En stark spelmässig avslutning och poäng mot bra Oskarshamn ett stort gulsvart steg åt rätt håll

Konungens återkomst. Arkvifoto då VIK Support hyllade Fredrik Johansson, Alexander Lindelöf, Jimmie Jansson, Marcus Bergman, Marcus Dahlbom, Jesper Cederberg, Patrik Zetterberg och Thomas Paananen. Detta eftersom de stannade efter degraderingen och tog upp VIK igen. VIK Support har verkligen skämt bort oss med magiska TIFOn och bra tryck genom åren. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Efter debaclet i Karlskrona var prestationen extra viktig i hemmapremiären mot Oskarshamn. Och med 3200 sålda biljetter fick hemmafansen se ett VIK som växte under matchen och pressade Oskarshamn ordentligt i sista perioden. IKO vann dock med 1-2 efter suddenmål av tvåmålsskytten Joakim Thelin.

IKO började bäst första tio men VIK jobbade sig in i det hela med hjälp av klacken, som öste på bra. Men motigt för ett hemmalag med så mycket box play som det blev i första. Alla kedjor var dock framme och rörde om några gånger i IKO-zonen.

Kalle Östman vann en duell och serverade Alex Younan bra läge men backen halvmissade skottet. Dahlbom mycket stabil i VIK-kassen. Skotten 7-10 till Oskarshamn.

Andra perioden var ganska jämn. IKO hade kanske lite mer kontroll men VIK jobbade stenhårt och sökte självförtroende. VIK jobbade sig verkligen in i matchen och man slet hårt då IKO bitvis hade några fina anfall.

I ett box play gjorde Younan det bra och hittade Jesper Johansson som i sin tur gjorde det ännu bättre då han gav Östman ett bra läge och 1-0 till VIK efter 25.42.

1-1 kom efter bra IKO-spel där också Younan olyckligt snubblade omkull och kliniskt avslut av Joakim Thelin.

I slutet på andra hade IKO ett jätteläge att näta men Dahlbom lyckades på något sätt freda sin kasse.

I sista perioden tog VIK över helt. IKO hade inget och VIK bara pumpade på och vann skotten med 13-2. Men än så länge har ingen målskytt presenterat sig på allvar. Nära skjuter ingen hare och IKO vann efter övertid.

SAMMANFATTNING

Väldigt viktigt att detta VIK visar och känner att man hör hemma i Allsvenskan på allvar. Totalt sett i afton visade man att man kan spela på hög nivå i denna liga och till och med trycka tillbaka ett relativt namnstarkt lag som Oskarshamn.

Med lite flyt kunde det lätt blivit tre poäng i afton. Extra roligt var det att se Ettanspelare ifjol som Jesper Cederberg, Fredrik Hetta, William Wikman, Kenny Källström, Morgan Hassel med flera göra väldigt fina insatser. Det kommer stärka deras självförtroenden och sannolikt kommer de sakta men säkert bara bli bättre och bättre.

Särskilt kul var att se Cederberg som var en av de bästa på plan. Vann tekningar (5 av 8, 63 %), vann puckar och skapade lite framåt. Verkar bli ett genidrag av Zäta att man behöll Cederberg som trots allt var en ganska anonym Ettankille. Verkade trivas mycket bra Wikman och Östman i en bra fungerande kedja.

Kenny Källström gjorde även en strålande match trots många år i Ettan nu. Kenny har som sagt det mesta som en back ska ha. Allroundbackarnas allroundback.

Dahlbom hade en stabil afton och den minnesgode vet att målvakten var ganska trögstartad i Ettan innan den hysteriska och permanenta storformen kom.

Fredrik Hetta slet hårt och vann puckar och skapade en del saker tillsammans med Fredrik Johansson och Isac Skedung i en helt okey kedja.

Jonas Liwing och Jimmie Jansson var magnifika i afton som första backpar. Liwing är lugn och otroligt passningssäker och har den där förmågan att komma ut med pucken ur nästan varje trångmål med små medel.

Jansson satte stopp i spelet och kan nog lära mycket av det tungt meriterade Liwing. Båda loggade 22-23 minuter och det är inte fel om man nu hittat ett ledande backpar man kan ösa istid på vid behov.

Kedjan med Frycklund, Bergman och Zetterberg var oväntat anonyma, men Frycklund kom igång desto längre matchen led och man började känna igen ångloksegenskaperna.

Beck – Skinnars – Benker funkade inte i afton, då både Benker och Beck inte fick iväg ett enda skott på mål, Skinnars hade två. Här finns lite att jobba med.

Beck är inte riktigt med i det fysiska spelet ännu och tar en del risker defensivt, känns lite som ”Loppan” Hellkvist första matcherna tillbaka från sin ”ölliga”. Hoppas Beck snart hitta flytet (som ”Loppan” gjorde efter 10-12 omgångar), för han har kanske lagets bästa skott. Benker var bitvis otajmad och inte riktigt vän med pucken denna afton.

Power play funkar inte ännu – noll mål på sju försök efter två matcher nu och det kostade nog en trepoängare i afton. Det verkar vara oklart vem som ska göra vad i power play. En risk, som undertecknad tagit upp många gånger, är ju att detta lag saknar tydliga playmakers som ska styra upp sakerna.

Younan behöver titta på hur Liwing spelar snabbt och enkelt i PP. Just att försöka slå enkla och snabba pass kanske är vägen till PP-framgång, men ibland står det inte ens VIK:are framför kassen för ”enkla” PP-mål. Saknas några som vågar stå där helhjärtat?

Men eftersom skattkistan är tom för värvningar måste man försöka kräma ur det man har i playmakerväg ur befintlig trupp och hoppas att någon tar klivet mot att bli lite av en Conny Strömberg.

Till sist: Jesper Johansson gjorde ett nytt starkt men kort inhopp och visade känsla med en assist. Snart måste JJ få en fast tröja då det finns vissa bland topp-12 som jag tror JJ kan vara vassare än. Acke Ringström gjorde en godkänd debut med begränsad istid.

PUCKLIGAN

5 Jonas Liwing

4 Jimmie Jansson

3 Jesper Cederberg

2 Kenny Källström

1 Kalle Östman

Intressanta nuffror från matchen. Källa Swehockey.se

5 svar

 1. Vimmerbyarn skriver:

  Tack Pelle!

 2. robert jonsson skriver:

  En bra match av VIK med en tredjeperiod som borde ha lett till seger. Nu lär man dock försöka få till pp.
  Alldeles för lågt pucktempo och för dåligt skytte. Här lär man skifta folk för nu har det ”gått i stå”.

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Har Jansson gått och gift sig?😊 Hade dubbla efternamn på tröjan ikväll.

 4. Gurkan 63 skriver:

  En jämn match och med lite tur kunnat bli tre poän ikväll. För dåligt med backskott , pp måste bli mycket bättre hadde vik tagit chansen vid 16.45 i tredje så hadde det blivit tre poäng. Vik ägde tredje perioden bara fortsätta köra på så kommer vinsterna , checka mera efter sarghörnen tycker vik viker ner sig lite för lätt.