Tankar efter Karlskrona och bara att fokusera på nästa puck inför Oskarshamn vars offensiv måste tas på allvar

Oskarshamn och VIK har mötts många gånger i Allsvenskan. Brukar bli ganska trevliga matcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Om jag inte är ute och cyklar var en av tennislegenden Björn Borgs styrkor förmågan att kunna släppa en dålig boll och bara fokusera på nästa. Den egenskapen behöver VIK nu efter 0-5-smällen i Karlskrona inför hemmapremiären mot Oskarshamn på söndagskvällen.

Om vi nu ska applicera Thomas Paananens filosofi och försöka leta det positiva kan vi säga att Karlskrona spelade ungefär som VIK gjorde i första perioden mot Leksand i Skoda Trophy. Skillnaden var att KHK gjorde mål och fick såklart ännu mer energi, samtidigt som VIK blev nertryckta i skosulorna på alla sätt.

Trots debaclet i Karlskrona har VIK visat en del riktigt bra saker tidigare i höst och det är viktigt för spelarna att ta med sig det in i morgondagens match mot IKO. Sannolikt såg vi VIK från sin absolut sämsta sida i Karlskrona, så där dåliga är man faktiskt inte.

VIK, med ganska många från Ettan, var rejält nervösa i Blekinge och spänningen släppte aldrig på grund av hur matchen tidigt utvecklade sig, då KHK fick tidig trippel utdelning.

Men av egen erfarenhet ”orkar” man inte vara lika nervös då man har fått en riktig fysisk genomkörare. Räkna därmed med ett mer avslappnat VIK mot Oskarshamn.

Ett litet problem är bara att Oskarshamn är bra. Kanske inte ”KHK–hemma-bra” men troligen inte så jättelångt efter:

MÅLVAKTER

Unge Christoffer Rifalk fick ett jättelyft under säsongen ifjol och tog över förstespaden till kvalet mot SHL. Där visade 22-åringen upp ett strålande spel och hade bäst räddningsprocent i hela kvalet med 93,8 på åtta matcher. I övrigt ganska orutinerad, dock några fina säsonger i Ettan för Kalix.

Nu är Rifalk uttalad förstemålvakt från start då han backas upp av 18-årige juniorlandslagsmannen Adam Åhman som lånas in från HV71.

BACKAR

Trots framgångarna ifjol släppte faktiskt IKO in mest mål i serien, 3,02 mål per match. Framåt var man dock lysande och hade 1-2 i backarnas totala poängliga tack vare extrema Ettanfynden Karl Johansson och Marcus Björk. Såklart har man emellertid tappat denna dynamiska duo, plus tunga tapp i Martin Fehérváry och Tom Hedberg.

Otroligt nog har IKO alltså tappat a-l-l-a elva backar som gjorde poäng från backplats. Det är ett fullständigt nybygge alltså. Kenttä har dock fyllt på med bra (Asplöven)-namn som Jesper Dahlroth och Oskar Nilsson, där sportchefen vet vad han får.

Däremot kan nog inte Kenttä veta exakt vad han får i Ettanvärvningarna Isak Pantzare och Måns Hansson eller ECHL-killen Nolan Zajac. Men Zajac har fått goda vitsord via Centralens scoutkontakter och Hansson och Pantzare var bra/vassa i Ettan, vilket såklart räcker minst en okey bit här.

FORWARDS

Glada IKO låg i topp ifjol med 2,81 gjorda per match, endast AIK var bättre. Sex av de åtta bästa poängplockarna är dock borta nu: Bröderna Elvenes, Niklas Johansson, Manuel Ågren m.fl. Fine playmakern Arsi Piispanen glädjande nog för IKO kvar.

Man har plockat in en beprövad allsvensk stjärna som Alex Hutchings och man hoppas vända på Joakim Hildings (som en gång gjorde en massa SHL-poäng) branta fall. Joakim Thelin, som fick lämna AIK, måste nog lyckas i målskyttet om IKO ska lyckas.

Victor Öhman har öst in poäng i Västervik och är en stark värvning, om han håller sig frisk. Annars lite halvt doldisvärvningar som man hoppas ska blomma ut som Modigs (ex-Vimmerby) och några andra som gjort det ok/bra i Allsvenskan tidigare.

***

Talade lite med Oskarshamnskontakter som har stenkoll:

”Försäsongen som helhet ganska slätstruken, men med sina ljusa stunder. Ett intryck jag fått är att vi ganska genomgående gjort starka tredjeperioder, vilket bör visa på bra grund.”

”Pantzare och Åhman i mål har väl inte visat jättemycket ännu. Transatlantbacken Zajac från ECHL ser jäkligt spännande ut och är jäkligt smidig på isen. Tror hårt på honom.”

”Hillding har varit sjuk en del på försäsongen, så har inte sett så mycket av honom ännu, men här nere har vi väckt karriärer tidigare. En Hillding som trivs är garanterat en toppspelare i serien. Markus Modigs var formstark med fyra mål på dom två senaste träningsmatcherna”.

***

IKO vann premiären hemma mot Södertälje med 5-3. Dock har ju inte SSK imponerat i matcherna mot VIK så det kanske är svårt att värdera den IKO-segern hur högt som helst.

