Klar seger mot Kristianstad – VIK hastigt och lustigt upp på tredje plats i poängsnittstabellen efter att Salminen, Speers, Lindelöf och Kokkonen äntligen producerade som tänkt samma kväll

Sakari Salminen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med hela 5-1 hemma mot Kristianstad på onsdagskvällen. Segern kom dessutom med lite ”rätt” producenter som segerorganisatörer. Därmed klättrade faktiskt Gulsvart upp till tredje plats i poängsnittstabellen:

Daniel Gunnarsson var borta (lättare skada) och mycket istid för Parkkonen som var solid tillsammans med Östman. Mycket krut per kilo kroppsvikt i det backparet.

VIK inledde bra och skapade en del. Salminen dukade åter genialt upp för Bergman och Frycklund (i PP), men åter för målofarlig omgivning för #23. Dock skulle assisterna komma senare för finländaren, som var riktigt på i alla delar av spelet denna afton.

Speers brände högt över efter bra PP-pass Lunsjö. Kangas, Parkkonen jobbade bra före 1-0 efter 9.37 då Zetterberg vinklade upp en retur i nättaket. Väldigt fina händer på Z där.

Cheek var en klart stärkande injektion, som väntat, och #13 vann fram mycket puck. Det märks att KIK har respekt för Cheeks tunga fysiska spel. KIK-backarna hostade upp en hel del puck i afton.

KIK hade inte mycket första 15, men gästerna skapade tre heta chanser i ett långt anfall mot slutet av perioden. Totalt 7-5 chanser till VIK 5v5 i första perioden, 3-1 PP-chanser.

Andra perioden inleddes med strålande BP av VIK där både Skedung och Cheek brände BP-chanser. Det var väldigt chansfattigt inledningsvis under första tio av andra perioden, men sedan hände mycket:

Annars utmärkt Cheek tog en onödig tvåa, men Aronsson & Co. glänste i BP. Frycklund fixade sitt andra PP för kvällen. #9 låg även bakom Lindelöfs prickskytte med Cheek smart framför kassen och 2-0 efter 30.16.

Sedan kom ett långt och starkt byte av VIK som inleddes med tung tackling av Cheek, och en fin pass av just #13 till stark Jardeskog, men bom.

Salminen tog vid efter Cheeks tackling, och #23 var mycket bra och aktiv, och vid 3-0 var Jardeskog hård och puckvinnande på blå, sedan bra av Speers till Salminen som snyggt friställde Bergman. Det var tidernas mest välförtjänta och efterlängtade assist för Salminen, som ju egentligen är värd tio assist totalt, minst.

6-4 chanser för VIK i 5v5, som verkligen vaknade sista fem efter 15 nästan dvalaliknande minuter i andra perioden, dock stängdes KIK ner ganska bra, särskilt deras PP.

Tredje perioden inleddes med stark forecheck och puckstöld av Kokkonen, där yttern sedan äntligen visade sina fina händer med ett högklassigt backhandsavslut fram till 4-0 tidigt i tredje.

VIK var sedan solida fram till matchminut 50. En fram till dess mycket stark Jardeskog var då olycklig med något pucktapp och en lite onödig utvisning som KIK nätade på fram till 4-1. 5-1 i tom kasse av Frycklund.

SAMMANFATTNING

VIK vann chanserna med 18-14 i spel 5-mot-5, och 4-4 i PP-chanser. Det var efterlängtat att Sakari Salminen var väldigt aktiv. Salminen fick äntligen fick två bokförda assister efter alla läckra framspelningar som #23 bjudit medspelarna på.

Det verkar som Salminen (9-1 i NP) trots allt trivs ganska bra med Speers (urstark med 9-2 i NP). Rappe och nyttige Speers (även en assist) slet även denna afton hårt, åkte massor av skridskor och tog in puckar på ett bra sätt i anfallszon. Kanske kan bägge dessa så viktiga importvärvningar växa härifrån nu?

Sedan är det så att Marcus Bergman förtjänar att hyllas för att han alltid gör sin omgivning bättre. Redan Conny Strömberg hyllade ju Bergman då Conny lyfte med Bergman efter en lite trög start i VIK. Nu lyfte Bergman också Speers och Salminen.

En annan viktig värvning, Jesper Kokkonen, fick också näta vackert. Möjligen kan det också ge en boost självförtroendemässigt då det var en riktigt fin balja.

Trots att Frycklund (men 1+1 och många vunna tekningar) gjorde sin blekaste match på länge var kedjekamraten Cheek lika efterlängtad som bra i denna match (8-2 i NP). Amerikanen ger verkligen VIK en helt annat tyngd.

Det märks att motståndarbackar blir lite mer tveksamma då Cheek är med, KIK hostade upp ett antal puckar. Kanske beroende på just att Cheek var tillbaka? Det är alltid bra att ha spelare som motståndarna gärna vill ha lite extra koll på för att undvika att bli manglade. Det öppnar även för andra.

