Analys inför första träningsmatchen mot Örebro – nu startar en ovanligt viktig försäsong för VIK med så många nya nyckelspelare som ska spelas in och ihop

Dmytriw, Kemp och Hutchison. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På tisdagskvällen kommer äntligen den inledande riktiga försmaken av nya NJ-VIK 2.0. Det är första träningsmatchen mot Örebro som startar en ovanligt viktig försäsong för VIK med så många nya nyckelspelare som ska spelas in och ihop.

***

Fantastiska VIK Support, de största gulsvarta hjältarna, ska sluta upp på hemmastå!

”Så ska vi ge Örebro en omgång på läktaren samt visa alla våra nyförvärv ett smakprov på vad som komma skall.”

***

Så här inledde VIK träningsveckan gällande formationer och det ska enligt uppgift fortsätta även mot Örebro, om alla är med:

 • Bohm – Loponen
 • Flood – Krupic
 • Jansson – Hadobás
 • Östman – Lindelöf

Kedjor:

 • Dmytriw – Komarek – Gersich
 • Engstrand – Hutchison – Kemp
 • Bergman – Topping – Hofbauer
 • Kangas – Skedung – Hellberg
 • Andersson

Det finns många frågetecken som behöver bli utropstecken för att VIK ska få en solid start på säsongen som börjar om drygt fyra veckor.

Åtta av topp-9-forwards är borta, välkommen till Komareks värld, Niilo Halonen ska försöka hitta självförtroendet och ersätta JG och Loponen, Krupic och Flood är tre nya nyckelbackar.

***

Bloggen försöker ändå lista de viktigaste frågorna under försäsongen med start mot Örebro:

¤ Halonen har uppenbarligen begåvning. Detta då 25-åringen blivit uttagen till A-landslaget och fått förtroende som förstemålvakt i storlaget IFK Helsingfors. Men Halonen behöver studsa tillbaka från en tung säsong med svag räddningsprocent.

¤ Loponen blir en nyckel som lagets kanske mest rörlige PP-back. Kan 22-åringen ta steget? Finländaren blir viktig med sin högerfattning på blå. Men det finns många bra offensiva backar i Flood, Krupic, Jansson och Lindelöf plus Hadobás är ju också starka med pucken.

Kalle Loponen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

¤ Det finns gott om offensivt skickliga backar – men hur kommer defensiven och tuffheten se ut? Bohm på förhand relativt ensam som riktigt beprövad defensiv toppback. Men många menar att Krupic är riktigt bra även defensivt numera. Och Flood har sett bra ut i träning över hela isen, det lilla jag sett.

¤ VIK har lagt stora pengar på Komarek, och nu ska österrikaren försöka hitta kemi i en roll som förstecenter efter lite mer ytterspel i Luleå. Men vad sägs om 55 % vunna tekningar i SHL-karriären efter nästan 1400 tek? Så det är ingen ovan center som tidigare varit en av de bästa PP-spelarna i SHL.

¤ Kan så välmeriterade och relativt dyre Gersich omsätta sin snabbhet till att bli en viktig producent i HA? Minnesotasonen har ju haft mer defensiva uppgifter i starka Hershey på senare år i AHL.

Shane Gersich. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

¤ Doldisvärvningen Dmytriw får chansen högt upp och kan kanadensaren visa att han även har känsla i spelet, förutom snabbheten och styrkan? Blir viktig som en av relativt få högerskyttar.

¤ Näste högerskytt är Kemp som också blir viktig som kanske lite av Lukas Zetterbergs ersättare, för att spetsa till det lite. Mäktar snabbe Kemp att översätta sin starka produktion i ECHL till HA, efter ganska bleka insatser i en handfull AHL-matcher i bloggens ögon? Kemp har dock sett bra ut träning av det lilla jag sett.

¤ Två som däremot imponerade allroundmässigt i mina ögon i tuffa AHL var nya centrarna Hutchison och Topping. Store Hutchison kan nog behöva en startsträcka för att få igång kroppshyddan, och Topping behöver studsa tillbaka efter en kanske lite ojämn och skadedrabbad säsong i suspekta schweiziska andraligan. Hutchison är ett välväxt yrväder som nog kan röra om och bli ”en polis” med en hel del finesser. Topping mer av en playmaker vad jag sett. Kan dessa två hitta sina max nu? Om så kommer VIK få en urstark centrallinje.

Kyle Topping. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

¤ Engstrand har inte lyckats omsätta sin J20-produktion till HA/SHL ännu. Men nu kommer den välväxte 23-åringen få alla chanser, klarar göteborgaren steget att bli en tuff producent att räkna med?

