Överkörningar spelmässigt åt båda hållen i märklig straffförlust mot Oskarshamn

Williams skriker ut sin frustration efter sin första straffmiss någonsin i VIK. Vågade inte Jeremy sin patentare eftersom Sehlstedt är högerplock? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En svåranalyserad historia utspelade sig i ABB Arena på tisdagskvällen. Matchen slutade till sist med att gästande Oskarshamn vann med 4-3 efter straffar efter att lagen turats om att köra över varandra spelmässigt. Dock var det IKO som körde över mest och tog totalt sett helt rättvist extrapoängen.

I första perioden syntes det direkt att VIK verkade nöjda, för att inte säga proppmätta, av de senaste tunga bortaskalperna. Efter flera slarviga utlägg lyckades Romano slarva en gång till och 0-1 i nät efter 1,32.

Det var roligt ett tag i första perioden då försvarsnestorn Mitell låg bakom alla tre mål. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mitell var i afton mycket bra i offensiv zon och låg bakom 1-1-kvitteringen då Mårtensson rakade in returen. Sedan tog IKO över spelet och var mycket snabba och rappa med mycket bra passningsspel. VIK lyckades dock näta och sedan satte även McArdle 3-1 mycket snyggt.

Andra perioden ägdes totalt av gästerna. VIK:arna var som fastfrusna i isen och bitvis var det pinsamt att se vilken lekstuga IKO hade. Gästerna kvitterade också till 3-3 under perioden. Hade IKO haft bättre utdelning kunde det var 3-6 efter denna period. Förstakedjan bänkades i andra perioden efter svagt agerande i egen zon vid 3-2-reduceringen.

VIK var två steg efter i andra perioden och VIK jagade Oskar Engsund, 49:an i IKO som spelar misstänkt fult. Mårtensson var nog sugen att känna på Engsund som körde in Caputi med huvudet före. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sällan har man sett VIK bli så totalt utspelade hemma. Frågan är bara varför IKO såg ut som Sovjet under andra perioden? Så bra är de ju inte, då skulle de vunnit nästan alla matcher.

I sista perioden samlade VIK krafterna och ägde totalt sista perioden istället. Lagen turades om att köra över varandra spelmässigt. Märkligt. VIK fick otroligt nog bara iväg tre skott i sista. IKO vann sedan på straffar.

Sammanfattning

Troligen var den mycket ojämna insatsen av VIK ett resultat av att man fortfarande hade matcherna mot Karlskrona och Malmö i huvud och kanske ben. En nackdel med att ha ett något veteranbetonat lag är kanske att gubbarna behöver vila lite extra för att tända till. Kanske.

Oskarshamn är en gåta. Så bra man var i andra perioden. Sedan i tredje tar VIK över allt spel i tredje. Kan någon förklara detta?

Det var annars intressant att se vilken utveckling #14 Valdix har fått. Den storväxte mycket talangfulle liraren var klart bäst på isen denna kväll. Valdix var tidigare i VIK men har väl förr haft lite problem med viljan. Valdix avgjorde dessutom men en fin straff.

Om Valdix var bra så var Fornataro mindre bra, för att uttrycka sig milt. Centern sprider puckar i egen zon och har nu bara 2+0 och -1 efter 5 matcher. Skulle inte förvåna om det någon skada som stör Matt. Då vore det bästa att låta honom vila några matcher.

Intressant att Bergquist bänkades och kom in litegrann med en helt annan energi än tidigare. Kanske är smart att använda Bacon sparsamt så han orkar ta i riktigt några byten per match.

Domarens val att fria misstänkte huvudjägaren #49 Engsund då han dunkade in Caputi med huvudet före i sargen under övertiden övergår mitt förstånd. Engsund lär få stå upp en del i nästa möte.

VIK försökte verkligen i sista och spelade ut gästerna, men det var trångt och VIK träffade bara mål med tre skott i sista perioden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Om vi ska försöka vara positiva var det starkt att VIK reste sig från de döda i sista perioden och tryckte tillbaka IKO totalt. Men alldeles för många hade tagit en ”night-off” denna kväll. 16 matcher kvar och nu lär det inte bli en ny ”night-off” i Mora…

Västerås tre stjärnor:

1. Fransson – Utan en skärpt Fransson hade detta kunnat bli en brakförlust.

2. Mitell – Var helt lysande i offensiven och låg bakom alla VIK:s tre mål. Mänsklig utan puck dock.

3. Frycklund – 20-åringen kämpar och sliter och har lyft tredjekedjan en aning. Höll i pucken bra några gånger och är nog lite på gång nu efter en tung säsong. Behöver ett mål!

