Västerås lyckades vända mot förbättrat Timrå efter ny stark tredjeperiod med nya klassavslut

Åtta raka och VIK sätter god press på Malmö & Co. i topp-tre-racet. På tal om topp-3 så är den fantastiske offensive begåvningen Jeremy Williams trea i poängligan nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots en ganska medioker totalinsats borta mot Timrå blev det tre nya gulsvarta poäng på lördagseftermiddagen. VIK vände åter på steken i sista perioden med tre mål där Williams klev fram och satte en straff i slutet och VIK vann till slut med 3-1.

VIK inledde bra första fem och Williams och Freddan Johansson brände fina chanser. TIK kom dock in i matchen på allvar med ett power play. Det var en hel del heta chanser åt båda i kommande två perioder.

En formmässigt iskall Romano hade en god chans i shorthanded men Tony är inte lika het just nu och lyckades inte upprepa den shorthanded-bedriften från premiären. Även Söderkvist brände en god chans och Fransson fick kliva fram tillsammans med Norja i TIK-kassen, två av seriens klart bästa målvakter.

Timrå var klart förbättrat sedan premiären och Sundsvallslagets fart vållande Fagervalls gäng vissa problem. Dock saknar Timrå nästan helt skarpskyttar som någon Jeremy Williams i sitt lag och avsluten höll mycket låg klass.

I slutet på andra visade emellertid snabbe Nisse Bergström klass då han rundade en väl passiv Björklund och överrumplade en lika passiv Fransson fram till 1-0, psykologiskt viktigt efter 39.24. Inte orättvist sett till spelet även om VIK fortsatte att bränna skapliga chanser i andra perioden.

I sista perioden kändes VIK starka och TIK orkade kanske inte riktigt upprätthålla skridskoåkningen från period ett och två, i likhet med Almtuna och Malmö i tidigare nyligen genomförda VIK-upphämtningar.

Rasmus Bengtsson har bra glöd i skottet och satte sitt tredje fina mål i VIK-tröjan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den oerhört viktiga 1-1-kvitteringen kom inte orättvist då Williams gjorde en smart dump som Legein jagade hårt och var först på. Legein sökte sedan en fri VIK:are på första stolpen från position bakom mål men pucken hamnade hos skottskicklige Rasmus Bengtsson. Bengtsson visade åter god skottprecision då han äntligen lyckades överlista mycket skicklige Norja efter 49.49.

VIK fortsatte att köra minuterna efter målet men Norja visade klass. TIK var på väg tillbaka spelmässigt när alltid aktive Bromé fixade en straff åt VIK. Williams ställdes mot den bästa målvakt undertecknad hittills sett hos motståndarna denna säsong i Mika Norja. Williams körde åter sin patenterade straff lite från vänsterkanten men placerade pucken lågt denna gång, fram till 1-2 efter 57.41.

1-3 kom efter en fin uppåkning av McArdle endast 34 sekunder senare. McArdle fick målet trots att det såg ut som Bergqvist sopade in den i nästa öppet mål efter McArdles fina passning. Måste varit självmål om Swehockey.se fick det rätt.

Sammanfattning

Åttonde raka segern. VIK därmed (tillfälligt?) förbi numera ganska mänskliga Karlskrona upp på andra plats. Seriefinal på tisdag hemma mot Karlskoga. Ganska trevligt att vara VIK:are just nu.

Det är två saker som stått ut på sistone. VIK:s spetsmålskytte med främst Williams och styrkan i kondition i sista perioderna. Det verkar som de flesta lag i denna serie kan köra mycket hårt i två perioder. VIK verkar ha förmågan att kunna köra hårt i tre med bibehållen skärpa i avgörande lägen.

Williams har verkligen gått från klarhet till klarhet på sistone. Har en egen dimension gällande teknik, skott och spelsinne. Där är det bra SHL-klass. Extra kul är också att Jeremy är en mycket sympatisk, ödmjuk och trevlig person som ni kunnat läsa om i den stora intervjun. Verkligen läge att försöka hosta fram ett bra treårskontrakt. Det vore ett steg i rätt riktning för klubben kontinuitetsmässigt. Desto längre tid som går desto svårare lär det bli då SHL-lagen på allvar får upp ögonen. Williams är trea i poängligan nu trots utebliven assist på 1-0-målet.

Rasmus Bengtssons formkurva fortsätter peka brant uppåt efter en tuff start i VIK. Intressant är att Bengtsson verkar ha en mycket bra skottprecision och målkänsla, faktiskt, som back. Alla tre mål hittills har varit fina avslut (kanonen mot MIF hemma och den smarta strumprullaren mellan benen på Hanses i AIS plus dagens fina skott bakom starka Norja). Sådana spetsegenskaper ger poäng.

Fagervall rörde om i kedjorna och Romano utgick av någon anledning. En fortfarande kanske smått jet-laggad Legein var ganska anonym igen, men visade bra driv vid kvitteringen. Vi får vänta med att se vad Legein visar om sju-åtta omgångar. Legein känns fortfarande mycket svårbedömd.

Bromé var fortsatt fantastisk och det tog inte lång tid för Timråkommentatorerna på Viasat att lägga märke till Bromé, som sånär gjorde mål efter en ny dribblingsuppvisning genom hela TIK i första perioden.

Med bättre målskyttar skulle Timrå vara ett bra lag för den övre halvan, men skytte är ju så viktigt och ingår självfallet i hockeyn. Och är det något VIK trots allt kan förbättra så är det effektiviteten. Man ligger ”bara” sexa i den kategorin vilket gör att nästa alla matcher slutar 2-1 eller 3-1.

Kan övriga spelare förutom Williams skärpa upp avsluten vore nästan lyckan total. Exempelvis kan Freddan Johansson bli mycket effektivare, för att inte nämna Sandberg, Bromé och McArdle. Borde finnas mer mål att få här och därmed bekvämare resor genom matcherna och en roligare målskillnad…

Västerås tre stjärnor:

1. Williams – Låg bakom kvitteringen och visade inga nerver vid straffen. Enorm klass där att få det att se så enkelt ut. Williams gör det helt enkelt lite snabbare. ”He´s got an NHL-shot”…

2. Fransson – Var mycket bra då TIK kom i vågor och tog 26 av 27 skott. Något passiv på målet dock, kanske räknade Kaiser Franz med att Björklund inte skulle bli rundad…

3. Bengtsson – Faktiskt ett klassavslut vid kvitteringen, ett mycket bra och snabbt avlossat skott. Allt bättre i övrigt och försöker hela tiden spela pucken.

1 svar

  1. Rotkiv skriver:

    Härlig seger efter att VIKarna vaknade till efter Timrås 0-1. Ett billigt mål där VIK-backen inte var på jobbet. Om konkurrensläget i backledet stärks med ett nyförvärv kan avslutet på den här säsongen bli fantastiskt, kan bli SHL.
    Fransson bra som vanligt men då Timråanfallen inte var särskilt giftiga hade jag gärna sett McArdle eller Bromé bland matchens stjärnor.