Patrik Parkkonen fick spela hela 21 minuter då alltså Gunnarsson saknades efter lättare skada. Den småväxte backen var bra med 5-2 i NP, och låg dessutom bakom 1-0-målet med rakt spel mot mål, som Zäta uttnyttjade.

VIK fick bara två PP, men det var ett steg framåt då flera chanser (och ett mål) skapades via snabbare passningsspel, då bland annat Salminen och Lunsjö slog magnifika passningar. Men Jansson tar fortsatt märkliga PP-beslut, och kanske bör tidigare 50-poängsbacken Parkkonen få en ärlig chans i PP istället?

Aronsson, Kangas och Lunsjö gjorde ett mycket gott arbete som energirik fjärdekedja. Lunsjö är verkligen unik i sin förmåga att både täcka skott och vara en tekniskt begåvad finesslirare. Allt-i-ett.

Lindelöf växte in i matchen och gjorde många små smarta grejer med pucken som öppnande upp, och landade på 7-2 i NP. Även viktigt för Lindelöfs självförtroende att få näta i PP igen, efter en torka och PP-petning.

Östman tog större ansvar utan Gunnarsson och #3 verkade växa med uppgiften. Det är imponerande hur stark Östman är trots att han inte är den störste. Men det är ju som Christer Olsson sa till mig för länge sedan: ”Den, oavsett storlek, som vill ha pucken mest brukar vinna den.”

Kanske är VIK lite på väg åt rätt håll i att bli mer konsekventa. VIK neutraliserade ett ganska bra KIK på ett helt okey sätt och segern var odiskutabel. Nu behöver offensiven bli bättre och lite mer flyt i uppspel och passningsspel i längre stycken.

Optimisten tänker nog att om VIK kan ligga trea trots en JG på 86 % (!) totalt och ännu ej producerande importer och andra tänkta toppspelare, så kan det bli ganska bra till slut. Men bara om VIK fortsätter spela mer inom sina fastlagda ramar och med bättre disciplin.

Undertecknad njöt faktiskt av några perfekta enkla urlägg ur egen zon i tredje, sådana där puckar som precis undviker att bli icing. Det är så man vinner.

PUCKLIGAN

5 Sakari Salminen

4 Blake Speers

3 Trevor Cheek

2 Ludvig Östman

1 Alexander Lunsjö (många skottblockar)

22 svar

 1. Bozo skriver:

  Men det behövs fortsatta förstärkningar. För att öka konkurrensen match efter match i serielunken.

  • Peter skriver:

   Det behövs säkert förstärkningar för att öka konkurrensen. Men är det förstärkningar som kommer in så måste ju en eller fler bänkas. Vem skulle du då vilja bänka? Om vi leker med tanken att Zäta hittar en center, en vinge och en back.

   • C skriver:

    Det här är det vanligaste tankefelet i Västerås och även jag går i samma fälla år efter år. Man sätter upp sitt lag, 7 backar och 12 forwards. Några kedjor har kemi och några andra är okej. Man har ett lag framför sig. Alla har en roll. Klappat och klart?

    Man glömmer lätt att så skadefria som vi är just nu är vi nästan aldrig. Normalt är nog att ha 2 spelare borta i snitt varje match pga skador, sjukdomar och avstängningar, minst. Ibland har vi typ 7 spelare borta samtidigt.

    Sen får man nog säga att även om truppen just spottat upp sina prestationer så är det en bit upp till Djurgården och Modo.

    Så in med nyförvärv!!! Dock så har poäng i 5 matcher i rad gett Z lite arbetsro så att han slipper chansa med första bästa SHL spelare som inte platsar i sitt lag eller nån ryss som precis sparkats ur sin klubb.

  • Musse skriver:

   Absolut behöver vi förstärkningar. Dels för att öka konkurrensen men också för att bredda truppen som övriga topplag. Det blir alltid avstängningar, större skador men också mindre skavanker där spelare spelar halvskadade när de borde vila.

 2. Bozo skriver:

  JG verkar ha tänt till, bådar gott.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Börjar tröttna på osanningar i VLT tex dryga 2000 personer enligt VLT 1920 hörde det igår när jag var där. I samma artikel framgår det inte vem ”stjärnan” är bara ett referat av matchen. Vet inte vem som skrivit artikeln Åbonden med Hoffström verkar det som? Skärpning kolla fakta mm .

  • Pelle skriver:

   Räknar man betalande åskådare så var det drygt 2300. Och visst man sa inte uttryckligen vem stjärnan var men Salminen hyllades mycket i artikeln. Småsaker att klaga på kan jag tycka.

   Själv är jag gnällig på ett annat sätt. Journalister är mycket sämre på grammatik och stavning numera.

