Nytt kapitel med Andreas Appelgren & ny sportchef då Filander & NJ hamnade i de gulsvarta historieböckerna

Ny giv, men Thomas Mitell blir kvar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Niklas Johansson och Martin Filander får lämna VIK. Det blev kontentan av kvällens möte. Nya tränare blir Andreas Appelgren och Johan Rosén.

På något sätt verkade NJ tappa lite av sin touch och lyckades inte hitta de där guldkornen lika frekvent längre. NJ byggde dock stabila lag som aldrig slutade sämre än femma i Allsvenskan, med den intressanta raden 5-4-3-2-1 som senaste tabellplaceringar.

NJ höll också fast vid sitt enligt många lite defensiva grundtänk, även fast lagen han hade kanske de sista åren klarat att spela mer offensivt. Många importer blev det också, av väldigt varierande klass.

Ett problem med NJ:s byggen var förmågan att vara sämst när det gällde. Av 41 slutspels/kvalmatcher vann NJ:s lag bara 13. Ett annat aber har jag förstått var att NJ var en extremt tufft förhandlare, vilket ibland kan ha retat upp folk då NJ verkligen till varje pris vände på varje krona för sitt VIK.

Undertecknad gjorde i somras en serie granskningar av NJ:s och Rohlins värvningar: Granskning & tillbakablick, del 1: Hur har sportcheferna Rohlins & Johanssons resultat sett ut – egentligen?Granskning & tillbakablick, del 2: Hur har sportcheferna Rohlins & Johanssons resultat sett ut – egentligenGranskning & tillbakablick, del 3: Niklas Johanssons resultat jämfört med Leif Rohlins

***

För de nya coacherna väntar ett antal utmaningar:

* Se över och kanske förnya det kritiserade spelsystemet. Detta för att skapa ett mer naturligt flow i offensiven och kanske lita mer på spelarnas egna beslut i egen zon. Appelgren vill kanske inte låsa upp så många djupt i egen zon, som kanske bidragit till att VIK fått så få kontringar.

* Målvaktssidan, och här känner jag lite oro att man ska börja på ruta ett och testa runt alla tre en sväng. Här tycker jag NJ gjorde helt rätt som satsade på tungt meriterade Koval, då bara bra inte duger här. Hoppas verkligen man ger Koval chansen från ruta 1 och inte lägger prestige i detta.

* Backsidan. VIK har läckt bakåt som aldrig förr, men samtidigt gjort lika lite mål som vanligt framåt. Kanske kan Appelgren installera mer lugn hos backarna och ett spel som gör att VIK hamnar mindre i egen zon och gör mer framåt? Men det är ingen lätt uppgift då många av VIK:s backar har enorma svårigheter i vissa moment. Dessutom skadedrabbat här.

* Offensiven. Här gäller det att Appelgren kan få Williams att känna trygghet och lugn, så att den extremt begåvade forwarden blir jämnare. Lihagen måste fås igång på allvar. Davidsson, Sorkin, Murphy, Korhonen och Urbas borde alla kunna producera mer om Appelgren kan skapa ett mer offensivt system och få till mer harmoni i gruppen.

***

Till sist gjorde Johan Fägerblad klart för Centralen att inte blir tal om några fler värvningar.

6 svar

 1. Aros skriver:

  gul snö: Grundtanken med en målvaktstränare är att utveckla målvakter, Patrik har under sin tid inte lyckats få fram en enda egen produkt. På grund av detta så söker sig lovande målvakter inte till VIK i första hand.

  VIK behöver en kompetent målvaktstränare för att ta nästa kliv!

  Michael Andreasson,Stefan Persson, Pierre Mocka,Kristoffer Martin, Erik Ashoka Grahnqvist är exempel på målvaktstränare som utvecklar målvakter.

  Titta på Gustaf Lindvalls utveckling sedan han kom till AIK är ett exempel!!

 2. gul snö skriver:

  Aros: Nu får du allt förklara och exemplifiera dig. Jag förstår inte alls vad du syftar på.

 3. Aros skriver:

  Varför tar man inte tillfället i akt och byter ut målvaktstränaren också när man ändå rensar. Sjöström har ju inte lyckats få fram en enda egen målvakt under sina åtta säsonger i VIK, det han lyckas med är snarare att förstöra de målvakter han jobbat med.

 4. Malmöbo skriver:

  Södertälje bytte tränare sent förra året, men då låg de ännu sämre till och åkte till sist ur Allsvenskan, så ett tränarbyte behöver inte betyda så mycket.
  För min del – som bara sett matcher på TV – handlar det mer om hur laget har sett på sig själva. Efter den strålande inledningen, men klar serieledning, tycks många tro att laget är outstanding och bara vi tagit ledningen så fixar sig allt. Det går att stapla upp tillfällen med dåliga offensiva och defensiva beslut som har lett till förlust, efter 1 o 2 måls ledning.

  Så den svåra uppgiften för Appelgren och Rosén blir att vända attityden i laget. Stommen räcker för att gå långt.

  Tyvärr blev nu värvningen av nya tränare också ett stopp för värvningar av spelare, vilket hade behövts på backsidan, efter alla skador som drabbar dem i år.

  Min förhoppning är att VIK nu inte gör en ”SSK” utan en ”Malmö”.

 5. Vikare skriver:

  När Finlander fokuserar mer på resultatet än prestationen då blir det problem.
  När man arbetar med prestationen då kommer resultatet mer frekvent.
  När han även säger det i en tv intervju då skäms man över hans dåliga ledarstil.
  Men jag dömmer inte honom för jag vet inte hur snacket går annars. Men det är en grund som ska sitta i väggarna ett elitlag.

  Vi skulle behöva fler som Roger Rönberg i svensk hockey. Han har aldrig spelat hockey men han vet hur man får alla att dra åt samma håll o inplanterar en kultur i laget där alla gör vissa enkla men match avgörande saker i alla byten. Täcka skott, full rulle på skridskorna både hemåt o bakåt mm.

  Ibland kändes det som viks backar hämtar puck i egen zon fastnar vid sargen o tappar puck. Det måste finnas två tre olika uppspels möjligheter lediga hela tiden när de blir pressade i sådana lägen. Som längre bort på kortsargen o en i mitten.
  Kom igen vik tillbaka till grunderna där man vet hur man avlastar o hjälper varandra på hela banan.

 6. Göteborgaren skriver:

  Tycker Martin har gjort ett bra job, men när resultaten uteblir och truppen tappar självförtroendet helt, måste det till ett byte.
  Tycker även att styrelsen tänker rätt i bytet av sportchef. Niklas har gjort ett bra jobb, men verkar inte alls lita på att det går att plocka in juniorer i truppen. Vad har man den verksamheten till om ingen får ta steget upp?
  Har fysträningen förändrats mycket till i år? Känns obegripligt med så manga skador som det varit. Kanske något att se över?
  Till sist, när blir Koval spelklar?