Silly: Rykten, AHL-stjärna på marknaden, VIK verkar inte ligga på latsidan gällande att scouta och förstärka laget efter From & SHL-lag redo att släppa?

Trevor Cheek och Blake Speers talar kanske gamla minnen från AHL. Kan de hjälpa Z att locka över någon som Max rekommenderat? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

30 svar

 1. Bozo skriver:

  Pinsamt att vi har äldsta laget i HA. Känns inte som Paananen är en tränare som är bra att jobba med äldre spelare. Han vet inte riktigt hur han ska hantera dom och det blir yngre spelare som blir lidande. Nej skicka Z och ta hit någon som har koll på världens juniorligor. Kanske finns den personen redan i klubben.

  • Pelle skriver:

   Björklöven är äldre. Och DIF är marginellt yngre, 0,12 år. Det visar nog att topplag brukar vara äldre. DIF har hela 10 st som fyllt 30, VIK bara 4 st. Skulle man ta bort DIF:s trettiplussare försvinner massor av stjärnor.
   Att DIF ändå inte ligger med högre medelålder än VIK beror på att man har fem draftade juniorer i laget, varav tre har skrivit kontrakt redan med NHL-lag. VIK har ingen enda draftad junior tyvärr. Där finns mycket att jobba med på VIK:s juniorsida.

   • Calle skriver:

    Mycket bra nyansering av läget. Man reagerar så lätt på rubriker utan att se substansen bakom. Jag kände också att, ja VIK är för gamla men snittåldern är väll 28 år i laget? I fotboll är man som bäst vid 28. Sen vill vi ju ha erfarna spelare som gått upp tidigare med sina lag och vet vad som krävs så åldern på truppen är nog rätt bra.

    Sen skulle ju 2 lovande juniorer till vara guld….

 2. robert Jonsson skriver:

  Skall man kräva av en junior att vara bäst på isen när man kliver in i A laget så lär vi nog få fortsätta o köpa in halvbra utländska spelare som ändock inte räcker till för SHL avancemang. De yngre egna spelare som nu fått chansen har tagit den tycker jag. Tråkigt dock att mer etablerade spelare som gjort det mycket sämre ändock får spela i match efter match. De skulle kanske vakna till om de blev utanför laget vid ett eller flera tillfällen.
  Sedan att försöka höja kompetensen hos de som kommer in på HG känns riktigt. Då kanske det krävs ökad sponsring av dessa spelare eftersom SHL lagen tar till sig de största talangerna och här får spelarna mer ekonomiska fördelar.

  • johan skriver:

   Många intressanta inlägg och tankar om juniorerna och HG.

   I bloggen står det ”Hör att vissa SHL-klubbar börjar få (för) många backar”, idag skrivs det om att minst tre juniorbackar från SHL-lag lånas ut till HA-lagen (AIK, BIK och SSK), för att få mer speltid. Ingen tror väl att de lånas ut för att sitta på bänken.

   Ett förtydligande Göransson och Wiberg är som 02-or förstaårsseniorer, bara Ian och Kangas är de juniorer som spelar nu och det gör de bra..

   Enligt HA-statistiken från föregående säsong fanns det 12 juniorer, dvs finns uppsatta i matchprotokollen. Tre spelare med en match och istid på 0 sek, 0,31 resp. 4,04. Två spelare med snitt på 1,54 och 4,03 min. Enbart Göransson, Kangas, Norberg och Wiberg snittade mer än 6 minuter per match.
   Kan detta vara en förklaring till att VIK J20 tappar spelare innan de blir seniorer. Inför säsongen 21/22 försvann minst fyra (Hagman (02), Hurtig (02), Kelin (03) och Wallberg (03), inför aktuell säsong försvann Frylen (03) Noren (03) och Persman (03). De vet med sig att de inte får en rimlig chans i en A-lagsmiljö och byter klubb. Detta kan även slå tillbaka att färre vill börja på HG.

   En hel femma som skulle ha gjort stor skillnad i årets J20. Årets J20-lag har tyvärr många uddamålsförluster, så dåliga är inte laget. Under försäsongens träningsmatcher vann laget mot Leksand som nu leder J20 Nationell Norra, marginalerna är små.
   Beträffande HG satser/stödjer nog SHL-klubbarna mer sina elever än vad VIK gör. Men att skriva att bara plugghästar kan börja på HG på Widenska, känns fel. Max-poäng är antingen 320 poäng (16 ämnen) eller 340 p (17 ämnen). Någon skrev om 225 p, vilket bör motsvara ett genomsnittligt C från högstadiet. det gäller också att kunna klara av gymnasiet.

 3. Emil skriver:

  Jag fattar inte vad det är folk ser i lindelöf? Så jävla skicklig är han inte med puck, och defensivt, ja det finns inte alls… han vinner inte en enda 1mot1 längs sargen.

 4. C skriver:

  Det där med juniorer brukar ha en tendens att lösa sig självt. Har en junior en supertalang så briljerar den i J20 och då får den chansen i A-laget. Kolla på Ian nu tex, var jättebra i J20 förra året, upplockad i A-laget, höll nollan i sin premiär och fick stå matchen efter direkt. Han konkurrerar med JG på allvar nu.