 4. Misse skriver:

  Gath inte nöjd med laget, sa att om de bara kommit upp i hyfsad nivå så hade de åkt hem med 3 poäng. Bara att se den grisen på bild får min puls att gå upp i 200 och det blir inte bättre när han öppnar munnen direkt. Men med lite distans till det hela så tycker han inte direkt om Västerås efter Helmersson-incidenten och vi har väl inte direkt några kärlekskänslor gentemot honom heller. Så han kommer nog aldrig ge VIK nån credd efter en förlust.

  • C skriver:

   Gath är garanterat narcissist så han kommer aldrig att ge någon annat nån kredd för något, är väll lite det som gjort honom framgångsrik med, patriotismen.

   Jag tänkte också på den kommentaren efter matchen men det blir ju mer roligt för långa stunder var det att lag på isen igår å det var inte hans lag. Cmorefolket verkade ju inte superimponerade över Kristianstads insats de heller…..

 5. Musse skriver:

  Speers, Salminen och Bergman var riktigt bra. Här kan de ha hittat en lina att hålla ihop. JG var också riktigt vass i kassen. Det är inte lätt att göra mål på oss nu, men skulle önska att vi får lite längre anfall och inte ger bort pucken så mycket i onödan.

 6. Jobbagulsvart skriver:

  Bra sammanfattat Micke. VIK har 2 matcher mindre spelade än lagen över oss i tabellen. Om vi tar max poäng dem två, d.v.s. 6 poäng ligger vi inte bara 3a, vi ligger 3a med marginal och 1 poäng efter DIF. Enda laget vi förlorat mot bortsett från Modo och Djurgården är Västervik. Disciplinen har varit bedrövlig ja, men jobbar vi med det + får utdelning i jämförelse med gårdagen har vi något mycket bra på G.

 7. VIKKS skriver:

  Bra sammanfattning Micke. Måste bara plussa lite extra för Kangas, makalöst uppoffrande slit den grabben lägger ner, både i boxplay och övrigt, och ensam om att jaga ifatt och få fast den pucken som ledde till 1-0. han vinner också mkt dueller, trots sin ringa längd och vikt.

  • Johan skriver:

   Instämmer till 100%. Det blev en psykologisk islossning på ”måltorkan”

 8. Bozo skriver:

  Cheek är VIK största MVP på år och dagar, sedan Östman den äldre lirade i laget. Men det visste man ju att han skulle bli. Hand i handsken för VIK. Med Cheek blir det nästan ett annat universum med VIKs spel.

 9. Onside skriver:

  Tyckte inte Kik var så bra och lyssnar man på Gath efter matchen så var han inte nöjd med laget. Ska nog inte dra så höga växlar på den här segern, var dessutom deras femte bortamatch i rad!?
  Salminen är ju ett passningsgeni så varför sätter man inte honom tillsammans med t,ex Anton eller Lunsjö. Dem är snipers som behöver bra passningar o Salminen behöver några som förvaltar hans mackor. Nu gjorde visserligen Bergman ett mål på pass från Salminen men det skulle vara bättre med riktiga snipers bredvid Salminen.

 10. anders skriver:

  Bra samfatat Micke tycker Vik borde satsa mycket mera på Parkkonen, samt Salminen men ibland känns det som hans passningar är så pass avancerade att det behövs spelare runt han som är väldigt spelskickliga och har bra spelförståelse typ på SHL nivå. Även kul att Bergman fick göra mål vilken kämpe gör alla femmor bättre hoppas bara det lossnar rejält för han tänk bara om han fick mycket skott träning( Fast jag tycker många spelare skulle behöva det) och gick mera på mål vilket vapen han skulle bli ständigt oroligt för motståndarna. Sen bra att JG värkar vara tillbaka och till sist skulle vi nog behöva flera framför mål och skymma mera, vi får hoppas att det håller i sig nu att vi kan ta flera segrar i rad skulle verkligen behövas.

 11. Kalle skriver:

  Period 2 kanske den mest underhållande i vikögon hittills. Tycker helt klart att Parkonen borde få en chans i pp. Ett mysterium hur mycket förtroende Jansson får. Är han inte livsfarlig bakåt så gör han något märkligt framåt. Och allt detta hackande med klubban i isen..

  Och gud så vik har saknat en spelare som Cheek framför mål. Guld värd.

 12. C skriver:

  Håller med helt i Mi med analys. Vid 4-0 i sista var nästan allt bra så långt men så en helt onödig utvisning av Jardeskog och JG fick inte hålla nollan.

  Bra av Pannan att spela Fryklund i 5-6 spelet där så att han fick sätta en puck. Rätt läge då KIK knappast skulle göra 3 mål. Små men viktiga detaljer.

  Finns mycket bra att säga ikväll och Daniel Gunnarsson saknades inte i huvud taget som du lite skriver mellan raderna Micke. PP 2 såg faktiskt lite bättre ut den minuten de spelade trots att Jansson sköt fel vid iallafall ett tillfälle. Kan Paananen fortsätta med Lindelöf i första PP och Jansson i andra nu så finns det kanske lite hopp för framtiden där med.