Trots mäktigt försäsongstryck på läktarna blev Örebro numret för stort – men Ian och flera andra gulsvarta ljusglimtar fanns

FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

24 svar

 1. C skriver:

  Jag har en tanke om det här med att stötta sina lag.

  Är det inte så att vi i Västerås har så pass många elitlag så att den totala procent av invånarna som stöttar ett idrottslag är ungefär samma som i andra städer. Dock är vi närmast unika med att ha 3 herrpubliklag i stora sporter, Bandy, Hockey och Fotboll som alla drar supportrar från varandra. (Särskilt hockey och bandy konkurrerar här). Om en annan stad har tex bara 2 publiklag (sommar vinter) så har de nog lite större snitt på sina matcher.

  Vi har dessutom 3 elitlag på damsidan plus i princip alla andra idrotter utom speedway så funktionärer och kärnsupportrar sprids ut mellan lagen.

  Vad tror ni andra?

  • Peter T skriver:

   Näe, jag köper inte den förklaringen.
   Vi ligger ju långt ned i listan över Sveriges städer som är framgångsrika i många sporter.
   Tror mer på att i våran lilla del av världen är man inte stolt över att vara just västmanlänning.
   Här råder det mer ett jante tänk, man ska fan inte tro att man är nån. Har man satt upp ett mål, som gulsvart 2024, är det många som känner skadeglädje.
   Då pratar jag om västmanlänningar i kommuner runt Västerås, typ sura, hallsta, köping, Sala osv.

 2. Josef skriver:

  Ett snitt under 3000 är rätt dåligt för en stad i Västerås storlek….. 2900 förra året och 2400 året innan😂

 3. hockeyfarsa skriver:

  Är det inte anmärkningsvärt att noterbara prestationer (NP) nämnda i inlägget är typ 87 positiva och endast typ 26 negativa, samtliga 14 spelare som nämns har mer positiva än negativa, i en match laget torskar med 4-0, en förlust som dessutom beskrivs som kunde varit ännu större om det inte varit en storspelande målvakt? Spelarna som inte fick sina NP siffror utskrivna måste varit fruktansvärt usla haha

  • Pelle skriver:

   Jag tycker Enroth var ännu bättre, men han har NHL-rutin också. Blomqvist har nyss varit junior.
   Lite olika kravbild när man betygsätter.

  • Petri Kähäri skriver:

   Nja, NP funkar ju inte riktigt så… Ett NP+ är tex att man lyckas komma till avslut, bryta ett pass osv. Ett NP- är att man tex tappar pucken, går bort sig, etc.
   Sedan är det alltid en subjektiv bedömning, men NP+ och NP- behöver inte gå jämnt upp eller spegla resultatet i matchen.

   • hockeyfarsa skriver:

    Okej! Tack, då är jag med. Trodde det mer var om man gör något som sticker ut positivt eller negativt och att det då lät märkligt att det var ett så stort antal fler positiva aktioner än negativa när man förlorat med 4-0 och resultatet sägs vara i underkant. Säger inte att det är något fel med Mikaels bedömning och den är som du säger subjektiv. Men då vet jag framöver att t.ex. 7-3 i NP inte är samma sak som att Mikael tycker spelaren gjorde en bra match (även om det inte behöver betyda motsatsen heller).

    Tack för svar!

 4. Olle skriver:

  Jag stöttar och gläds åt VIK och VSK. Har lite svårt att förstå att man ska vara glad om andra lag i stan förlorar. Det är bra om Västerås kan klätta upp till topp 10 i listan över ”Sveriges idrottsstäder” i alla fall. Publik behövs på lagens matcher. Vare sig VIK eller VSK lyckas fylla sina arenor om det inte är topplag på besök!

 5. Peter T skriver:

  Var hörde ni måljingeln, vi gjorde ju inga mål?!

 6. Pelle skriver:

  Nejet i VLT syftade på nya måljingeln som låter mer som bolibompa än något som skapar tryck i hallen.
  Jag håller med. Den borde inte bli långvarig, om jag får gissa.

  • PatrikH skriver:

   Jag håller med, det är lite barnsligt bollibompastuk på måljingeln som genast behöver ersättas med något lite mer energifyllt ljud

  • E skriver:

   Jag tycker också jingeln låter lite klen o lam, Förstår inte varför vi ska använda ”Vi är gulsvart” till allt, fan skapa / skriv en ny måltuta för vik kan jag tycka.

 7. Peter T skriver:

  Nämen, vskare inne å häcklar!?
  Går ju bra för er nu, gläd dig åt det istället.
  Inte ett dugg konstigt föresten med torsk mot ÖHK.
  Ett lag i SHL med SM guld ambitioner, mot ett i princip helt nytt HA lag, bra start på säsongen tycker jag.