  Dock så kommer den typen av talanger upp lite för sällan. Pontus Holmberg var väll senast innan Ian för Ersson blev ju värvad direkt till A-laget från Brynäs.

  VIK är inte en förening som håller bra juniorer utanför A truppen. Problemet är snarare att vi får fram för få bra juniorer just nu.

  Däremot så ger man inte de lite mer sent utvecklade juniorerna chansen att spela in sig i A-laget innan de dominerat i J20. Skulle man ha en sådan modell så att man hade 5 juniorer som inte slagit igenom än i varje match så skulle man inte vara med i toppen på HA. Kangas och Wiberg har ju fått nöta sig in i A-laget men trots mycket speltid de senaste matcherna så är de bra lagspelare men inte bäst på isen direkt, mer 2 spelare i mängden.

  Summa= Jag tycker VIKs A-lag agerar 100% korrekt med juniorerna. Sen kan man fundera på varför vi får fram så få ”stjärnor” just nu.

 5. Jan Malmberg skriver:

  En normalt funtad tränare låter bästa målvakten stå kan inte vara svårt att fatta. Inga målvakter vill vara reserv. Henrik Lundqvist stod alla viktiga matcher i Tre kronor,givetvis. Skulle en målvakt göra en dålig match är det bara att byta målvakt, behöver man inte vara tränare för att förstå.

 6. Magnus E skriver:

  Bästa laget ska spela sa Pannanen i intervjun i somras. Han har inte levt upp till det. Det är väl bara From som petats under hösten, fick aldrig en ärlig chans tycker jag. Känns som vår SHL-satsning går på halvfart just nu. Otroligt tunn trupp just nu, tack och lov är skadeläget bra. Men vad händer om (när) vi får lite skador. Önskar att styrelsen gör HLR omedelbart på vår SHL-SATSNING!

 7. Patric skriver:

  Tycker shl satsningen är lite av ett skämt . Tafatt styrelse . Z och pannanens styre har ju sett lika kasst ut varje år förutom första året när ersson gjorde vik bra . Gör om gör rätt .

 8. anders skriver:

  varför inte starta en insamling så Z har en STOR pott att röra sig med för allt handlar ju nästan bara om pengar numera tyvärr. Sen att se år efter år lag från SHL som åker ner och har pengar som gräs gör det hela mycket svårt för dom andra lagen i ha blir så ojämnt man kan tycka att alla borde få samma möjlighet så att det bara beror på det sportsliga och inte bara det ekonomiska.

  • Mathias skriver:

   Skulle inte swisha en spänn till Z att värva spelare för. Har bokstavligen 0 förtroende att dom pengarna resulterar i något bra.

   • anders skriver:

    nej vi kan sparka tränarna varje år och byta värvningsansvarig varje år då kommer det funka suuuuper
    .Varför inte ställa upp med en slant i stället för bara sitta och gnälla hela tiden för vi ser ju hur mycket björklöven djurgården modo dumpar pengar på spelare kanske inte blir en jätte summa men bättre att vi supportar ställer upp i stället om vi ska vidare.

    • Mr. J skriver:

     Helt rätt Anders, jag håller med dig. För många ”surk*kar” i kommentarsfälten här på bloggen, där det enda som man klagar på ”Janssons kaptensroll, Zäta, Zäta-Jr, Pannanen, Gunnarsson” Och det eviga tjatet om att satsa på juniorerna, och nej det ska inte satsas på några juniorer och ge dem mer framträdande roller i laget, det kommer bara att resultera i att det ser valpigt ute på isen och det kommer INTE att ta oss till SHL. Ska SHL satsningen vara trovärdig för oss supportrar och sponsorer så ska dom bästa och mest rutinerade spelarna lira.

    • Mathias skriver:

     För att Västerås inte har samma intresse som övriga lag i toppen, så när vi startar en swishinsamling så får vi in mellan 100 – 200 000 på typ 1 månad medans löven drar in 1 miljon på 1 vecka.

     Varje swishinsamling vi haft har ju dessutom slutat med att spelarna gått till inte håller måttet och väljer att lämna inom kort tid. Rätta mig gärna om jag har fel.

     Supporterspelarna hos konkurenterna (förutom hos SSK) gör ju succé medans dom här får sitta på läktaren.

     Hade vart intressant att se hur mycket Lundgren kostade dom få veckor han var här, där försvann ju en del stålar från insamlingen senast som jag förstod det.

     • anders skriver:

      men Z har ju fåt hjälp med scoutingen nu rätta mig om jag har fel. Så att sitta och gnälla i stället
      för som jag sa hjälpa Z med pengar även om det bara blir 100,000-200,000 är väll bättre kanske räcker till flera spelare beroende på hur mycket Z har och hur mycket vi får in sen att björklöven får 1miljon är inget vi kan bry ås om det viktiga är att göra det vi kan för vad annars ska vi göra lägga ås ner bara glömma allt och skylla allt på Z och Pannan och Company för jag tror Z gör det han kan med dom pengarna han har.

      https://www.vlt.se/2022-10-24/zatas-svar-om-nyforvarv-inget-att-hymla-om?utm_source=local_newsletters&utm_medium=email&utm_content=&utm_campaign=VLT_alltom_vik_2022-10-24

      • Mathias skriver:

       200 000 kan man vara utan, får man ju inte ens en div1 spelare för, det är knappt två månadslöner för en tilltänkt toppspelare som ska göra skillnad

      • Malte skriver:

       Bra skrivet Anders!
       Tyvärr finns det några ”supporters” som har full fokus på att alltid hitta negativa argument mot alla typer av positiva och proaktiva förslag.

