Stortalangen Christopher Mastomäki om förebilder och målen: ”Påminner om William Karlsson och Williams skott håller världsklass”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

17-årige Christopher Mastomäki har redan hunnit göra avtryck i A-laget med två speciella och påpassliga mål mot Björklöven och Djurgården. Stortalangen har jämförts med William Karlsson och kommer kanske redan nästa säsong bli en viktig spelare i A-laget.

Christopher målade alltså direkt (som stora spelare har en tendens att göra) i den allsvenska debuten och hyllades av Fagervall som sa att hans största egenskap var ”hans huvud”.

Centralen fick till en intervju med Christopher som direkt ställde upp på våra frågor.

Hur startade din hockeykarriär från början? Hur gammal var du när du började spela?

– Jag har i stort sett växt upp i en hockeyhall med två storebröder som spelare och pappa som tränare. Jag var ”maskot” för laget som pappa tränade och fann snabbt passionen för sporten. Började själv spela när jag var fyra år.

Var växte du upp? Hur är hockeyintresset där?

– Jag växte upp i Älta, en ort som ligger i Nacka strax utanför Stockholm med pappa, mamma, två storebröder och en storasyster så jag har alltid fått vara familjens ”bebis”. Hockeyintresset i Älta är väl rätt svalt, A-laget spelar i division 4 men det finns bra förutsättningar med en fin nybyggd hall.

Vilken är din största bedrift i karriären så här långt?

– SM-guldet i U16, när jag kom med i landslaget och självklart A-lagsdebuten.

Förra året gjorde du 18 mål och 29 poäng på 44 matcher i J20. Kan du berätta lite om den ligan och din säsong? Hur kändes det i A-laget när du fick chansen?

– J20 Superelit är en ganska fartfylld liga med många skickliga spelare, man får ganska mycket tid och ytor om man är smart och kan utnyttja det på ett bra sätt.

– Min egen säsong har varit ganska bra, speciellt efter jul. Innan jul kändes det också helt okej men jag kände att jag hade mer att ge så det blev en liten frustration.

– Efter jul lossnade det både poäng- och spelmässigt. Det blev en stor besvikelse när jag inte kom med till U18-VM som spelas snart.

– När jag fick vara med A-laget kände man att det var stor skillnad jämfört med J20, allt gick lite fortare, spelarna var starkare och man hade inte så mycket tid. Men jag tycker att jag kom in i det sakta men säkert.

Inte för att sätta stor press, men magkänslan är att Mastomäki och Bromé blir väldigt viktiga kommande säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Du har även spelat i U17-landslaget tidigare. Hur var det och hur kändes det? Vilka spelade ni mot?

– Det kändes självklart jättestort, det var en fem-nationsturnering där vi mötte Tjeckien i en träningsmatch och sen Finland, Ryssland och Tjeckien i turneringen.

– Jag kände att jag hade lite mer att ge när vi var där men omställningen är stor internationellt kontra nationellt så nästa gång jag är med kommer jag mer förberedd.

Vem är den bästa spelaren du spelat med eller mot?

– Svår fråga, har spelat med och mot många duktiga spelare men den som sticker ut är nog Williams. Tror nog han har en klubba som skjuter av sig själv, hans skott håller världsklass.

Har du någon hobby förutom hockey?

– Gillar att vara ute och fiska på sommaren, det är harmoni på hög nivå. På vintern är det hockey för hela slanten.

Varför valde du VIK? Du spelade ju U16 för DIF förut.

– Ville bort från Djurgården för att fortsätta utvecklas i en annan miljö och Västerås visade tidigt att dem ville ha mig. Tillslut föll valet på Västerås och det är jag väldigt glad för.

Vilka är de största talangerna du spelade med i J20 och J18 i VIK förra säsongen?

Robert Lantosi och Mathias Linnarud i J20. Eric Alsdal och Jesper Andersson i J18.

– Lantosi är en spelare med bra speed som vill ha mycket puck. Linnarud ”leker” hockey och är hal som en ål med sin klubbteknik, inte det lättaste att ta pucken av.

– Alsdal är en väldigt komplett spelare, en smart tvåvägsforward med bra teknik och bra skott. Jeppe är en smart center som läser spelet bra och gör mycket av jobbet i det tysta.

Berätta om dina två mål du redan gjort i A-laget!

– Mitt första mål mot Björklöven var det skönaste målet hittills i min karriär, det var en fantastisk känsla. Jag tror att det var (Fredrik) Johansson som dumpade och Björklövens målvakt Raycroft gick bakom mål och stannade pucken.

– Jag kom lite smygandes bakom honom och ropade nånting ”behind behind Andrew” och han gav mig pucken så jag fick öppet mål, svårare än så behöver det inte vara, haha.

– Mot Djurgården (i kvalet) var det kanske lite mer speciellt eftersom jag hade så många kompisar och bekanta på läktaren.

– Lindhagen skarvade pucken fint till mig bakom förlängda mållinjen och jag åkte runt målet och försökte köksvägen. Målvakten hann ta första avslutet men jag lyckades få pucken runt honom på returen.

Hur skulle du vilja beskriva dig som spelare? Kan man jämföra dig med någon i spelstilen? Vad är dina styrkor? Vad kan du förbättra?

– Spelskicklig, smart och teknisk. Svårt att säga själv vem man liknar men jag har fått höra att jag har lite liknande spelstil som William Karlsson. Styrkor är nog målskytte, vinnarskalle och lagmoral.

– Det är så tidigt i min karriär så jag har mycket kvar att förbättra inom alla områden. Jag tror inte att en människa eller hockeyspelare någonsin blir fulländad.

Vad är din naturliga position och hur vill du stå i powerplay?

– Min naturliga position är center. Det beror på uppställningen i PP men om man kör klassiskt med två backar på blå så vill jag stå vid långsida sarg och spelfördela.

Hur ska en bra coach vara som som människa och tränare?

– Som människa tycker jag han ska vara öppen och glad, han ska kunna komma in i omklädningsrummet och snacka annat än hockey.

– Jag tycker det är viktigt att en tränare ska kunna skilja på träning/match och övrig tid med spelarna. Som tränare ska han vara öppen och man ska helst inte behöva fundera så mycket på hur han tycker och tänker om mig som spelare. Det ska vara rakt och tydligt.

Har du någon förebild?

Yevgeni Malkin. Jag försöker alltid kolla lite extra på hur han agerar på isen. Hur han använder sin storlek, tyngd och spelskicklighet över hela banan.

Hur laddar du inför match?

– Jag gör inget speciellt på matchdagar. För mig gäller det bara att få mycket sömn och bra med mat. Jag har några rutiner i omklädningsrummet men det är likadant på träning som match.

Hur många poäng tror du att du kan göra i Allsvenskan? Blir du besviken om du inte får spela regelbundet i A-laget?

– Svårt att svara på nu, det beror mycket på speltid och roll men om allt stämmer så kan jag nog göra en 10-15 poäng, säger Christopher blygsamt.

Till sist, något du vill hälsa VIK-fansen?

– Ni har varit fantastiska denna säsong och man känner verkligen skillnad när man spelar och hör er. Fortsätt så, ni är grymma!