Detta innebär då att man behöver vinna 13-14 av de 19 matcher som är kvar för att vara ”statistiskt säkra” för att nå topp-3. En tuff utmaning för Gulsvart – men helt klart möjlig att klara om man fortsätter på den inslagna vägen.

***

Det återstår alltså 19 omgångar nu av Allsvenskan. VIK är faktiskt återigen seriens bästa bortalag. På 16 bortamatcher har man tagit 32 poäng och bara släppt in 2,1 mål per match.

Under Mats Waltin ifjol var man också bäst med 49 poäng på 26 matcher och 2,5 insläppta per match. Jocke Fagervall har tagit vid och finputsat VIK-defensiven. Offensivt snittade Waltins VIK totalt 3,02 mål/match och Fagervalls VIK 2,97, i princip ingen skillnad här.

***

VIK har tio hemmamatcher på de 19 avslutande. Frågan är om det är en fördel då laget relativt sett är bättre på bortaplan.

***

Leksand och Karlskoga ligger rättvist etta och tvåa i tabellen. Båda lagen har det psyke och den skicklighet som krävs. Det känns som dessa två orubbligt kommer ta två direktplatser.

VIK har skickligheten som krävs men för VIK:s del handlar det om man har tillräckligt med vinnarmentalitet, cynism och självförtroende i väggarna efter många ganska magra år i avgörande matcher.

Södertälje och Djurgården har liksom LIF och BIK tron på sin egen förträfflighet i väggarna, något som betyder mycket och maskerar andra brister.

Se på talangfulla lag som Troja och Oskarshamn – de har inte vinnarmentaliteten och tron på sig själva riktigt i väggarna och då blir det lätt att man börjar sladda när det ska avgöras.

Hade Troja trott att de var Karlskoga hade nog de legat i topp istället. Tänker på den på NHL-nivå medelmåttiga centern Shaun Van Allen (du är påläst om du känner till honom) då han tacklades och inte kom ihåg vem han var. Coachen Ted Green sa då: ”Säg åt honom att han är Wayne Gretzky!”.

Frågan är om Niklas Johansson och Jocke Fagervall är på väg att bygga upp en vinnarmentalitet i väggarna på ABB Arena. Inget man gör över en natt. Men man måste börja någonstans.

Förhoppningsvis var detta något som syntes spelmässigt i den slutspelsliknande matchen mot Djurgården. Plus att man har varit bättre än upphaussade lag som Mora och Södertälje på sistone.

***

Undertecknad utbytte några ord med Mikael Frycklund som förklarade varför han plötsligt hamnat på bänken trots bitvis lovande spel.

– Jag har varit magsjuk och hemma mot Djurgården var första matchen som jag satt med. Men jag är redo och köra för fullt nu framöver.

Kan det vara aktuellt att du hjälper juniorerna som har det tungt?

– Jag har inte hört någonting från juniorsidan och jag har ju nästintill bara kört med A-laget i år. Men vi får se hur framtiden visar sig. Det är bra konkurrens i laget nu och jag spelar där jag spelar, säger den ödmjuke talangen till Centralen.

***

I NHL ska man eventuellt ha seriösa möten på söndagen om lördagens informella snack gått bra. Vore synd om NHL drar igång så klart. Men räkna med att Niklas Johansson har en hyfsad plan B så VIK inte behöver lägga ner verksamheten om NHL drar igång…

3 svar

 1. Peter Sköld skriver:

  Hej igen Mikael
  Naturligtvis vore Vaic en skaplig förstärkning, men min största förhoppning är att Fredrik Johansson kommer tillbaka och att han efter några matcher blir den Fredrik Johansson jag kommer ihåg. Det tar nog dock en del matcher innan vi vet vilken Fredrik vi får tillbaka.
  Att sedan Lundbohm och Zettergren hittar det som gjorde dem så bra i Växjö och i Mora hoppas jag också på. Något som jag saknar är dock lite mer storlek framåt. Jag vill ha en ny Flygis eller en ny Stiffen. Har dock dålig koll på SM-liiga och de övriga europeiska ligorna.
  Gott nytt år!

 2. Mikael Norén skriver:

  Hej Peter, jag tror det kan bli något liknande då NJ tog in Vaic & Jabrocky, om nu de som stöttat och sponsrat NHL-killarna vill fortsätta hjälpa VIK nu när laget har så bra läge (om nu NHL drar igång). Det är ju så klart omöjligt att hitta en direkt ersättare till Berglund/Backlund/Mikkelson men man kan nog lindra fallet en aning med Lundbohm och några nya värvningar gissningsvis. Kanske kan man titta på SM-Liiga i Finland där lag 11-13 kan hamna i ingemansland och vill dumpa lönekostnader. Eller om något lag i Europa drabbas av ekonomiska problem som då VIK landade slovakerna. Vad tror du själv?

 3. Peter Sköld skriver:

  Hej Mikael
  Hur tror du Niklas Johanssons plan B ser ut?
  Jag kommer ihåg att man, för inte allt för länge sedan, trodde att det var omöjligt att ersätta Patrik Berglund med endast en spelare. Det var väl då Niklas Olausson och Pär Arlbrandt kom till Västerås om jag inte minns fel. De var ju ganska skapliga eller hur? Kan man lyckas med det igen tror du?