Uselt PP i annars godkänd serielunk då Västervik inte hade så mycket då VIK strafföll med kall JG i nät & unge David Göransson gladde

David Göransson gjorde ett litet statement mot Västervik, precis som i finalen mot KIK i Tyskland. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Blir en kort rapport då det är jobb som gäller denna helg. VIK föll med straffar, 2-3 hemma mot Västervik på fredagskvällen.

VIK var klart mer spelförande i en faktiskt godkänd serielunksmatch i spel 5v5. Det var chansfattigt med 13-8 chanser till VIK i spel 5v5.

Att VIK ska dominera varje match mot mittenlag är inte ett rimligt krav, men då kan man istället vinna genom bra PP och genom att stänga ner motståndet, vilket VIK gjorde i långa stycken gällande det sistnämnda.

Johan Gustafsson var misstänkt svag på Västerviks båda mål, och sålde sig kanske även billigt på den avgörande straffen.

Totalt vann VIK skotten med 37-21 vilket var relativt talande för hur mycket puck VIK hade och hur korta anfall Västervik tilläts ha. VIK bjöd således inte på mycket och disciplinen var bättre.

Men det stora sorgebarnet var åter PP. Det är direkt uselt vilka bedrövliga avslut VIK tar i PP, många försöker med ”hjälteskott” från lågt tempo. Som läsarbrevet senast menade måste VIK göra något åt detta.

Detta var annars typisk serielunk då VIK ändå stängde ner gästerna bra. Med ett normalt PP och en normal JG hade VIK tagit tre komfortabla poäng.

Dels behöver VIK nya spelare i PP och dels behövs ny coachning i PP. Det ska finnas riktigt bra namn på marknaden, återstår bara att se om Z kan ta hem några.

Ett stort plus är att i nästa match är Trevor Cheek tillbaka. Amerikanen har verkligen saknats enormt mycket under dessa fyra matcher.

Annars fanns en del glädjeämnen då exempelvis David Göransson inledde strålande (7-2 i NP till slut). Ludvig Östman var stark och Janssons kurva är stigande.

Daniel Gunnarsson var rappare i alla moment med hela 12-3 i NP, och faktiskt ett PP-mål för DG efter att Lunsjö skymt bra. Annars var dock som sagt PP genomuselt.

Många backar var bra och Kokkonen åter riktigt bra utan puck. Men offensivt brände åter Kokkonen & Co. flera lägen. Men hur ska VIK få ordning på detta PP, där avslut nästan konstant tas från stillastående?

PUCKLIGAN

5 Daniel Gunnarsson

4 David Göransson

3 Jimmie Jansson

2 Ludvig Östman

1 Jesper Kokkonen

24 svar

 1. Fredda skriver:

  Paananen måste lämna skutan snarast, för det är energilöst och ett väldigt låst spel som VIK visar upp match efter match.

  SHL drömmen är lååångt borta enligt mig.
  Det är inte många av VIKs spelare som tar plats i Löven, DIF eller MoDo. Kangas, Wiberg, Göransson, Lindelöf räcker helt enkelt inte till.

  Byt ledning och spetsa truppen omgående om detta ska bli en bra säsong, med denna trupp och ledning kommer vi inte längre än till max kvartsfinal.

  VIK tar aldrig nästa kliv med Paananen & Z….

 2. Avgå skriver:

  Imorgon måndag hoppas jag Paananen samt dom som gav han ett nytt kontrakt är inregistrerade på arbetsförmedling som arbetssökande och att ny tränare kan presenteras.

  Sedan ska Ian Blomqvist stå i mål och vara given förstemålvakt. JG känns det som bäst före datum har passerat .

  Låna ut Kangas till Surahammar .

  In med nya spelare och tränare snaraste annars blev drömmen om shl ett fiasko

  • Peter skriver:

   Just Kangad har utvecklat sig inom det defensiva spelet. Det gör han bra och det offensiva kommer säkerligen. Jag tror nog att 4de passar honom just nu bättre än en offensiv roll.
   Även jag vill att Ian står mer än han har gjort förr.. JG är ingen dålig målvakt. Han kom upp i nivån efter de två insläppta målen. Vi kan vara glada att veta att VIK två bra målvakter och som det ser ut just nu borde båda stå lika mycket. Minns säsongen Ersson tig över spaden från Dahlbom… det kan vara att Blimquist är lika bra som Ersson var då men JG är fortfarande ett snäpp eller fler vassare än Dahlbom var då. Det är naturligtvis alltid en fråga hur länge en målvakt bör stå.
   Det är fortfarande PP- spelet som måste upp och jag tror nog att även i 5 mot 5 har toppkedjorna mer att ge.

  • C skriver:

   Att Ian har ställt en fråga på målvaktssidan är ju solklar. Han bör få chansen på onsdag och sen står de en match var fredag/lördag om han gör bra ifrån sig. Att slänga ut Gustavsson i kylan nu är inte aktuellt. Han hade ändå över 93% mot löven i 3 matcher i kvartsfinalen i våras trots en månads skada innan. Men nu konkurrera de på riktigt.

