Vässad Gabriel Kangas matchvinnare mot Vita Hästen efter fin passning av Patrik Parkkonen då VIK vann trots tuffa starter i varje period och åter bristande disciplin

Härligt jubel för Gabriel Kangas. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 4-3 borta mot Vita Hästen på fredagskvällen. Trots en ny parad av dåliga utvisningar och ett tidigt underläge mot en desperat jumbo lyckades VIK visa resiliens och segra. Detta då Gabriel Kangas, tillsammans med Patrik Parkkonen, avgjorde sent och läckert i sin bästa match i VIK-tröjan.

Ian Blomquist var tillbaka i kassen mot ett Hästen som saknade åldrande storstjärnan Marcus Eriksson. Daniel Gunnarsson tillbaka som extraback, men fick spela en hel del.

Hästen kan vara farliga, nästan som Mora, om de får lust och stäm. Det gällde således att få Hästen att tycka att det trist från start, men det blev precis tvärtom.

I första bytet slog Östman en onödigt ”feg” säkerhetsicing direkt och knappast rätt signal att VIK var redo från start. Inte första gången att en sådan enkel sak är ett dåligt tecken, även om VIK skulle resa sig. Hästen kom ut hårt istället.

Lindelöf kom på mellanhand efter att Svensson fixat ett PP, lite oturligt kanske, vid 0-1 Hästen i BP. Det stormade rejält första 5-7 minuterna och tidig timeout Paananen.

Sedan tog VIK över lite då Salminen dukade upp för Speers. Jättebyte av Frycklund, Cheek, Z gav ett PP och tre chanser inklusive ett stolpskott Parkkonen.

I efterföljande PP gick pucken snabbt och ett tungt skott från blå av Lindelöf gav mål efter stark nätnärvaro av Cheek och Salminen.

7-5 chanser till VIK i 5v5, 2-0 PP-chanser. Kokkonen brände ett friläge inklusive retur, bra förarbete av allt hårdare arbetandes Anton Svensson.

Hästen, som alltid spelandes på rulle och lite halvchans, hade en farlig återkommande långpass mot bortre blå som skapade oro och långt lag i VIK. Skulle Hästen orka efter en ganska frenetisk start i första perioden?

Jobbig start på andra med ett treminutersbyte på Jansson och då mycket Hästen. VIK tog dock över och Lunsjö fixade två PP. Zetterberg satte 2-1 i 5v3 med ett klasskott, åter med Frycklund/Salminen speluppläggare med Cheek framför nät – precis som tänkt.

3-1 efter bra slit Kangas och Aronsson där Kokkonen åter visade sin glimtvisa spets i skyttet i farten. En explosiv och precis Bergman stod sedan för en bra passning till Speers men bom.

Klantiga utvisningar av Salminen och Cheek (två gånger om dessutom för annars stark #13) bjöd in Hästen, men BP fantastiskt med Lunsjö, Speers, Kangas, Jardeskog, Aronsson med flera. Hästen skapade inte en enda chans i 5v5 i andra perioden, 2-0 VIK, 4-5 PP-chanser.

Men VIK var inte ensamma om att ta dumma utvisningar (domarna var riktigt bra!). MacMasters tvåa den mest korkade på länge: Precis efter att domarna talat lugnande med kanadensaren åkte Lunsjö fram och då jabbade MacMaster Lunsjö, och direkt två minuter.

I tredje verkade VIK:s veteraner tro att det var klart. Svensson började kladda med en felpass i egen zon, istället för att spela enkelt. Sedan var Zetterberg för bekväm längs sargen och bara lade pucken till Hästenback och 3-2 via höstlöv.

Speers kladdade sedan och 3-3 efter ett nytt höstlöv från blå. Men karaktärskedjan med Aronsson mellan Lunsjö och en kraftigt på G Kangas ville annat.

Parkkonen fyllde på ett anfall och hittade snyggt Kangas som smart tagit position snett-inåt-bakåt och #79 satte 4-3 via ett fint direktskott. Frycklund var som vanligt dominant och friställde Cheek, vilket ledde till en straff som Lunsjö förvaltade okarakteristiskt lamt.

Skedung brände två heta lägen, dels efter en indian av Hästen, och dels efter utsökt förarbete av Cheek. Kokkonen var nära en utvisning via en slarvig tripping, men istället stod en annars utmärkt #88 inte långt senare för en saftig slashing i anfallszon.

Så det blev nya box play. Men slitvargarna var magiskt bra denna afton och Marcus Bergman gjorde som han ville i duellspelet och vann massor av puck åt VIK, som kunde hålla undan.

Chanserna i tredje slutade 7-5 till VIK i 5v5. Ian Blomquist gjorde en ny mycket bra match, även om den var svår och ryckig.

SAMMANFATTNING

VIK var bra utan puck och vann chanserna med 16-10 i 5v5. 6-5 i PP-chanser till VIK. Att hålla ett desperat hemmalag som Hästen till bara tio chanser, trots att de fick en drömstart att segla på, är ganska okey gjort av VIK, som också vann skotten med hela 41-24.