¤ I en relativt liten trupp med bara 13 forwards just nu kommer Hannes Hellberg få alla chanser att visa att de 40 målen på de senaste 50 J20-matcherna i Leksand går att omsätta till HA. Hellberg har i alla fall redan bra storlek som en redan välbyggd 18-åring.

¤ VIK-optimisten tror nog att de, många populära, kvarvarande lirarna Jansson, Östman, Lindelöf, Bergman, Kangas och Skedung kan blomma ut i en ny, förhoppningsvis bättre, omgivning. Och Ian Blomquist ser ett år större och starkare ut nu i kassen.

***

Vilka viktiga frågeställningar missar jag?

***

Sedan ska allt detta funka ihop i 5-mot-5, PP och BP. Och i med- och motgång. Och genom skador och sjukdomar (här måste truppen på sikt bli klart bredare).

Nye coachen Karl Helmersson måste visa att han kan hantera denna på förhand lite spretiga och så nya trupp och snabbt få ihop gruppen med en hierarki som alla köper.

Som någon insatt sa har ju Helmersson tidigare verkat i mer ”trygga” miljöer med många svenska spelare. Nu något helt annat med många importer och höga krav under år tre av VIK:s uttalade SHL-satsning med den högsta VIK-budgeten på oerhört länge.

Hoppas Helmersson gillar press. Vissa tycker ju att vi VIK-följare är så extremt krävande. Är vi gulsvarta verkligen så jobbiga?

Brorsan Per Helmersson var ju långvarig VIK-kapten och var i mina ögon alltid som bäst i slutspel under press. Hoppas Karl har liknande egenskaper nu när det gäller.

***

Örebro spelar också fin första träningsmatch. Kärt återseende för här så omtyckte skridskomaskinen William Wikman, och även Mathias Bromé och Christopher Mastomäki.

***

Till sist. VIK och mållåtar berör. 138 000 lyssningar nu på min Tweet. Wow!

4 svar

 1. Alalalarsa skriver:

  Efter första träningsmatchen. Om hela laget höjer sig ett eller flera snäpp wow vilken fjärdeline vi har då.

 2. Peter T skriver:

  Finns väl inget som säger att inte samtliga fyra kedjor har i stort sätt samma gameplan. Varför skulle Hellberg inte kunna vara offensiv i 4:e kedjan, den konstellation som Micke presenterar ser väldigt intressant ut, med stor potential framåt.

  • C skriver:

   Det här kan man ju se lite olika på men om man kollar på tex NHL så är det väldigt uppdelat i att du har 2 ”offensiva” kedjor och 2 ”defensiva” . Man försöker främst matcha de defensiva kedjorna mot motståndarnas 2 toppkedjor.

   Varför spelar tex Jonathan Dahlén inte i NHL? Därför att han inte är topp 6 offensivt i någon klubb. Han platsar absolut i många 4 kedjor där offensivt men han är för dålig defensivt så de har hellre en brunkare i sin 4kedja än att ha Jonathan Dahlén. Att göra mål för 4kedjan är sekundärt i NHL/AHL. Jag tycker det tänket är helt rätt om man vill vinna matcher.

   I slutspelet mot Björklöven för 2 säsonger sen stängde tex löven ner Fryklund/Zetterberg kedjan helt med en speciallina där Hutchings + 2 till hade som huvuduppgift att plocka bort VIKs förstaline. De gjorde bra med poäng också men framförallt prioriterade de att stoppa Fryklund och det lyckades ju helt.

   De flesta lagen i HA har råd med en rätt bra förstalina, då vill iallafall jag att VIK ska ha de 3 bäst lämpade spelarna för att försvara sig mot den linan på isen.
   Hoffbauer – Skedung – Kangas är nog en otroligt bra 4 lina som inte släpper till särskilt många mål mot några HA motståndare.

   Jag har inte sett Hellberg spela än men vinner man poängligan i hela J20 men ändå inte får spela i Leksand så är det väll ingen skräll om det är defensiven som behöver utvecklas.

   Men man kan tycka olika om det här, absolut. Det är dock lika viktigt att inte släppa in mål som att göra mål om man vill vinna matcher och ta mycket poäng. Dock inte så kul för oss i publiken kanske alla gånger.

 3. C skriver:

  Det skulle inte förvåna mig alls om den här förstakedjan dels hålls ihop säsongen igenom om alla är skadefria och dels blir en av seriens bästa linor poängmässigt. Den har allt på pappret.

  Sen tror jag Hofbauer kommer landa i en 4 lina innan serien startar och Hellberg i lina 2-3. Hierarkien från start ser ju ut som på din uppställning Micke men Hellberg ska nog spela offensivt eller inte alls. Hofbauer är väll nya Anton Eriksson och det vet vi ju var han gjort bäst jobb.