Uppföljande frågor med ordförande Pär Södergren: ”I resultatet 18/19 ingår ersättning för Pontus Holmberg som lämnade för Växjö och vi räknar med 300K/spelare framåt”

Pontus Holmberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fick några följdfrågor från våra oerhört vakna läsare efter intervjun (klicka här) med VIK:s ordförande Pär Södergren. Pär, som alltid är mycket tillmötesgående, svarade snabbt:

Hur ser det ut med restaurangens intäkter?

– VIK äger aktier motsvarande cirka 24% av restaurangen. Under 2018 gjorde restaurangbolaget en vinst på cirka 600 000 kr.

– Denna vinst har vi ägare valt att behålla i restaurangverksamheten för att kunna stärka och utveckla verksamheten ännu mer framöver.

Hur fungerar det med alla spelare vi ”sålt” till SHL? Hur räknas de in nu i budget/resultat och ungefär hur mycket per spelare?

– Alla SHL-klubbar betalar in till en kollektiv pott som sedan används till utbildningsersättning gällande de spelare som går från Hockeyallsvenskan till SHL.

– Det finns ett maxtak per spelare gällande hur stor utbildningsersättning man kan få och maxersättningen varierar också lite beroende på ålder på spelaren – en spelare som är yngre än 25 år får man något högre ersättning för än en spelare som är 25 år eller äldre.

– Det är svårt att säga exakt vilken ersättning man får för en spelare och det beror på att potten för utbildningsersättning har en bestämd storlek per år oavsett antal spelare som går från Hockeyallsvenskan till SHL.

– Är det få spelare som går till SHL är det större chans att man får ersättning i linje med maxersättning men är det många spelare som lämnar så är risken att potten inte räcker till för maxersättning utan då blir det reducerad ersättning per spelare.

– Hur mycket potten räcker till får man inte facit på förrän i slutet av augusti och det är först då man som klubb vet vad den exakta ersättningen blir.

– I resultatet för säsongen 18/19 (som alltså vi gör bokslut över nu den sista april) har vi med utbildningsersättning för Pontus Holmberg som lämnade för Växjö efter säsongen 17/18. Men inte någon intäkt på de spelare som vi redan nu vet lämnat årets lag, utan dessa bokför vi när vi får pengarna, alltså under säsongen 19/20.

– I budgeten för säsongen 19/20 har vi i dagsläget räknat med att få cirka 300 000 kr i utbildningsersättning per spelare som lämnar för SHL. Den nivån är något lägre än vad maxersättningen kan bli, säger Pär avslutningsvis.

1 svar

 1. Bozo skriver:

  Fantastisk transparent av klubbledningen. Nu är det mycket bra insyn vilka möjligheter och risker det finns med ekonomin. En eloge.
  Man förstår hur SSK-fans känner sig. Där svaret är att ”ekonomin är mycket omfattande”. Lite som vi hade under många år, vilket är underkänt i en medlemsstyrd förening. Men tyvärr är vanligt vid misslyckade satsningar och där följden blir hot och trakasserier mot de styrande.

  Inga stora intäkter som tillfaller klubben alltså från restaurangen även om hela vinsten hade delats ut till ägarna. Då förstår man att när det gäller oss privatpersoner så är biljettintäkterna desto viktigare. Höj då biljettpriserna.

  Dock kommer ju restaurangen väl dra mer 2019 då många lagen spelar högre eller bättre än året innan.

  Insamlingar kanske är ett måste för att kunna spetsa truppen? Eller vill inte VIK locka med pengar överhuvudtaget?

  Kanske en till kompletterande fråga =). Hur ser intäkterna ut från Vikshopen? Får VIK behålla något när en halsduk säljs?