 3. Observant skriver:

  Jo pp har gått i stå. Kul dock för DG att göra mål. I mina ögon hade jag nog kört Jimmy o Alex L i PP istället? Defensiven har dock varit bra förrutom mot Modo. Mot Tingsryd o Dif hemma var den ju hundraprocentig. Behövs mer produktion framåt generellt. Spelare som Svensson o Kokkonen behöver få några skitmål med sig. Får hoppas Cheek gör en bra comeback mot sig gamla lag på onsdag. Ersättare för From behövs ju med snarast.

 4. Kurt skriver:

  Ut med Z, Paananen, Fagerlund och Sjöström..
  Bygg organisationen med etablerade namn som vet hur man går tillväga i shl och vad som krävs för att ta sig dit. Det behövs om Vik ska kunna gå upp..
  Jag förväntar mig oavsett sportchef, tränare och klubbchef att JJL, A Svensson, Z, Östman, Kangas, Gustafsson samt några till, inte får kontrakt nästa år och lämnar vik.

  Ska man till SHL så behöver man SHL kvalitet på alla positioner. I Dags läget har vi det knappt på någon plats..

  • Pelle skriver:

   Sjöström? Har du missat alla målvakter som spelat i VIK och har gjort superbra i SHL sen?

   Ska vi inte ge Lucas Z kontrakt så har vi problem. Vi får inte in spelare som producerar till laget idag men Z har redan gjort 7 poäng i år och gjorde 46p förra säsongen.

   Kangas har lyft sig massor och gör ett hästjobb defensivt och allt handlar faktiskt inte om att göra poäng. (Vilket han också har gjort).

   Lite mer nyanserade får vi nog vara. Exakt allt är inte skit.

  • Bozo skriver:

   Jag tror både Fagerlund och Sjöström är mer än lämpliga för sina jobb. Svårt att bedöma Paananen utifrån förutsättningarna. Men Z var det länge sen han gjord någon glad, kanske har han otur, men man vill inte ha en SC som har otur. En ny SC skulle utvärdera tränarna från ett vitt papper.

  • Observant skriver:

   Förlust på hovet 3-4 mot DIF. Klockren 4-0 seger i Tingsryd. 8-4 vinst mot Öik. Bottennapp 1-7 mot Modo. Vinst 4-2 Bik borta. O-0 4 perioder o strafförlust mot DIF. Vinst på straffar mot Mora. Förlust på straffar men spelmässigt övertag mot Vvik som dan efter straffbesegra Löven också Tycker att poängskörden borde varit kanske 2 poäng till men men. 2 -3 matcher mindre spelade som vi inte vet resultatet av. Tycker det är lite tidigt att såga allt o alla den 22 oktober. Är vi 9a i Februari när alla spelat 40 matcher ja då är det inte godkänt. Det är människor som gör sitt yttersta varje dag för att resultatet skall bli så bra som möjligt. Tycker en del supportar borde fundera på vad som gör ett lag bättre. Inte är det spott o spe alla fall.

   • C skriver:

    Till Observant.

    Du har helt rätt när det gäller poängen och poängskörden. Någon mer medatuds så vinner vi mot både DIF och Västervik hemma.

    Dock så är vi väldigt långt från både Djurgården och Modo om man tex kollar powerplay. Modos PP1 är kanske bäst i serien och deras andrauppställning gjorde 2 mål senast.

    VIKs PP2 har gjort ett mål hittills och det var ett rent turmål borta mot Karlskoga. När de kommer in och ställer upp så känns det helt ofarligt hela tiden. Större chans att spelarna gör mål i 5-5.

    Vad gör lagledningen åt det? Inget vad jag kan se, samma spelare spelar i nyckelpositionerna match efter match och de tar samma dumma avslut hela tiden.

    Så du har både rätt och fel i din analys för göra man fel grejer match efter match leder det sällan till bättre resultat. Bland annat PP är riktigt oroväckande i mina ögon.

  • johan skriver:

   Kurt
   ibland kan lite statistik hjälpa till. I det viktiga 5-5-spelet så är poängligan enligt hockeyallsvenskan.se
   Bergman 6p och (+2)
   Lunsjö 5p och (+3)
   Kangas 5p och (+4)
   Svensson 3p och (+1)
   Speers 3p och (+2)

   Varför inte ge dessa mer speltid i 5-5 och överlåt deras PP-platser till någon annan

   Poängtabellen totalt sett inkl PP/BP, är att Lunsjö, Bergman och Zetterberg alla har 7p samt Cheek 5p.
   VIK behöver både ha spelare som levererar i 5-5 samt PP. Det behövs även defensivt duktiga spelare!!!

