Ny giv i Silly Season och ska VIK ta in rutin från Örebro igen?

Nu får vi vara lite silly igen. Patrick Yetman är fortfarande ledig och gjorde storsuccé i VIK senast plus att NJ tidigare uttryckt ett intresse. Är det helt galet? Risken är dock att prislappen är hög…

Centralen hade alltså rätt i förmiddagas att något var på gång. Senare under dagen kunde Niklas Johansson på vlt.se och VIK.se bekräfta att man ”är i slutförhandlingar” och ”ganska nära” med några nyförvärv. Främst är det fortsatt centerjakt.

Efter Iourios ”problem” behövs det troligen även en ytter av rang. Hur ser då lagets kedjor ut om vi ska titta på givna spelare? Tänkbara kedjor:

Williams – NY1 – NY2

McArdle – Romano – Leisenring

Johansson – Frycklund – Bergquist

Mårtensson – Kinisjärvi – Jonsson

Extra: Svedlund, Pettersson och Weiskog som alla tre ger VIK en bra bredd att stoppa in när det behövs. Iuorio kanske kan lånas ut för att om möjligt spela igång sig på stora rinkar?

Den snudd på legendariske VIK-skribenten på VLT, Pasi Hiirikoski, levererade en idé om att sätta Brady Leisenring bredvid Romano & McArdle. Inte så dumt med tanke på att Brady kan matcha deras fart och har ett bra handledsskott. Dessutom innebär det att man avvara Fredrik Johansson som snabb dirigent i tredjefemman vilket ger topp-3-kedjorna bra bredd.

Vi får anta att Marcus Söderkvist kommer behövas en hel del på backsidan då den inte är alltför bred. Med Söderkvist, Hampus Larsson och Fredrik Winge har man dock nio intressanta backar.

***

Vad finns kvar där ute på centerfronten då i AHL? AHL har ju varit det hetaste spåret enligt NJ. Ni som följer Centralen har dock sett att AHL blivit ganska urplockat med avseende på vänsterfattade centrar. Det har nog också VIK-ledningen insett och verkar alltså frångå den tidigare planen att vänta till NHL-camperna i mitten av september.

Dessa tio namn är de sista som undertecknad kan finna som är av intresse, på pappret, om NJ nu verkligen ska ha en leftare från AHL:

Maxime Sauvé 65 000 $ Hyperintressant komplett center. 0,55 poäng per match. Aningen ung och vill kanske satsa mer på NHL-drömmen i AHL…

Rick Schofield 67 500 $ (2011-12) Storväxt. Bra poängmakare i NCAA. 0,33 poäng/match.

Kyle MacKinnon okänd lön – Kanske lite klent poängsnitt (0,37) men liknande snitt som Rögles Kelsey Tessier.

Philip-Michaël Devos okänd lön – 0,41 poäng per match och bra poänggörare som junior.

Maxime Macenauer 70 000 $ NHL-meriterad tekningspecialist som är stark defensivt. 0,33 PPG.

Chris VandeVelde 62 500 $ Bra tekare men bäst defensivt. 0,31 PPG.

Warren Peters 105 000 $ 96 NHL-matcher. Hyfsad offensiv 0,36 PPG.

Philip DeSimone okänd lön. Bra PPG i NCAA. 0,43 PPG. Snabb och bra offensivt, men sämre defensiv.

Cam Reid okänd lön. Storväxt ung center. 0,35 PPG.

Jon Kalinski 65 000 $ NHL-meriterad men halvklena 0,34 PPG.

***

Om det ska in en ytter också? Om man vill (och har råd) ta in en meriterad och beprövad ytter kanske Patrick Yetman kan vara en joker? Skadades tidigt i Örebro (ledbandskador i handloven). Det gör kanske att den snart 33-årige Yetman, som när Leif Rohlin plockade in den spelskicklige skarpskytten, kan fås till ett reducerat pris?

När undertecknad för länge sedan pratade med Niklas Johansson var han då intresserad av Yetman. Men NJ sa att ”han var lite för dyr” och gick till SM-Liiga istället.

Så om Yetman är återställd skulle det inte förvåna om NJ åter var intresserad och testade vattnen…

***

Intressant också att även Eric Johansson, liksom Mark Santorelli, ska spela i Italien. Smarta värvningar av italienarna där. I en liga med lägre tempo tror jag dessa två kan ösa in poäng. Det skulle även gälla Dave Lundbohm som alltjämt är ledig. Dessa tre är väldigt skickliga spelare men saknar skridskoåkning och fysik för kvalserien.

3 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  gurkis, det är tre bra namn, men Potolny är långtidsskad, Hanson är en rightare, men är intressant såklart. Henrique spelade ju så mycket i NHL att det känns som en smått orealstisk värvning till Allsvenskan.

  Micke, ja, Jack Combs ser ruskigt intressant ut. Men troligen för ung för att ge upp Nordamerika tror jag. Borde vara nära NHL med 12 mål på 19 AHL-matcher…

 2. Micke skriver:

  Jag skulle hellre vilja se Jack Combs ist för Yetman, om man får drömma lite. Och att en riktigt bra center kommer in.

 3. gurkis skriver:

  Varför inte lista Adam Henrique,Zach Boychuk, Ryan Potulny eller Christian Hanson?