Spelarkoll transatlantforwards drygt halvvägs in: ”Williams och Caputi stekheta just nu”

Vi har passerat halvvägs och kan se en del klara tydliga tendenser nu. Några frågetecken har blivit utropstecken. Några frågetecken består dock även här.

***

#18 Jeremy Williams 28 matcher 14 mål + 12 assist= 26 poäng, 24 utv.min, +3, 84 skott på mål

Att Williams hade ett extremt bra skott visste vi redan innan första matchen i VIK var spelad. Det som vi sett är också att Williams är en offensiv begåvning även gällande teknik och spelsinne. Har producerat bra trots en ganska rejäl poängtorka efter en bra start med sju poäng på de fem första matcherna. På de efterföljande 13 matcherna blev det bara fyra poäng och Jeremy sa själv att han tappade styrkan i benen under den tiden.

Dock har Williams fått tillbaka drivet från inledningen och har nu hela 15 poäng på de tio senaste matcherna. Nyckeln framöver är att Williams fortsatt hittar rätt formula för att hålla benen kvicka och fräscha.

Williams berättade att i Tyskland fick han spela 28 minuter/match och fick då bra träning under själva matcherna, vilket inte varit fallet nu. Problemet har varit då Williams blivit stillastående och tappat puck. Har också producerat bra trots avsaknad av en riktigt beprövad toppcenter vid sin sida.

Ett frågetecken är att Williams i AHL inte alls har lika bra poängsnitt i slutspelet som grundserien. Vi får hoppas att Williams kan leverera även i täta matcher av slutspelskaraktär nu.

#17 Luca Caputi 28 matcher, 7+13= 20 poäng, 26 utv.min, +12, 75 skott på mål

Få spelare har varit så oerhört ifrågasatta och en bloggare var tidigare väldigt tydlig med att Caputi ungefär ”måste bort från laget”. Har inget naturligt flyt i skridskoåkningen men har däremot en naturlig känsla för spelet vilket resulterat i en många assist. Även riktigt skicklig och vass runt kassen trots att Caputi inte direkt använder storleken i det fysiska spelet. Dock använder Caputi räckvidden.

Caputi har varit produktiv under den positiva trenden med elva poäng (3+8) de senaste tio matcherna. Arbetskapaciteten är förbättrad, dock kan det vara kopplad till förbättrad flås på stora rinkar. Frågan är hur den lite suspekta skridskoåkningen skulle funka i en kvalserie? Överlägset bäst plus/minus i laget!

Caputi har inte varit i något slutspel sedan 2009 men har fina 16 poäng på 31 matcher i AHL-slutspelet, betydligt bättre snitt än exempelvis Williams.

# 8 Tony Romano 25 matcher, 9+6= 15 poäng, 16 utv.min, +1, 59 skott på mål

Den lille trollgubben har haft en formsvacka på sistone och har bara tre assist på den senaste sju matcherna. Vi vet alla vilken toppkapacitet teknikundret Romano har. Den stora frågan är hur man ska få ut den varje kväll. Det är inte helt lätt då Romano är en väldigt speciell lirare som inte är så beroende av sina kedjepolare. Vilken omgivning är bäst?

Romano har en del att bevisa i täta matcher då det gäller, eftersom Romano ifjol Österrike misslyckades i slutspelet och blev frustrerad och drog på sig en massa utvisningar. Vilket i förlängningen gjorde att VIK fick möjlighet att värva då Vienna och Tommy Samuelsson tappade sugen på Romano efter det odisciplinerade slutspelet. Nu är dock Romano ett år äldre och lärde säkert massor av detta.

#22 Kenndal McArdle 22 matcher, 3+6= 9 poäng, 26 utv.min, +5, 42 skott på mål

McArdle har en enorm arbetskapacitet med en bra skridskoåkning. Fysiken är också god men 26-åringen borde kunna tackla mer. Tekniken är också bra och således borde McArlde kunna vara ett offensivt hot. Dock överarbetar McArdle offensivt och borde låta pucken gå snabbare till medspelare för att kunna skapa lite mer ”give-and-go”.

Återstår att se om McArdle kan lugna sig i spelet med puck och ta bättre beslut som leder till mål och målchanser. Annars en god energispelare för tredjekedjan. Har bara 1+2 de senaste tio matcherna.

McArdle har faktiskt aldrig spelat en enda slutspelsmatch i AHL trots 250 grundseriematcher. Endast tre matcher i ECHL-slutspelet och 42 poäng på 59 matcher i juniorligan WHL:s slutspel.

***

Legein har spelat för lite… Återkommer med genomgång av övriga forwards. Backar gicks igenom tidigare.

4 svar

 1. Rotkiv skriver:

  Bra redovisad spelarkoll Micke. Förts för backarna i förra veckan och nu för transatlanterna. När kommer spelarkoll för övriga?
  PS
  Tips till alla, kolla in GurkOlle. Han har en skönt balanserad syn på VIKs väg mot SHL

 2. Mikael Norén skriver:

  Tack Robban och GurkLasse. 😉

 3. GurkLasse skriver:

  VIKfancentral är i en klass för sig själva när det gäller ” artiklar ” om VIK. Djupt imponerad av centralen med Micke i spetsen som alltid levererar

 4. Robban, Östersund. skriver:

  Underbart bra skrivet igen, alltid kul att läsa era artiklar. Keep it up!

  Mvh
  VIK:are från Norr