Tre timmar med Zäta: ”Vill inte vara bra – utan bäst och vinna SM-guld” & drar serien igång med en rivstart mot Almtuna 2:a okt. och Södertälje hemma dagen efter?

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Undertecknad satt alltså tre timmar (”va, gick tiden så fort!?, sa Zäta”) med sportchef Patrik Zetterberg för någon vecka sedan för poddinspelning. Lyssna gärna här om du missat, men nedan kommer en liten sammanfattning för den som inte gillar långa poddar.

Sportchefen är verkligen inbjudande och verkade nästan öppna upp ett semesterstängt kansli bara för denna inspelning.

Undertecknad gillade också skarpt några av den äregirige sportchefens uttalanden, som avslöjade vinnarskallen som tog honom till 40 poäng i SHL och Tre Kronor som spelare:

”Vi vill inte bara vara bra, vi vill vara bäst. Drömmen på sikt är SM-guld.” Patrik Zetterberg.

***

Zäta poängterade också att som sportchef kommer du göra folk och spelare besvikna. ”Det är en del av jobbet, klarar du inte det är det fel yrke du valt.”

Sedan är det många som tycker till om varje beslut, hela tiden. Men Zäta menar att han ofta ”är som en gås och det mesta bara rinner av”. Även när äldre välmeriterade gamla spelare och ledare tycker till om Zätas beslut.

***

Zäta brann också för att VIK ska vara en ”no-brainer” för alla företag att samarbeta med för en win-win där företag ska kunna göra affärer. Men att ABB Arena idag är för dåligt utrustad med loger som företag kan hyra (bara en!).

***

De två nya fystränarna är numera även utbildade sjukgymnaster, som en åtgärd efter alla skador 19/20. En av dessa ska även vara med på alla matcher nu, även på bortaplan.

Här avlastas därmed övriga ledare med ytterligare ett par ögon på spelarnas fysiska status.

***

Angående Zätas hockeyfilosofi, där han bland annat byggt ett oerhört välväxt försvar med nästan enbart puckskickliga backar:

”Jag vill ha mycket puck, inte stå i mittzon och vicka på rumpan. Jag vet också hur jobbigt det var när jag själv mötte storväxta backar, de hade tamef-n klubban överrallt…

***

Också intressant hur nära det vara att Zäta fick tränaren Tommy Samuelsson till VIK inför säsongen 2005-2006.

Tommy ville också hit, men VIK valde Per Bäckman istället. Samme coach som inte direkt gjorde braksuccé i VIK, och faktiskt lämnade VIK för Frölunda mitt i sitt andra år här…

Tommy Samuelsson, å andra sidan, gjorde direkt braksuccé med Skellefteå och tog upp dem till SHL våren 2006…

***

Nye utvecklingscoachen Rickard Lindberg kommer också att avlasta tränarduon så att Paananen & Ivarsson kan lägga in exempelvis extra teknikpass på is. Lindberg ska fokusera på individens och lagets utveckling mer mentalt.

Lindberg har jobbat med den yttersta världseliten i golf och där kan spelarna få ”tala ut” utan att det påverkar laguttagningar, med mera. Låter intressant och som ett steg åt rätt håll.

***

Zäta brann också då han berättade om hur de i SHL är lite mer seriösa med allting. Och ännu ett snäpp upp i NHL med kost och förberedelser.

”Har nog att göra med pengar också. Tjänar du 150 000 i månaden vill du inte tappa det på grund av att dina kedjapolare slarvar”…

***

Angående scouting finns idag oerhört avancerade data/videosystem (ex. InStat som VIK använder) där Zäta kan se alla spelares byten från Österrike till ECHL, detta plus en mängd avancerad statistik.

Zäta sa med självinsikt ”kanske måste jag ”chansa” mer, som med Leduc”.

***

Angående eventuell seriestart i oktober kommer enligt Zäta VIK direkt hoppa in i befintligt schema då, troligtvis.

Detta med en rivstart med Almtuna borta den 2:a oktober och Södertälje hemma den 3:e. De matcher som skulle spelats innan dess kommer kanske göras klart efter ”omgång 52”.

Förhoppningsvis då med någon form av publik. Får flygplan och köpcentrum fyllas med väldigt många människor per ytenhet borde det väl gå bra att fylla ABB Arena till 50 % med en massa extra hygienåtgärder?

Och att alla sjuka stannar hemma vid minsta lilla känning såklart. Om nu smittan fortsätter minska i Sverige.

1 svar

  1. PatrikH skriver:

    Ja, det enda rimliga nu är att släppa på alla Corona-restriktioner. Vi vet att viruset är farligt, men inte värre än de vanliga årliga influensorna och därav borde vansinnet med att stänga ned hela samhället (som tur var inte i fullständig utsträckning i Sverige). Vi har inte längre någon överdödlighet och inte någon större pågående smittspridning. Dags att inse att livet måste gå vidare och att människor dör hela tiden pga olika virus och bakterier. Samhället kan inte stänga ned pga det. Nu vill vi återgå till det normala och uppleva sport, kultur och samvaro i samhället!