Snabbkoll hur Allsvenskan blir minus Leksand plus Mora (och ev. plus Timrå minus Oskarshamn) – Mer öppet men tre hyfsat tydliga fält

Kan VIK "göra en Leksand" och oväntat vakna lagom till kval/slutspel uppåt? Bilden är från våren 2019. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tungt för genomsympatiske Mathias Bromé och Mora då Leksand vann med 4-1 i matcher i SHL-kvalet. VIK:s tunga 0-2-playofförlust (0-3 i tom kasse) mot just Leksand är kanske inte så mycket att skämmas över trots allt, då LIF uppenbarligen höll viss klass.

Nu blir det en ny spelplan i Allsvenskan. Troligen gynnar det VIK att slippa brottas med allsvenska mastodonten Leksand, med säkert nästan trippel budget jämfört med Gulsvart.

Detta särskilt om det kommer bli ett nytt ”direktkval” där de två bästa lagen i HA gör upp om en direktplats till SHL efter kommande säsong. Detta i ett helt nytt spännande kvalsystem som kommer garantera rotation och motverka ett helt stängt SHL.

Toppen

Känns som att VIK, Modo, BIK, AIK kommer vara högt upp. VIK har stabil organisation och vinnande ledare, bättre backsida nu faktiskt och Myrenberg är en underskattad värvning och jättetalang på målvaktssidan. Men såklart högt osäkert hur det blir framåt för Gulsvart, men Öhrn en bra värvning och ”nejtack” till bra forwards tyder på att Zäta siktar högt.

Modo får behålla bra folk framåt med Karlkvist & Co och stabila backar. BIK har också kvar många bra forwards och Lundberg i mål.

AIK har värvat artisten Kim Tallberg och enligt uppgifter är kanske inte ekonomin riktigt så dålig som folk säger. Kan ju vara ett smart sätt för att få in lite extra pengar…

Mitten

Publikfria Pantern ska tydligen satsa med Hugo-pengar (se värvningen av Tex Williamsson!) så de känns svårberäkneliga. Frågan är varför man satsar så i Pantern, måste man inte försöka börja locka folk så man åtminstone når Sundsvall Hockey-nivå?

Björklöven, Mora (aldrig lätt att starta om helt), Oskarshamn (tappar många enligt säkra källor) och SSK nånstans i mitten. Karlskrona verkar inte ha superekonomi. Timrå får det som Mora tufft om de måste starta om.

Löven har för många svaga forwards på kontrakt, det menar en mycket insatt källa. Är ett långsiktigt projekt för nye sportchefen Kenttä som gjorde mirakel i Oskarshamn. Defensive Joakim Fagervall, en av de sista misstänkt fossila coacherna, alltså kvar?

SSK lite för oklart runt organisationen, vilket inte är bra. Sedan var ju kanske inte SSK så väldigt mycket mer än Meyer och Dyk, vilket såklart är ett blytungt 118-poängstapp. Carl Becker dock bra värvning från Piteå.

Botten

Tingsryd blir något nytt med ny ledning. Almtuna och Vita Hästen längre ner (sent ut på marknaden om de överhuvudtaget blir kvar). Västervik får det jobbigt med skral ekonomi och det blir nog svårt att ”chansa in” rätt på alla importer nästa säsong igen.

6 svar

 1. gizzo skriver:

  Tror du överskattar VIK, tvivlar starkt på att man lyckas få den utväxlingen på spelare i år.. Mittenlag är mer troligt. Tror löven blir farliga med Kentää…

 2. Sigge skriver:

  Tror även att du överskattar Västerås. Andra året klart svårare plus att man förlorat nästan hela stommen. Nackdelen med allsvenskan, gör du det bra utan att gå upp så förlorar man troligen alla de bästa.

 3. Sigge cederström skriver:

  Brome- genomsympatisk? ha ha. Hånar motståndare när han gjort mål samt gråter krokodiltårar trots att han skrivit på för en nära konkurrent…

  Mora ska inte vara i SHL, intetsägande förening utan fans som inte heller drar publik borta.

 4. Bozo skriver:

  Oj vad Hockeyn har förändrats hypersnabbt. Bevis på det är när en för några år sedan nästan avgudad Fagervall mest betraktas som ett skämt numera.

 5. Bozo skriver:

  Ska bli intressant i träningsmatchenerna, hoppas på en del SHL lag. Vilket då också kommer visa för grabbarna att det inte skiljer så mycket till den nivån.

 6. Nils Ekstrand skriver:

  Brottas med Leksand? Förlorade väl inte en match i serien mot dem? Var väl bara när det gällde som mest som vi förlorade.