Rapport från NHL-meriterad scout gällande Alexander Rauchenwald som nu presenterats: ”Smart, men svårbeskriven, spelare som varit effektiv i det tysta för starka Salzburg som andrecenter”

Alexander Rauchenwald. (skärmdump)

 

Under onsdagen presenterades centern Alexander Rauchenwald på VIK.se. VIK får därmed en väldigt bra centersida med den österrikiske landslagsmannen som de senaste åren varit en välbetald andrecenter i storspenderande Salzburg, som har råd med starka importer.

Detta Salzburg som också gjort det starkt i CHL många gånger, även mot SHL-lag som HV71 och Växjö. Så det är ett bra europeiskt topplag (baserat på CHL) VIK fått in deras andrecenter ifrån.

Lägg till centrarna Mikael Frycklund, Isak Skedung och Filip Karlsson, som har över 300 SHL-matcher tillsammans, så finns en väldig bredd och, förhoppningsvis, även spets på centersidan 21/22.

Frågan är hur mycket spets Rauchenwald kan tillföra, då inte så många österrikare tagit klivet hit och lyckats fullt ut? Här finns en sammanställning över österrikarens mål och en del poäng säsongen som gick.

***

Bloggen har talat med en NHL-meriterad scout med bra koll på Rauchenwald:

– Rauchenwald är en av de bättre österrikiska spelarna. Men har drabbats hårt av skador, och särskilt cancer, under de senaste åren. Har fortfarande varit bra trots det, men inte dominant.

– Det enda som skulle oroa mig är hans kropp. Kom tillbaka bra och tidigt från Hodgkins, men förra säsongen skadades han två gånger, tror det var knäet och någon annan liten smäll.

– Även om jag har sett honom spela många gånger är han inte lätt att beskriva. Har inga utstående styrkor, men heller inga svagheter. Smart spelare, kan spela alla situationer, men användes inte i box play på sistone. Ganska bra skridskoåkare, men inte explosiv på rören.

– Inte en fysisk spelare, men klarar sig bra i trafiken. De flesta av hans mål kommer från ”slottet” eller närmare, han har inte ett tungt skott, men reagerar snabbt runt nätet.

– Håller spel vid liv, men är inte en playmaker. Har alltid spelat center, väldigt sällan på kanten. Helt okey tekare (totalt 51,6 % vunna de senaste tre säsongerna, reds. anm.).

– Bra kille, aldrig några problem vid sidan av isen. Hans far var en ganska bra spelare, också center. För ett lägre rankat lag i Allsvenskan är Rauchenwald definitivt en topp-2-center, menar scouten.

– Borde vara bättre än Benjamin Nissner som för två år sedan var i Tingsryd. Märkligt nog tog Nissner Rauchenwalds plats nu i Salzburg, då Salzburg inte förlängde med Rauchenwald.

– Men Rauchenwald är en mer komplett spelare än Nissner, som är yngre dock. Nissner har ett mycket bra skott från nära håll, men skridskoåkningen är ett problem för Nissner.

VIK har ju letat efter en bra center, och VIK ska verkligen gilla Rauchenwalds tvåvägsspel, som vissa menar är svårt att finna hos många transatlanter som är på marknaden, hur ser du på det?

– Ja, han gör sitt jobb åt båda håll, men han är inte en kille som kommer att ”wowa” dig. Inte en kille som spelar som ”en orkan”, men är ”tyst effektiv”.

VIK hoppas också kanske att Rauchenwald kan ta ett kliv som exempelvis en annan hårt arbetandes spelare gjorde i VIK, Kalle Östman, med större förtroende och bättre omgivning. Vilken roll har han haft i Salzburg?

– Under de senaste åren centrade han alltid andrakedjan i Salzburg, med bra spelare runt sig. Så han är van att spela i en offensiv roll och spela i PP, säger den välmeriterade scouten avslutningsvis.

***

Rauchenwald kommer att spela för Österrike i ”Beat Covid-19 Ice Hockey Tournament” i helgen med start på lördag i Slovenien, som ersättning för det inställda riktiga ”B-VM”.

Bör vara gratis att streama för den som själv vill scouta:

15.05.2021, 16:30: Slovenien – Österrike
17.05.2021, 13:00: Österrike – Polen
18.05.2021, 13:00: Österrike – Ukraina
20.05.2021, 16:30  Österrike – Rumänien
21.05.2021, 13:00  Frankrike – Österrike

Kanske någon läsare kan hitta videolänkar där vi kan titta gratis (och lagligt)?

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Z har ju redan flaggat för senare förstärkningar. Men det kommer bli ett stålbad för flera spelare redan från start med denna konkurrens. Vill man spela efter jul får man fasiken visa upp det senast i november. Att eventuellt kamma till sig i april funkar inte i VIK-land.