       • Mathias skriver:

        Jag klagar rätt mycket men det är bara för att jag vill se utveckling eftersom man betalat/betalar för att det skall utvecklas i så många år. Men när det 5 år i rad har sett likadant ut så blir man rätt trött.

        Men visst, är man nöjd att vara i allsvenskan så kan man väl sitta tyst i båten, tycka hockey är roligt och vara till lags att det ser lika illa ut år ut och år in.

        Skulle nog säga att dom som knorrar ibland är dom som allra mest vill att vik ska till shl 😊

  • Örjan skriver:

   Har han inte fått in tillräckligt med pengar att ”lorta bort” på massa medelmottor flera år nu ???
   Och man hör han intervj efter intervju
   Vi letar efter spelare men marknaden är död
   Och har en ” peng” utifall det dyker upp något intressant
   Är något fel på idrotten i Västerås
   Både VIK och VSK sattsar mot högsta serien och lyckas aldrig
   Jag tror att det beror på ” ryggdunkar mentaliteten i föreningarna
   Alldeles för mycket kompisar och vänner och spelare som skall bestämma
   VSK hade något bra på G när Tor Arne Fredholm träna dom
   Men han bänka en stjärna för han gjorde inte sitt jobb
   Då fick den spelaren med sig övriga truppen att få bort han
   Och känner att det är lika i VIK alldeles för många kompisar och gamnaltmodigt tänk
   Som någon skrev tjänstefel att inte låta Ian fortsätta
   Men näää JG måste stå han är förstemålvakt
   Nej Styrelsen gör något snart måste till förändringar
   Misslyckas VIK nu är risken stor att vi aldrig får se ett SHL lag i stan
   Och snacket om ny arena måste till
   Fyll den arena vi har först match efter match
   Personligen tycker jag det är alldeles för höga entrepriser i Västerås
   Dom här priserna kan man ta när man fyller upp arenan match efter match
   Men är inte herr Berglund med i arenagruppen
   Var väl han som ville ha bort ståplats för något årsedan
   Och göra om hela srenan till sittplats
   Var poppulärt förut med utomhusmatcher
   Varför inte göra om ABB ARENA NORD till en ståplats arena till en match iställe och dom yngre fick uppleva ”Skräcklunda”

 9. C skriver:

  Klassiskt sett så har väll inte spelarna som kommit från SHL under säsongerna varit några direkta förstärkningar eller? Det känns som att allsvenska topplagen närmar sig SHL lagen lite för varje år.

  Sen kan de ju fylla ut truppen men man vill ju inte ens veta vad tex Filip Karlsson hade i lön för särskilt produktiv var han inte……

 10. robert Jonsson skriver:

  En svaghet i VIK som funnits i många år är att man plockar bort de juniorer (yngre spelare) som finns med i laget när resultaten går emot oss. Detta trots att flera etablerade spelare underpresterar i match efter match och juniorerna presterar bra när de ges chansen.
  Starka ledare vågar bänka även äldre etablerade spelare när de underpresterar. Vad ger det för signaler till en ung spelare som känner man presterar bra men ändock får stå på sidan när de etablerade är med i match efter match trots att de underpresterar ?
  Låt de yngre exempelvis Kangas, Wiberg, Göransson med flera få konkurrera med samma möjligheter som de äldre etablerade. Konkurrens stärker laget.

  • Pelle skriver:

   De tre spelade ju allihopa senast. Och Kangas har väl spelat nästan alla matcher, och Wiberg ett antal i rad. Så nog får de chansen alltid.
   Sen verkar tyvärr juniorlaget gå dåligt i år, och det är ju inte bra för återväxten.
   Förra året verkade det ha varit delvis Ians förtjänst att juniorerna vann ganska mycket.

  • Alkemisten skriver:

   Håller med dig helt, de ska inte bara vara med, de ska få istid och få spela det spel som de är bra på inte bara brunka i 4:e linan a’la 70-talets NHL.
   Men rent generellt är det svårt att locka hit spelare till HG och inte blir det bättre av Widenska är ett av de idrottsgymnasierna som har högst betyg i Sverige, 225 poäng för att gå Barn och ungdom…
   Snart blir det bara plugghästarna som kommer in i Västerås.

  • Bozo skriver:

   Varför inte försöka locka hit ett gäng av de bästa 18-åringarna i världen till en top9 bland forwards och betala hyfsad seniorlön. Inga lag i HA tänker nytt. AIK kör med Dvorsky, men då är resten av laget skit istället. Tänk om talangfulla 17-18 åringar får spela med en som exvis Salminen.