Röster från insidan om hemvändande Lundgren & Mylläri: ”Lär stärka upp VIK bra och Paananen passar nog Mylläri” & J20 vann mot Djurgården

Vad händer med Anton Mylläri? Nu passar faktiskt lagbygget bättre för Västeråssonen än säsongen som gick. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Anton Mylläri och Niclas Lundgren är alltså VIK:are igen. Patrik Zetterberg gjorde som han nästan alltid brukar göra då han värvar. Han försökte inte vara smartare än alla andra utan tog in kända tillgångar. Det är ofta ett bra förhållningssätt.

Men det var länge sedan vi i Västerås såg dessa två backar på nära håll. Bloggen utnyttjade därför kontaktnätet runt om på insidan i SHL och Hockeysverige.

Anton Mylläri jublade med Jeremy Williams efter ännu ett mål mot Björklöven 2015. FOTO RUNE ÅHLÉN

”Mylläri har varit helt okey i SHL. Inte stuckit ut på något sätt. Rätt bra på skridskorna för sin size, tycker dock han kan utnyttja storleken mer.”

”Mylläri hade en tung säsong förra året i Linköping, men tror det beror på förtroende och ett ledarskap som inte passade honom så bra. Men Mylläri var bra i Malmö. Mycket funktionell, det vill säga att han sätter pucken i spel bra, men utan att ha en direkt offensiv uppsida. En topp-4-back när MIF spelade SM-semi två år i rad. Stark, rörlig och funktionell i aggressiva system. Gillar honom.”

Niclas Lundgren prisades för sina insatser i VIK.

”Lundgren är bra defensivt men det finns frågetecken för farten som inte blivit bättre. Grym kille i ett lag.”

”Lundgren var stabil senast i Växjö, som vanligt hur han varit i SHL skulle jag säga, förutom en tyngre tid i Brynäs. Men bänkningarna och petningarna i Brynäs berodde nog också på allt snack om att Brynäs skulle föra spelet, spela sig ur pressade situationer och så vidare. Han spelade helt utan självförtroende i Gävle.

”Tror Lundgren delvis var ett offer för omständigheterna i Brynäs. Det är många som har spelat sin sämsta hockey i Brynäs de senaste åren. Om VIK kan få behålla honom för en rimlig peng kan han säkert bli en defensiv klippa och BP-specialist i Allsvenskan, men han är ju ingen spelare som kommer driva spelet eller lyfta hela ert lag.”

En defensiv backhårding lik Niclas Lundgren är precis vad VIK saknade förra säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

”I Växjö nu sist var Lundgren som vanligt en bra närkampsspelare, uppoffrande i försvaret och spelade enkelt med pucken. Inget flashigt, men väldigt uppskattad. Håller fortfarande nivån. Skulle nog inte dominera i VIK heller, men skulle vara stabil och pålitlig och en jäkla nivåsättare i allt.”

”Lundgren borde ha SHL i sig, men lagen är väl inte jättesugna på den kategorin renodlade defensivspelare just nu. Har ju varit ganska stängt i SHL-trupperna på de flesta håll också, är väl Oskarshamn som skulle må bra av honom, men de satsade på andra kort”.

***

Fick även byta några ord med självaste Johan ”MrMadhawk” Svensson om Anton Mylläri och Niclas Lundgren. (Lundgren var också i MIF en kort sväng).

– Mylläri är bättre än Nicke, menar Johan. Nicke har frågetecken kring farten. Mylläri hade stannat i MIF om inte Arell, Ekberg med flera hade avtal.

– Att spela under Bert (som i Linköping), kontra att spela under Filander (som i MIF)?  Mylläri behöver kärlek…

– Jag tror Paananen passar Mylläri. Dessutom är han topp i Allsvenskan efter detta äventyret i SHL. Kommer stärka upp bra. Han lär ju bli kvar i VIK säsongen ut känns det som.

– I Malmö var Mylläri en defensiv back. Boxplay – ingen PP-tid. Jag tyckte Mylläri var positiv i Malmö, säger Johan avslutningsvis.

***

Fick även en rapport på både Mylläri och Lundgren från Malmökännaren Mattias Olsson (@HockeyMatti på Twitter):

– Mylläri fungerade väldigt bra i Malmö. Trivdes med spelsättet och i en klar roll. Var en tvåvägsback som dock lutade klart mer åt det defensiva i SHL. Martin Filander trodde på honom och utbildade honom till en back som kunde ta många minuter i 5-mot-5.

– Malmö hade redan väldigt många backar på kontrakt och blev tvungna att sortera bort Anton inför förra säsongen. I Linköping trivdes han inte alls, som jag har förstått det. Så nu är ju frågan var han står. Men visst borde han vara en pålitlig back i Allsvenskan.

– Niclas Lundgren var ju här i några matcher och såg helt okej ut, fortsätter Mattias. När han fick ett tungt kontrakt med Brynäs började ju karriären gå utför snabbt och han hittade aldrig rätt i Gävle. Känns väldigt oklart var han står i dag, men hans nivå borde vara väldigt bra i Allsvenskan, kan jag tycka, säger Mattias avslutningsvis.

***

VIK J20 tog under fredagen en fin skalp på Hovet borta mot Djurgården då Hellenbergs och Laurells gäng vann med 2-1.

Vindsnabbe Linus Mattison vände bort sin bevakare och serverade Hugo Ek Koskela som elegant placerade in ett snärtigt handledsskott i bortre vid 1-0.

Filiph Åström gjorde comeback och forecheckade snyggt fast sin DIF-back i BP (!) och stortalangen Hugo Frylén snappade upp pucken och passade fint tillbaka till Åström för 2-0.

VIK J20 har verkligen skärpt till försvarsspelet de senaste tre matcherna där även Johan Ström gjort det bra i kassen. 27 insläppta de första fem har dragits ner till sex insläppta senaste tre.

17-årige Hugo Frylén fortsatte att bitvis glänsa under sin första säsong i J20. Se nedan ett smakprov.

189 centimeter Frylén tar först ner en puck på tennis i egen zon, åker därefter ”igenom” och förbi två DIF:are och serverar till sist sin kedjepolare Hugo Ek Koskela fri med en backhandsvickning (dock inget mål). NHL-scouterna kanske snart börjar dregla kring storväxte Frylén:

Men det finns som sagt flera intressanta killar i J20, som nu när försvarsspelet kanske börjat sitta kommer ge en högre vinstprocent. Nästa match är AIK borta under söndagen.

3 svar

 1. Olliver skriver:

  Passus
  Fryklund tjänar 70k i månaden i LHC.
  Av böterna att döma.

  Undrar om han inte kunde fått nått liknade i vik? ..

  • Martin skriver:

   Nje,
   Tror inte någon är i närheten. Låg inte Tessier på ca 50k so absolut dyraste spelaren i truppen?
   70k plus sociala avgifter är säg 100-120k. Skulle landa på ca 1m för Frycklund I en trupp som inte kan ligga norr om 10milj?

 2. Jan Malmberg skriver:

  Paananen gör som han vill när det gäller målvakter efter hjärnsläppet (Kruse.) Men går inte att komma ifrån att han spelade upp sig efter det. VIK kommer testas nu i Timrå och Umeå! Blir intressant imorgon Måndag o Onsdag.🏒🥅