 8. Olle skriver:

  Känns lite speciellt med 13 nya i laget. Tar tid att lära sig namn och nummer även om man förberett sig. Att laget är nytt syntes också i allafelpass och felplaceringar på isen. Finns tid att spela samman laget och det kommer säkert att se bättre ut med HA-motstånd. En del bra individuella prestationer men som helhet en ganska medioker tillställning.
  Stort plus till hemmastå som visar god form redan 🙂

 9. Nej nej nej skriver:

  Nej nej nej som Rasmus Ellvin skrev i VLT om VIK. Just nu är det VSK Fotboll som frälser oss Västeråsare inför 4-5 tusen åskådare.

  • Viiik skriver:

   Hahaha… från någon som inte kan något eller ej har insyn.

   Förlorar mot Örebro, som kom 4a i Shl förra året. Med landslagsspelare och en grupp med få nya som spelat massor med matcher och ett helt nytt vik.

   Om du trodde vik ens skulle ha en chans inför denna match är det ett stort nej nej nej på dig.

  • Peter skriver:

   Just nu ja, förra säsongen så var snittet 1489 åskådare.

   Vilket är intressant när det kommer till supporterkulturen här i Västerås. Det verkar som att vissa andra städer, även de med färre invånare, har en betydligt starkare uppslutning bakom sina lag jämfört med oss.

   En aspekt som jag har funderat mycket på är varför det ibland verkar vara så svårt att stötta sitt lag i motgång. Det är som om vissa här är mer benägna att vara bittra och kanske inte lika entusiastiska när det kommer till att stötta sina lokala lag när de inte presterar på topp. Eller så kan det vara en fråga om att det är lättare att vara medgångssupporter och engagera sig när laget vinner, men svårare när det går mindre bra.

   Det är dock viktigt att komma ihåg att äkta support handlar om att stå vid laget oavsett resultat. Att stötta laget i både med- och motgång är en del av att vara en lojal supporter. Kanske är det något vi alla kan reflektera över och sträva efter att förbättra. Genom att visa vårt stöd även när det är tufft kan vi hjälpa till att skapa en mer positiv och sammanhållen supporterkultur här i Västerås.

   • Simon skriver:

    I andras ögon utanför Västerås har Vik aldrig varit ett publiklag. Dåligt publiksnitt hemma och obefintlig uppslutning borta.

    • Peter skriver:

     Det verkar som att utmaningen inte nödvändigtvis ligger hos VIK och/eller VSK, utan kanske mer hur Västeråsarna generellt engagerar sig i VIK och/eller VSK. Det är verkligen intressant att reflektera över varför det kan vara svårt att stötta sina lag i motgång.

    • John skriver:

     Eh va? VIK har de senaste 10 säsongerna hamnat på plats 2-5 i publikligan så du är helt ute och cyklar. 2500 sålda på en träningsmatch är de få som matchar så intresset är riktigt bra. Bra uppslutning borta också, prata med flera Djurgårdare som tyckte VIK hade bland de bästa klackarna i ligan o slog flera av bortaklackarna i SHL.

   • C skriver:

    Jag tycker att du har många poänger Peter.

    Dock så är vi en stad med otroligt många ”elitlag” som representerar i stort sett alla idrotter vi har i Sverige. Vi är även ganska starka på damsidan med elitlag i bandy, handboll och innebandy. Jag tror att Västeråsaren i snitt engagerar sig minst lika mycket i en idrott som exempelvis en Leksingar eller Örebroare gör. Totalt sett var vi nog väldigt många ”äkta supportrar”, dock så är man utspridd på väldigt många idrotter. Många eldsjälar på olika ställen samtidigt.

    Sen kan man tycka vad man vill om ”medgångssupportrar” men levererar man inte en tillräckligt bra upplevelse så väljer människor att göra annat med sin tid. Så är det nog lite överallt. Det behöver inte bara bero på resultat utan handlar även om saker runtomkring isen. Det här har både VIK hockey och VSK fotboll börjat inse och VIK höjde väll nästan publiksnittet förra säsongen trots en på isen rätt dålig säsong?! Det är därför Ernie finns på hockeyn och godisregnet på fotbollen tillexempel.

    Dock så är både VIK och VSK fotboll på gång. Otroligt starkt att ha 2000 personer på en träningsmatch i hockey när VSK fotboll hade 4400 pers på sin match i helgen.

    Västeråsidrotten mår bättre än på mycket länge, man måste dock komma ihåg att publikrekorden slås när personer som egentligen inte är särskilt intresserade börjat prioritera att gå på matcher, personer som ibland inte ens kollar på TV på matcherna utan gör helt andra saker med sin tid. De bryr sig inte så mycket om själva spelet utan vill ha en bra upplevelse.

   • Mathias skriver:

    Enligt swehockey låg snittet på 2936 förra säsongen, men jag vet inte var du hittat dina siffror?