VIK var även delvis bra med puck, men tyvärr tappade åter vissa ödmjukheten med trissa i egen zon några gånger, plus att vissa även fortsatte ta korkade utvisningar i anfallszon.

Paananen har således fortsatt svårt att få in alla inom ramarna. Nästa steg måste väl vara att de som tar onödiga hakningar i anfallszon helt enkelt får sitta en period?

Eller skulle ”stjärnorna” surna ihop och vilja lämna då? Dock bra av coachen att ta en tidig timeout som då stoppade blödningen första fem.

Gabriel Kangas gjorde troligen sin bästa match i VIK-tröjan med ett enormt slit kryddat med allt mer smarta saker, plus lite mer skicklighet. Nu har Kangas 2+4 för sex poäng på tio matcher.

Fler av VIK:s ”stjärnor” skulle faktiskt behöva ta rygg på Kangas orädda och konstanta spel då 19-åringen alltid kastar sig in i varje närkamp. Kangas har inte heller tagit en enda utvisning denna säsong. Detta trots att #79 alltid spelar på gränsen.

Målet som Kangas levererade var lika viktigt som imponerande. Det är inte lätt tekniskt att få iväg ett välplacerat direktskott i nättaket på det sättet. Också bra att Parkkonen nu levererat två fina assister två matcher i rad. #63 har nu precis givit den offensiva bredd som alla hoppades på.

Tillbaka till Kangas. #79 landade dessutom på hela 11-3 i NP, vilket var näst bäst i laget, efter Marcus Bergman (11-1) som verkligen stämplade in och räddade upp situationer som andra ställde till. Dessa två är dessutom lagets två bästa producenter i 5v5, faktiskt.

Att Kangas har sex poäng på tio matcher nu trots noll PP och bara elva minuter per match är imponerande, och svårt att snacka bort. Spännande utvecklingskurva att följa vidare.

Power play var fortsatt bättre med snabbare passningsspel, med flera ”enkla” passningar som gör det svårare för boxen. Salminen fick två nya assister, och har nu till sist så välförtjänt börjat få lite poäng, 0+4 senaste två nya, och 0+6 totalt ändå.

Men det verkar som Salminen, som tidigare gjort 20-25 mål i KHL och SM-liiga, tappat skottet? I och för sig var det länge sedan det blev över tio mål en säsong för #23.

Nu väntar Mora redan på lördagseftermiddagen. VIK fortsätter ta fina kliv i flera delar i spelet, men det verkar nästan omöjligt för Paananen att få veteranerna att hålla disciplinen över 60 minuter match efter match.

Det är inte hållbart och frågan är vad som kommer hända där med den pågående trista följetången gällande disciplinen och korkade utvisningar i anfallszon? Vissa kanske tycker underskriven tjatar om detta, men det är ett problem som funnits länge och som bara måste adresseras. Vi vill se framsteg här, inte kräftgång.

Mot bättre lag kommer VIK bli uppätna om det fortsätter bjudas på PP. Men BP får ju mycket träning och de tar sig verkligen.

Oliver Bohm stod upp i slutet med flera viktiga sargvinster, och nu hade veteranbacken fått bort mycket av puckdrället som bitit sig fast ett tag hos #33.

Daniel Gunnarsson var tillbaka och gjorde en mycket solid insats med 6-1 i NP. Samtidigt har Parkkonen tagit denna chans ganska bra och ger lite extra offensiv från tredje backparet.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Gabriel Kangas

3 Mikael Frycklund

2 Emil Aronsson

1 Oliver Bohm

15 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Jag är väl bortskämd med mycket folk typ mellan 5000-10000 men fick vänta på höjdpunkten till1988 när jag var 33 år tills KK året 2000 när VIK fick möta Råby från Västerås. Men kul att se svenska småtjejer och killar på matcherna nu som går gratis( VIK skriver närvarande nu inte betalande åskådare) Kristianstad var ju sensations lag förra säsongen nu lika många poäng som VIK. Men visst Sveriges älsklingar Leksand är inte med längre.Spelar ingen roll om ”skitlaget” Kristianstad går upp i SHL kommer inte dra publik oavsett om dom skulle trilla ner i Hockeyallsvenskan igen. Men jag tycker att Västerås borde kunna matcha BJÖRKLÖVEN och MODOs publik siffror.Det var väl bla Djurgården som dragit upp publik snittet som VIK appen nu skryter om.Tur att inte Paananen tar lätt på ”skitlagen” i serien. Men helvetet tomma arenor i hela världen under Pandemin slipper vi nu. Kan åka till ”Skräcklunda” i eftermiddag antar att Mora drar mer folk KUL. Ju mer folk dess då bättre. Alla spelare vill ha fulla arenor inte bara jag och andra med mig. Lär väl få drömma om gamla tider i alla fall.