 5. Örjan skriver:

  Dax att agera styrelsen
  Hoppas ni kallar in till extra styrelsemöte i helgen redan
  Något måste göras NU
  Förslag byta tränare omgående och inom närmaste veckorna hitta ny sportchef
  För det här är enligt mig ett stort svek mot sponsorerna
  OCH man måste ha i åtanke att sponsrmarknaden kommer bli tuff framöver
  Då måste man visa resultat nu
  Annars tror jag det är tack och gonatt med visonen SHL 2024
  Under Zettebergs tid som sportchef har han gjort en handfull bra värvningar resten är medelmottor tycker iaf jag
  Så Styrelsen agera NU

 6. Jan Malmberg skriver:

  Fredags kvällen förstörd när fd VIK målisen Kruse vann straff kampen mot Gustafsson ( Olof Gurk olle Loklints slut kommentar på VIKs hemsida) verkar vara stor chans att Modo(44-28 23p) och Djurgården( 28-17 23p) nu 7 poäng före 3an Björklöven på 16p.slåss om SHL platsen. Gustafsson 13 insläppta sista 3 matcherna Ian 1 mål sista 2 matcherna. Vem ska stå Paananen bestämmer = fakta.

  • Örjan skriver:

   En klockren analys
   Påminner mig om säsongen när Jocke Persson skulle vara förstemålvakt men det klev innen Eriksson som tog över förstaspaden
   Känns lite så nu med faktist

 7. DD skriver:

  Tycker precis som många andra att VIK måste värva. Kollat lite snabbt och tycker att Kim Rosdahl och att Johan Sundström är intressanta namn. Både har inte riktigt fått det att lossna i SHL iår. Annars är Theodor Niederbach intressant. Men ingen av de lär komma till VIK tyvärr.

 8. Ulf Holmström skriver:

  Tror att han blir kvar i VVIK har för dålig skridskoåkning för SHL.

 9. Sudden13 skriver:

  JG ringrostig, men med bara 2 insläppta mål så ska det vara 3 poäng in på kontot, JG kan inte belastas för förlusten.
  PP måste lösas, men hur? Det ropas på Conny men det tror jag inte på. Zetterberg är ju sönderläst och har inte den precisionen som t.ex Williams hade. Kanske det behövs en vass leftare på andra kanten också, styra från backplats varierat med styra från bakom målet, få backar att vända. Cheek framför mål. Saknar Arlbrant och Olausson….

 10. Mr H skriver:

  Så här har det sätt ut – år efter år. Det offensiva spelet ger inte mycket, särskilt inte mot de bättre lagen. Om nu Västervik är det, det kan jag inte avgöra. Tränarna har historiskt sett inte visat att de kan sätta fart på offensiven. Inte Paananen i alla fall.
  Dags att byta tränare, spelsystem, eller båda delar. Det här är serielunken – hur ska det gå sedan?

 11. C skriver:

  Helt korrekt analys Micke!

  Om man älskar hockey i allmänhet kan man kanske tillåta sig njuta av Daniel Brickleys spel i motståndarlaget igår.

  Varför hade backen Brickley 4+8 =12 poäng på 9 spelade matcher? Tur?

  I första bytet åker en Västerviksspelare in zonen och spelar över till Brickley på andra kanten som slår en stenhård perfekt placerad direktpass tillbaka och det är 0-1. Hade Lucas Z fått sånna passningar hade han kunnat göra minst 30 mål på en säsong.

  Lite senare har Västervik PP. VIK ska rensa ur pucken ur zonen men som vanligt så är det en lite för lös rensning. Brickley som står på blålinjen får pucken på fel sida om dig men slänger ut skridskon och stoppar pucken. Dessutom så vinklar han skridskon så att pucken hamnar direkt på hans klubblad och han spelar vidare pucken och Västervik gör 1-2. Jag är inte ens säker på att VIKs PP backar fått ut skridskon i tid där för att få pucken på sig.

  2st små detaljer som var helt avgörande för Västerviks 2 mål. Hatten av, tror inte Brickley stannar i Västervik säsongen ut. Han er ut som en uppgraderad Jerome Leduc i spelet. Snittar ca 30 minuter per match dessutom.

  Kan inte låta bli att tänka på hur det sett ut om vi haft honom i PP1…

  • C skriver:

   Får rätta mig själv, det är en Västervikspelare som slår en dålig passning till Brickley som han tar emot på skridskon och inte en VIKare som rensar men lika skickligt ändå.

  • Musse skriver:

   Visst måste man också kunna berömma skickliga motståndare. Kändes som att Brickley och Vela spelade 90% av övertiden. Ang Z så kan jag tycka att han borde kunna göra 20 mål på de passningar han får. Det skulle ju bli så bra bara Lindelöf kom och slår silkeslena passningar. Min åsikt är att det inte sitter där. Han har problem med tekniken att ta emot passningarna och är alldeles för orörlig i fötterna. Sönderläst? Det är väl isf Liss och Forsberg också, men det går ändå inte att stoppa deras hot.

 12. Bozo skriver:

  Det är Ian och Cheek man vill se. När de inte är med stannar jag likaväl hemma.

 13. Jan Malmberg skriver:

  Paananen tack för målvakts valet ( pris: dum strut)räcker för dag!

 14. Observant skriver:

  Som vanligt klockren analys. JG lite rostig idag. Försvarspelet bra nu 4 matcher i rad. Mer anfallszonspel men oerhört ineffektiva. PP uselt. Mest backmål nu förtiden.