Silly: Flera har kryddat sina trupper redan, koll i Ettan & VIK bör fynda för att orka över tid och för att ersätta de som ej levererar

Hampus Wallin gjorde flera bra saker under säsongen i VIK senast och har blivit en toppspelare i starka Enköping. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Många lag ser om sina hus nu och stora fynd går absolut att finna, via att låna från SHL eller låna/köpa från Ettan. Följande spelare har exempelvis gjort det bra i HA:

 • Axel Andersson, back, Djurgården till Södertälje
 • Linus Cronholm, back, Malmö till Pantern
 • Albin Johansson och William Kaijser, backar, Arboga till Malmö (!)
 • Janne Kivilahti, forward, Nybro till Oskarshamn
 • Alexander Bjurström, forward, Brynäs till Almtuna

Albin Johansson var kanske lite anonym i VIK, men har nu som 23-åring plötsligt tagit jättekliv och gjort det bra i SHL. Visar att det finns latebloomers, kanske är Linnarud en annan? FOTO: Rune Åhlén

***

Mathias Linnarud gör mål HA 2014, var detta första och sista målet i HA eller har 23-åringen vänt på karriären i Arboga? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tittar vi runt lite i Ettanlagen i närområdet kan vi konstatera att det äntligen har lossnat för Mathias Linnarud efter flera tunga år.

Västeråssonen gjorde allsvensk debut redan 2014 för VIK och undertecknad och andra trodde på Linnarud som en kommande offensiv nyckelback.

Gjorde direkt ett fint solomål mot Almtuna då och har nu faktiskt bäst poängsnitt i hela Ettan bland backar. Detta med 3+8 på tio matcher för Arboga med +4.

Storväxta offensiva rightbackar växer inte på träd och Linnarud är fortfarande bara 23 år. Garanterat har Zäta koll, kanske möjligen en tryout till nästa säsong om även allt off-ice stämmer nu?

***

Arboga och Köping går glädjande nog bra och båda ligger faktiskt på AllEttan-plats i dagsläget.

I Köping har Anton Svensson öst in mål och Marcus Viitanen assister. I Köping har även välväxte rightbacken Ludvig Karlsson fortsatt göra bra med poäng, det surrades något om VIK-intresse där ifjol om jag inte missminner mig helt?

***

Vi kan notera att fjolårstarka Lindlöven går väldigt dåligt trots man har Niklas Lihagen i laget…

***

Enköping har flyttats till den Östra Serien (Stockholmsserien) och även ESK ligger på AllEttanplats. Ex-VIK:aren Hampus Wallin är poängkung med 5+7 och även Robin Nilsson har producerat bra.

I Enköping finns även spelare som denna bloggare gillar i form av allroundkunnige Tobias Smids, tuffe Douglas Alenbring, explosiva och starka energispelaren Eric Berkerud och Simon St. Cyr som fortsatt levererar fantastiska målvaktssiffror.

***

I Borlänge återfinns numera Christoffer Jansson som ansågs vara en stor talang då han lirade i VIK J20 och fick lira 18 A-lagsmatcher med 0+2. 20-åringen har 5+8 och urstarka +16 på elva matcher.

I Borlänge återfinns också ex-VIK:aaren Markus Persson (15+6 på bara 12 matcher!), som har allsvensk 30-poängspotential.

Men om det vore så enkelt att bara värva en hockeyspelare. Det är ju mycket annat som ska stämma också, tror Zäta verkligen tänker på gruppdynamiken här.

***

Denna blogg tror att VIK måste förstärka laget under resans gång för att kunna hota mot topp-8 på allvar. Ettan kryllar ju at fynd som kanske kan köpas loss för en rimlig slant.

En del forwards ser inte ut att kunna producera som tänkt och vi har trots allt spelat drygt 30 % av HA nu.

Kanske behöver man över tid få in 1-2 forwards som skulle visa mycket mer hunger, och sannolikt även mer skills, än någon halvtrött veteran i dagens VIK. Kanske finns någon av dessa forwards redan i J20?

Det är inte troligt att spelare plötsligt lyfter en-två klasser och börjar ösa in poäng, förutom kanske en som Benker, som ändå visat att vissa verktyg finns där.

Visa av historien vet vi att veteraner som börjat tackla av i princip aldrig kommer tillbaka spelmässigt. Dessutom förstärker många andra lag sina trupper och segrar kommer bli allt tuffare att ta, som alltid, under säsongen då lag blir mer samspelta och samtidigt kryddar sin trupper lite.

Tar man in någon eller några välscoutade forwards från Ettan (eller SHL-lån) kommer de som sämst ge laget en massa mer energi, då de såklart vill ta chansen och visa upp sig, än någon trött veteranen som ser slutet på karriären.

Dessutom kan vissa Ettanspelare också blomma ut av att få spela med bättre medspelare i HA, få bättre pass osv, även om såklart motståndet också är vassare.

***

Rösta på startsidan vad Du tycker Zäta ska göra!

Vilka spelare där ute ser just Du som läsare som kanske någon VIK bör kolla upp? Kommentera gärna nedan!

***

Undertecknad fick äran att vara med i senaste avsnittet
”#8 Slutet” i Hockeyallsvenska podden på Sportbladet/Aftonbladet, försökte lyfta fram Västerås IK lite…

6 svar

 1. Mattias skriver:

  Har alltid gillat Markus Persson, ta hit honom!!

 2. Bozo skriver:

  Absolut fel att skicka signaler att man sitter lugnt i båten. Forwards behöver känna flåset i nacken. 5-5 är återigen denna säsong kraftigt underkänt.

 3. Bozo skriver:

  Sluta prata topp 8. Om inget görs så kommer detta lag inte undvika negativt kval. Denna trupp producerar för lite sett över en hel säsong. Bara tur att så många puckar har trillat in i PP, även det kommer jämna ut sig och då ser det inte roligt ut resten av säsongen. Förmodligen går nog tåget redan innan jul för det är då lag kan hamna i förlustrader med 5-7 raka torsk. I ett oproducerande VIK är den risken stor och då ligger man i botten redan innan nyår. Bara konstatera att värvningarna som helhet har varit flopp, Lill-Zäta och Frycklund ser jag inte som värvningar utan mer som utlån som nu är tillbaka.

  • Anders skriver:

   Vaddå alla värvningar?
   Visst, firma Beck/Benker och till viss del Younan kan jag hålla med om att dom borde prestera bättre men resten av värvningarna har ju klarat sig strålande.

   • Bozo skriver:

    Jag skrev inte alla. Jag skrev som helhet och då räknade jag inte in Frycklund och Zetterberg som i praktiken redan var VIKare. Summan på resterande är negativt. Det är ju spelarna från förra årets lag förutom Östman som är det positiva.

   • Bozo skriver:

    Ok då,jag kunde varit tydligare