***

VIK bör inse att även Oskarshamn har en hel del offensiv kräm. Man måste vara ödmjuka och vakna hela tiden.

Det får bara inte se ut som det bland annat gjorde på Drew Paris första mål då VIK sov direkt på tekning i Karlskrona. Fortsätter sådant slappt och sömnigt försvarsspel måste Paananen och Ivarsson börja bänka fler spelare.

En ”enkel” grej VIK kan göra är ju att försöka sätta sig i respekt rent fysiskt tidigt i matchen. Den som sätter in första tacklingarna brukar kunna få ett psykologiskt övertag likt det KHK tog i fredags. Se Anthon Eriksson…

***

Jesper Appel bänkades efter -3 en bit in på andra perioden. Kenny Källström kom in istället och stabiliserade Alex Younan och det blev inget mer bakåt.

Känns sannolikt att Acke Ringström får chansen nu (har ju mer styrka än Appel), och Samuel Ersson är också värd en chans.

Anthon Eriksson kan man ju kasta in för visa på hur man spelar enkelt och fysiskt, vilket man inte ens var nära i Karlskrona.

Jonas Liwing gjorde faktiskt en solid match i det tysta och spelade 0-0 och vågade hålla i pucken och noterades för fyra skott.

Power play såg också skapligt ut där Liwing hade några tunga skott, som med mer vakna forwards framför kassen kunde blivit målgivande.

Annars fördelades istiden oerhört jämnt i Karlskrona. Dock var det samma för Oskarshamn mot Södertälje så inget lag har något direkt fördel där.

6 svar

 1. Pelle skriver:

  Ps. Det jag syftar på när jag skriver ”underskatta hockeyallsvenskan som serie” är tendensen att kategorisera allsvenska lag som motstånd i träningsmatcher som allsvenskt motstånd. En träningsmatch är en träningsmatch och inget annat. Finns hundratals variabler som styr hur det ser ut och säger inget om hur det kommer se ut när det gäller tre poäng! Ds.

  • Mikael Norén skriver:

   Pelle, jag vet inte om bloggen har ”överskattat” VIK så mycket mer än andra, visst jag tippade laget åtta men extremt tight nedåt i min poängsättning av lagen runt placering 8-14. Någon på Aftonbladet tippade VIK som trea. Att vinna alla träningsmatcher är inte bra, men inte heller att förlora alla. Sedan har du rätt i att man inte kan bedömda lags styrka via träningsmatcher, däremot anser jag att man kan man bedöma spelare ganska hyfsat på individuell nivå. Det brukar stämma ganska bra sedan.

 2. Pelle skriver:

  Har burit en känsla sedan VIK studsade upp(Grattis och välkomna tillbaks förresten:) att denna blogg har en tendens att överskatta VIK och underskatta hockeyallsvenskan som serie. Hur det är möjligt efter bara en säsong på bakgården vet i hundan då jag håller denna blogg för en av de bästa och initierade oavsett serietillhörighet.
  KHK kommer kanske var ett lag för övre halvan men då som ett skrällgäng. Dessa lag har gått som en röd tråd genom serien sista åren, från Vita hästen, via Pantern, Taif och Västervik. Finns säkert fler exempel.Men det är lag som av lite olika orsaker presterat mycket bättre som nykomlingar än vad man kunnat förvänta sig i förväg. Ett sådant gäng kan mycket väl KHK vara. Dock är det för tidigt att avgöra men av det jag såg i matchen mot VIK så såg jag inget särskilt som talar för KHK i toppen. Det var mest ett VIK som inte kunde hantera sin anspänning och lyckades med konststycket att att ideligen välja fel taktik för att komma in i matchen. Och där kommer mina frågetecken. Tror VIK att de kommer att kunna föra matcher? Att deras relativa överlägsenhet i Div.1 ska gå att växla in rakt av mot allsvensk dito? Då kommer det bli en tung säsong. finns kanske två eller tre lag -om ens det-där VIK kan hoppas spela jämt genom att föra matchen.
  Näe ska VIK få en rolig säsong så är det tråkhockey som gäller, stenhård attack från mittzon och hem, sarg ut och hoppas att man sätter sina kontringar och spelvändningar, det och ett vasst PP i kombination med ett ännu vassare BP är vad VIK borde sikta in sig på. Det kan bära en bra bit och är en förutsättning för att inte alla ”experter” ska få rätt när de tippar neg. kval för Västerås.

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Sant, men man petar en målvakt för att hen varit dålig. Inte för antalet insläppta mål. 😉😉 Men den som lever får se. 😊

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Intressant att du tycker att Ersson ska få spela redan. Tycker han var bland de få som presterade igår som man kan förvänta sig. Knappast hans fel att det blev 5 insläppta. Kanske skulle tagit något av målen, men känns som det kvittar med tanke på hur matchen såg ut. Det sämsta de kan göra nu är att bänka Dahlbom. Det skulle ge honom tankar om att det var hans fel. Ser inga fördelar i ett byte redan nu. Dahlbom ska stå om han är fit for fight. Tycker jag i alla fall.

  • Mikael Norén skriver:

   Jag köper dina åsikter och håller med i viss grad. Samtidigt är det inte social verksamhet utan jag hoppas man tar ut bästa möjliga lag. Ersson har ju sett fin ut och är snart värd en chans, kanske redan mot Oskarshamn.