  • Pelle skriver:

   Jag var också med på den ”gamla tiden” och saknar dom publiksiffrorna. Men det var en annan tid. Alternativet till att se live var väl lite radiorapporter typ. Jag minns när VIK hade bortamatch i elitserien och man väntade på att radion skulle byta till rätt match. Ofta gjorde dom det när det hade gjorts ett mål.

   • Musse skriver:

    Håller med dig Pelle, det var en annan tid. Och det var nästan ännu mer spännande att vänta på målsignaturen i sportradion och hoppas att vi gjort mål😀 Nu är det nya att gå på fredag eller lördagsmatch för att dricka öl, som blir stora intäkter för klubbarna.

    • Detvartiderdet skriver:

     Kommer ihåg också när man ringde ”resultatservice” på telefon där inspelad röst gav svar som ”10 min spelade 1:a perioden VIK-Örebro 3-0 osv” 😄

 2. Musse skriver:

  Vinner vi mot Mora idag så är vi en poäng efter Djurgården och Löven, och har även efter det en match mindre spelad. Vi är alltså verkligen med i toppen trots att spelet och målskyttet hackat, samt att kanske vår viktigaste utespelare varit avstängd. Laget har gjort en otrolig uppryckning efter förnedringen mot MoDo. Så märkligt att så många fokuserat på att hitta fel, sparka tränare och sportchef. Det finns ingen tränare som är perfekt, alla människor gör misstag. Gå på matcherna, stötta laget. Var besviken vid förluster, men håll det på en schysst nivå. Det är trots allt bara idrott.
  Kangas, så roligt att se hans utveckling, sommarträningen och mognad tar steg. Tagit JJ’s roll som defensiv -specialist med beröm godkänt.👏👏

 3. Jan Malmberg skriver:

  Synd att Västerås är en dåligt publikstad Nuförtiden 1920 sist. Bottenlaget Vita Hästen DRYGA 2000 pers mot VIK. Det är bara VIK och Modo som har 2 förluster vid full tid. Djurgården 3 förluster.
  Kangas får godkänt helt klart, match hjälte. Kokkonen 4 mål den enda av nykomlingarna som producerar mål.( om man inte räknar Lindelöf som nykomling 3 mål redan) Hur ”många” har Gunnarsson gjort inte många. Blir det inte över 3000 pers.imorgon mot Mora riktigt är det USELT!!

  • Gurkan skriver:

   Herregud Jan, kan du sluta klaga hela tiden? Poäng i sex raka och fyra raka bortavinster, då väljer du att klaga på förra matchens publiksiffra? Tycker du det är konstigt att VIK drar mindre folk hemma mot Kristianstad än vad Vita Hästen gör mot VIK hemma?

   Alla vill se mer publik men skitlagen i ligan drar ingen publik i Rocklunda och har aldrig gjort. Klart man vill ha fullt jämt men Kristianstad? Folk tänker att de bara kan bli besvikna eftersom det är en match som VIK ska vinna, så är vi ju tyvärr funtade i Västerås.

  • Pelle skriver:

   Du räknar äpplen och päron. Hästen hade 2043 betalande. VIK hade 2349 betalande senast.
   Men visst det borde vara fler.

  • Pocke skriver:

   Vad pratar du om? VIK har höjt sitt snitt rejält mot förra året och är fyra i publikligan, plockar man bort AIKs derbymatcher så skulle vi landa 3a i den tabellen

 4. Bozo skriver:

  Sen tycker jag att det som hände i Kristianstad ska leda till fängelse. Med tanke på situation och uppsåt.

  • Birgitta Setzman skriver:

   Era tillresta supportar beter sig också illa om än inte lika illa.
   De tände rökbomber precis innan matchen startade vilket gjorde mig väldigt illamående och med migrän.
   Tyvärr för min del sitter huvudvärken i även idag.
   Det är synd att så många supportrar tar efter Stockholmslagens supportrar.

   • Pelle skriver:

    Ja, jag suckade framför TV:n. Fruktansvärt omoget uppträdande. Och jag vet hur jobbig den jävla röken är. Klubbarna borde säga till på skarpen. Och naturligtvis även supporterföreningarna.

 5. Bozo skriver:

  Det är inte illvilja som veteranerna tar utvisningar, det är undermedvetet. Veteranerna är övertaggande men bekväma. Varför är de och varit bekväma? Laget har noll i djup och så har det varit många säsonger. Djup bygger man på bredden. In med tre toppspelare och man får resultat direkt.

  VIK är hyffsat solidariska med speltid, så även om man blir petad av Kangas så kommer man få spela vidare.

 6. Observant skriver:

  Håller fullständigt med om utvisningar i anfallszon. Beror mycket på att man.är bekväm och tar inte extra skären. Tur att vi har bra special teams. Idag funka ju både box och pp förrutom vid Hästens 1-0 mål . Övriga mål var ju höstlöv och konstig studs i båge. Vi kommer kommer komma långt med killarna med hår på bröstet i slutspel. Då börjar kriget på riktigt. Gäller dock försöka landa in på minst en 4 plats för att få ett bra utgångsläge där. Bör kunna gå?