Reflektioner från onsdagens träning med mycket aktiv och ledande Komarek, några ord med Niilo Halonen & scout om Vaclav Karabacek som är ny i Västervik

Komarek är verkligen aktiv på träningarna, både i instruktioner och spel. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

En svårt hockeyabstinent bloggare besökte även onsdagens träning i Mimerhallen.

Fortsätt hög intensitet (men det sagt utan att jämföra såklart med exempelvis Björklövens, Brynäs och Södertäljes isträningar – de kör ju såklart fantastiskt de också va? Med glimten: nästan alla är bra i början på augusti, eller?).

Hursomhelst några isbitar från onsdagen:

¤ Komarek är verkligen aktiv på träningarna, både i instruktioner och i spel (bilden ovan ljuger inte). Österrikaren verkar ta sin roll att leda detta lag på allvar. Baserat på vad jag sett är det givet att #67 får minst ett ”A” på bröstet.

¤ Även Jimmie Jansson Lorek stöttade Karl Helmersson i defensiva direktiv länge och väl så det ekade i hela hallen.

¤ Flood drog elegant sin gubbe i sidled på blå, passningen ”back-door” till Hellberg dock lite fladdrig. Flood drog ner jubel men bad om ursäkt till Hellberg för fladderpassen. Hellberg såg fortsatt ut som en i gänget, ej som någon junior.

¤ Eric Engstrand verkade slå sönder sin klubba i ilska. Det är på allvar här.

¤ Mycket diskussioner annars om defensiv och vikten av att försvara framför egen kasse: Komarek, Bohm och Hutch deltog, men mest #67 som sagt som förklarar för helgrupp.

¤ Bra touch flera gånger igen av Kemp, fina instick. #77 är en av de som imponerat mest på mig under de tre träningar jag sett. Smidig och teknisk kille med helt okey storlek. Verkar både kunna skjuta och passa som i ECHL.

¤ Hutchison fällde äntligen ut bommen och skapade chans in från kanten – den store bumlingen behöver nog lite startsträcka. Minns att exempelvis Christian Larrivée behöver 10 seriematcher för att komma igång. Stora spelare kan ibland behöva mer tid. Logan Roe är ett annat exempel efter dålig start på träningsmatcherna.

¤ Snabbe Gersich stjäl puckar som han gjorde ligaledande med ”takeaways” (puckstölder) i AHL.

¤ Ej hypersnabbe eller store Topping står för många smarta läckra pass och verkar duktig på att hitta ytor för sig själv och andra.

Örjan Lindmark gav högerskyttarna Kemp och Dmytriw instruktioner.

***

Näste mycket sympatiske finländare Niilo Halonen efter onsdagens långa ispass nedan. Gersich dök upp efteråt och sa till oss med glädje: ”Niilo was great today!”. Tyvärr fick jag inte med det på videon.

Helt spontant ställde Niilo upp på detta (precis som Kalle Loponen i måndags – proffsiga och ödmjuka killar), och jag var lika oförberedd men ställde några frågor i farten då vi råkades på väg ut:

***

Västervik har värvat tjecken Vaclav Karabacek, en välväxt rightare. Forwarden gjorde dock inte en enda poäng (!) på 33 matcher tjeckiska toppligan. 27-åringen har varit på marknaden ett tag.

– Begåvad spelare (därför blev han draftad ganska högt 2014 av Buffalo), men mycket tveksam arbetskapacitet för att uttrycka det utomordentligt diplomatiskt, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Spelade bra för Ceske Budejovice det år de gick upp i tjeckiska toppligan, men inget sedan dess. Kan inte se honom bidra i Allsvenskan. Saknar förmågan att tempoväxla.

3 svar

 1. C skriver:

  Bra om Komarek är en ledartyp, det har ju skrivits lite så men har väll inte framgått 100% tidigare då han verkar lite tillbakadragen som person.

  Med tanke på hur mycket Jimmy Jansson tappat i sitt spel sen han blev kapten är det nog naturligt att Komarek blir kaptenen och Jansson får ett A den här säsongen. Hoppas alla i laget står på noll nu i allt sånt och att Helmersson får välja fritt.

  Irriterar mig fortfarande på förra säsongen då vi hade 4 kaptener som alla underpresterade rejält på isen. Innan Pannan fick sparken borde han definitivt vänt på den stenen. Svårt att leda andra när man inte presterar själv.

  • R skriver:

   Har ingen aning om vad som blir bäst men man kan ju vrida och vända på det här kaptenen. Ett sätt att se på det är ju att Jimmie fått erfarenheter av den misslyckade säsongen som är värda att bära med sig vid ett C på bröstet. Kan även vara bra med ett C på en kulturbärare med ledaregenskaper som sitter på ett 4 års kontrakt.

   • C skriver:

    Ja det är absolut en infallsvinkel. Sen är de ju 2 säsonger han varit kapten så den chansen kanske redan givits… Oavsett så hoppas jag att Helmersson med stab får välja de grejerna själva.

    Som jag skrev så var kaptensbindeln ett stort skämt förra säsongen med Jansson som ”C” och Gunnarsson, Svensson och Fryklund som asskaptener. 3 spelare som hade det supertungt och inte blev erbjudna kontrakt till den här säsongen. De borde blivit fråntagna bindlarna mitt i säsongen för allas skull.