Öppenhjärtlig Fagervall efter Almtunadebaclet: “Handlar om att förminska problemet och förstora framtiden”

Joakim berättar att han hämtar inspiration från Aldous Huxley. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick byta några ord med coach Fagervall efter det smått klassiska 0-6-resultatet i Gränbyhallen på fredagskvällen.

Med lite distans, vad gick fel mot Almtuna i stora drag känner du?

– Allt som kunde gå fel gick fel. Samtidigt som AIS hade ett enormt flow. Har mött AIS förr då det sett ut som om de flög fram. Senast förra året då vi fick iväg nio skott mot dem men lyckades vinna ändå med 2-1, minns Jocke.

Vad var ditt budskap till VIK:s sportchef och styrelse efter matchen? Var det något speciellt snack inom ledningen efter ett så extremt dåligt resultat mot jumbon?

– Vi har varit ganska tydliga i vårt snack med varandra men inget vi delger utan jobbar internt med.

Kan du hålla med om att ni kanske är för defensiva i grundtänket? Kan man verkligen ha en otrolig defensiv och samtidig orka spela frejdigt offensivt? För att öka puckinnehavet. Hur resonerar du kring det? Finns någon balansgång för att ge offensiva spelare mer frihet?

– Vi är spelmässigt ganska precis i samma stadium som förra säsongen och diskuterar ungefär samma detaljer vid samma tidpunkt. Det tar en viss tid med att allt sitter. Däremot jobbar vi inte mer med defensiven än vad i gör med offensiven. Samma med powerplay och boxplay. Tycker inte det ena behöver förta de andra. Däremot tar det mer tid att få stäm i det offensiva, menar Jocke,

Vad har ni pratat om med spelarna? Har ni haft separata samtal efter AIS-matchen?

– Vi har alltid samtal oavsett vinst eller förlust men ingenting som lämnar rummet. Vi sitter ju inte och har krismöten över att ha förlorat en hockeymatch utan mer för att hitta vinnarvägen igen.

Om du jämför med ifjol torskade VIK med 7-3 eller något i Oskarshamn tidigt och det var lite blåsväder. Är det samma process nu att ta lärdom?

– Varje år kommer ungefär samma process. Det kan vara vid lite olika tider.

Kommer några spelare som underpresterade mot AIS få vila mot Rögle?

– Absolut inte, utan vi måste upp på rälsen tillsammans.

Vad specifikt i spelet är det viktigaste att ni förbättrar i dina ögon?

– Att vinna tillbaka puckar tidigare i banan för att få vändningar. Och på så sätt skapa målchanser.

Efter AIS sa du att du fått svar på en massa frågor. Kan du utveckla detta lite? Vad handlar det om i stora drag?

– Det är ett antal olika svar. Om spelets olika former. Om spelare och roller o.s.v.

Något annat du vill hälsa fansen?

– Ni må ha en bra dag.

Hur upplever du VIK-fansen jämfört med ex. Löven och Tingsryd? Är vi för bittra bitvis? Borde vi tänka på ett annat sätt och inte bli så besvikna efter ex. AIS-matchen?

– Jag har inte funderat på det jättemycket, men det verkar roligare att höras på bortamatcherna än hemma. Eller bara miljön? Jag tycker att oftast gör man ett bra jobb i klacken.

– Bittra? Nää, det vet jag inte, men rent generellt tycker jag att det mesta kommer när en eller två förluster kommer. Typ som frågor kommer från dig. Det har varit tyst hur länge som helst och sen kommer ett bottennapp och då haglar frågorna.

– Jag jobbar en aning annorlunda med motgång: Jag förminskar problemet och förstorar framtiden och vad vi ska göra och bli ännu starkare i. Att ha en grupp som inte passerat olika moment under en resa är ingen grupp som heller står emot när det verkligen behövs. Ungefär som livet i stort.

Många är nog i grunden trötta på Allsvenskan, därav kanske tuffa krav från fansen…

– Ja, det är inget fel i att vara missnöjd när vi inte är bra. Det är vi med. Tycker vi och ni ska ha höga krav på vår gemensamma sak: VIK Hockey. Ser inget fel i det, svarade bara på föregående fråga.