4 svar

 1. fredrik skriver:

  Viktor kan du motivera varför du tror VIK tar en direktplats till ks? Vinner Malmö sin hängmatch är dom förbi… Jag tror att Malmö kommer gå om oss, vårat hopp är nog att återigen sno Bofors plats! Hemmaspelet måste förbättras NU annars blir det definitivt inte topp 3! Med det här spelarmaterialet borde vi(k) kunna bjuda på en roligare hockey. Vi har spelare som många lag i serien aldrig skulle ha råd med… Dags att det märks snart tycker jag! NJ lovade ju bättring i offensiven inför säsongen! Nog med gnäll, självklart hoppas jag att laget tar sig i kragen och krigar sig till en topp 3 plats nu! Hoppas vi ses i hallen allihopa, trevlig helg!

 2. Viktor skriver:

  Håller med Bonzon och Anders om att årets backbesättning är svag. Visserligen har dom hög högsta nivå men alla har för låg lägsta nivå för att vara trygga allsvenska backar. Även Mitell och speciellt Helmersson. Helmers bästföredatum passerades nog för några år sedan och han är inte längre något föredöme. Faktiskt mycket bättre i fjol med Lindh som kapten och Wargen som gav tyngd till laget. Visst nuvarande uppställning kommer troligen att klara topp tre men i kvalserien kommer man åter att stå sig slätt. Mao dags för NJ att plocka in en härförare i de bakre leden, vad väntar han på? Sätt sen gärna härföraren i par med offensive Mitell och låt Helmer kämpa om en plats.
  Norén är besviken över Fornataros insats mot IKO och misstänker någon skada. Undrar om du då inte glömt bort att även fjol visade han tidvis upp låg lägsta nivå. Varför tror du han fick kicken från Leksand?
  Fransson då? Visst, han är näst intill alltid värd att få stjärnor men 0-1?? IKO;s kvitteringen till 3-3 och kvällens förlust måste han väl helt ta på sig? Efter en pååkning var han helt ofokuserad och försökte påkalla domarens uppmärksamhet i stället för att vakta buren! Kommer Fransson att vara i rätt mode till en tuff kvalserie? Tveksamt!
  Enl VLT var Jocke tokig efter IKO-förlusten, undrar om han inte var det även under matchen? Hur kunde han splittra upp tredje linen inför tredje perioden? I de två första hade VIK i alla fall två liner som fungerade. I tredje egentligen ingen. Det är nog inte lätt att vara tränare, ännu värre att vara coach.
  Kvällens stjärnor enl min mening
  *** McArdle ** Frycklund * Mitell eller Fredda

 3. Bonzon skriver:

  Trots alla dessa jämna matcher så tycker att underhållningsvärdet i hemmamatcherna är för låg.Vi tillbringar alldeles för mycket tid i egen zon där man med hjärtat i halsgropen ser hur osäkra backar sprider puckarna efter sargen i ett desperat försök att spela sig ur motståndarnas forecheckning.

  Tiden i anfallszon och där motståndarna är under tryck är alldeles för kort och backarna i rädsla över att bli överspelade står inte upp tillräckligt vid anfallsblå.
  Nä…nuvarande spelmodell passar nog bortaspel bättre – där kan man spela tätt bakåt och vinna på 20 skott, förutsatt att Fransson överlevererar…

  Kom igen nu!

 4. Anders Kvarnefalk Forslund skriver:

  Det var kul att Mitell lyfter sig mer och mer nu, jag har varit skeptiskt ett tag nu.
  Dock tycker jag att Helmersson verkligen inte förtjänar sin speltid. Fruktansvärt osportsligt av honom att slå med klubban i båset o.s.v när det är han som skall vara en förebild för hela laget då han är kapten.
  Spela hockey istället för att tjura ihop.

  Well well, better luck next time! 🙂