Jocke väljer att avslutningsvis citera den brittiske författaren Aldous Huxley:

“Erfarenhet är inte vad man upplever. Utan vad man gör av det man upplevt”.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://24.media.tumblr.com/b310635a9b44ea9ccae3e75d5ee07b18/tumblr_mus6o69zOc1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

9 Kommentarer

 1. Vimmerbyarn

  Med tanke på den spelmässiga katastrofen i fredags, kan jag faktiskt också tolka svaren som aningen otydliga. Känns inte särskilt lugnande inför morgondagens match. Nu vet man ju förvisso inte vad som har hänt internt under helgen. …Men intrycket är att det inte har hänt särskilt mycket. …Men det vore en aning märkligt om det inte har hänt en hel del bakom stängda dörrar. Morgondagen kommer nog ge en del svar.

 2. Petter

  Säg vilka arbetsplatser som offentligör förtroliga samtal mellan chef o anställd…………..
  Min åsikt i det hela är att JF gör detta så bra det går,
  ge alla arbetsro så kommer detta att bli så bra det kan bli ( så långt det räcker med nuvarande lag )
  Vi fans bör inte ropa avgångar o fan o hans moster så fort laget slirar, alla lag slirar under en säsong…

  MVH Petter

 3. PatrikH

  Jag tycker också Fagervall ska ha cred för att han ställer upp. Sedan är det ju väldigt politiskt korrekta svar som gör att han faktiskt måste visa att han lever upp till det han säger. Om nu ingenting blir annorlunda, om inget lärs eller ändras då är inte heller hans kommentarer något värda. Upp till bevis VIK!

 4. fredrik

  26 poäng på 13 matcher om jag inte har fel… om han inte gjorde nån ass idag också de vet jag inte, men minst 26 pinnar! ge han chansen istället för bacon!

 5. fredrik

  bromé gjorde ytterligare 3 mål idag… fagervall måste ge honom chansen i a-laget, hans poängsnitt är ju galet!

 6. Mikael Norén

  Jocke ställer upp på intervjuer och brinner för det hela. Många ska ni veta skiter i att svara på frågor överhuvudtaget när det går dåligt, Jocke försöker alltid ställa upp att svara. Detta skedde via mail, så det är svårt att bedöma om det är arrogant. Han är ändå ganska ärlig tycker jag. Berättar att det funnits en dialog med ledningen osv.

 7. Marko

  Bästa herr Fagervall.. Frågorna har haglat i 13 omgångar nu.. Kan va så att du valt att skita i att lyssna? Säger inte att nåt lags supportrar ska behandlas med några silkesvantar men att välja att vara kort i tonen och arrogant? Det tror jag nog inte ses med helt blida ögon! Men har man i förväg bestämt sig för att göra ett karriärmässigt självmord så är det helt suveränt att börja med reta upp laget supportrar! Resten kommer som ett brev på posten. Inget illa menat mot er på centralen men den här intervjun med Jocke kanske ni bara skulle ha kört i dokumentförstöraren! För om jag va förbannad efter fredagens match så fick jag absolut INGET att lugna ner känslorna med nu! Misstänker att fler känner viss irritation just nu…

 8. LC

  Svenskar tränare oavsett sport är så jävla tråkiga….alltid såna jävla pk svar. Kolla NHL-tränarna efter förluster, fan svara med lite passion och mer sanning än att säga samma sak gång på gång.

  Klart det haglar frågor när det går dåligt. När det går bra så finns det väl inget att fråga om. Då stämmer allt som det ska. norrlänning…

 9. mr t

  Arrogant och otrevlig ton samt totalt nonsens till svar. Han bör börja fundera på sitt bemötande mot fans.

Tweets

Mackan - AvatarkonstprojektetMackan

@Danneunplugged NJ hade verkligen kul med våra pengar.. Williams hade väl nå liknande också tror jag VIKfancentral skrev ocksö

SvaraRetweetFavorit
VästeråsSporten - AvatarVSportenVästeråsSporten

@VIKFanCentral Lite en in, en ut?

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@VSporten Utveckla, är för seg att hänga med! ;-)

SvaraRetweetFavorit
VästeråsSporten - AvatarVSportenVästeråsSporten

@VIKFanCentral Behövs inte ett snille här va. Svaret står ju skrivet 😉

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto