Varför krångla till analysen: Alldeles för många forwards har floppat och hur ska VIK undvika att hamna så här fel igen forwardsmässigt?

Kan VIK få fart i spelarutvecklingen igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Varför krångla till analysen? Efter att ha kylt ner hjärnan efter den bedrövliga insatsen mot Almtuna kan följande konstateras: Den största anledningen till att VIK hamnat i ett mer eller mindre fritt fall de senaste 20 omgångarna är på grund av att alldeles för många forwards har floppat.

På back- och målvaktssidan har VIK:s spelare i den absoluta toppen. Jerome Leduc leder poängligan för backar och Jimmie Jansson målligan i hela HA (plus en spännande debut av Simon Åkerström som ser ut att bli en ledande back). Jesper Myrenberg ligger trea i målvaktsligan med nästan 92 %. Svårt att klaga där.

Men kollar vi bland forwards är det dyster läsning när det gäller att producera, för det handlar trots allt om just det. För att hitta första VIK:are gällande poäng/per match får vi leta länge:

Bäste VIK:are Viktor Hertzberg ligger alltså på en mager 35:e plats. Med andra ord har spelarna och ledarna i VIK, 48 omgångar in i serien, helt misslyckats med att få fram i alla fall en ledande kedja (eller spelare) offensivt. Föga överraskande ser vi ovan vilka lag som har klart bäst producerande forwards.

Fynd som gärna hade fått spela i VIK istället är Hästens Istvan Bartalis, Västerviks Rob Bordson eller Karlskogas unge Nikola Pasic. Lätt att vara efterklok, men varför hamnade de inte i VIK? Knappast för att de var för dyra.

Hertzberg är en ytterst begåvad playmaker, men ganska mycket en finesspelare som verkar få svårt i trafiken. Men Hertzberg, liksom alla övriga forwards, får gärna motbevisa detta inlägg nu under avslutningen av säsongen, som annars riskerar att bli direkt pinsam för hela VIK om det fortsätter som mot Almtuna och som under stora delar av de 20 senaste.

Undertecknad trodde att spelare som Marcus Bergman, Daniel Öhrn och Sebastian Benker skulle kunna ta ett litet kliv till och bli riktiga topp-6-forwards i ett topplag i HA. Men så blev det inte. David Rundqvist blev ingen omedelbar succé heller före skadan.

Kelsey Tessier är okey men ganska långt bakom sina landsmän i HA gällande att leda sitt lag, nog många Euro per poäng där. Alexander Lunsjö hyllades kraftigt från Almtunahåll, men forwarden måste höja farten och jämnheten betänkligt för att bli en stor poänggörare i HA. Lunsjö är dock inte lastgammal och kommer säkert bli bra i framtiden.

Mattias Kalin blev, trots vissa lovord från Vita Hästen, en flopp och det hade nog varit bättre (och framförallt yngre och billigare) att satsat vidare på VIK-kämpen Jesper Cederberg eller någon annan yngling som fjärdecenter.

Isac Skedung, William Wikman och uppenbarligen även Lukas Zetterberg är alla fortfarande lite för unga att driva ett topplag i HA offensivt, men de har åldern på sin sida. Anthon Eriksson har tagit kliv och kan bli en joker i framtiden.

***

Kanske hamnade Patrik Zetterberg för mycket i breddträsket då man har fyra helt okey kedjor, men ingen som är i närheten av den allsvenska toppen. Dock har ju alla topplagen, förutom Karlskoga, mycket större budget än VIK och listan ovan är fylld av välmeriterade namn som helt enkelt levererar som förväntat.

Frågan är emellertid hur VIK ska kunna lyckas för att hänga med i framtiden med de förutsättningar som finns här. Att VIK ska få massa pengar är nog inget vi ska räkna med, eller att hemvändare visar hjärta som Tobias Enström, Marcus Ragnarsson, Jonathan Dahlén eller Kenny Jönsson.

Zäta Sr. måste troligen våga göra fler välkalkyrerade halvchansningar för att hitta ”en eller två Leduc” även på forwardssidan. Sedan bör VIK helt enkelt också få upp bättre juniorer än vad som är fallet just nu, frågan är bara hur.

Ta ”LÖK-kedjan” som ett exempel. Den bestod av en trygg svensk värvning i Peter Öberg, en halvchansning i Broc Little och en superjunior i William Karlsson. Det var en billig och vågad variant som gav enorm utväxling.

Men framförallt måste kanske Zäta satsa ännu hårdare på en smal spets men spara betydligt på tredje- och fjärdekedjan och satsa väldigt ungt och med spelare från Ettan där.

Eller hur ska VIK undvika att hamna så här fel igen forwardsmässigt? För det blev ju inte alls kul den här säsongen.

6 svar

 1. Bozo skriver:

  LÅNA ALDRIG MER SPELARE FRÅN SHL SOM HAR KONTRAKT NÄSTA ÅR.

  Bättre att ta in någon från Ettan och utveckla.

  • Gurkan63 skriver:

   Håller helt med dig Bozo. Oavsett vilken det är, Hur mycket tror du att Zetterbergs återkomst till vik beror på att pappa är verksam i vik ?

 2. Jack skriver:

  Bra sammanfattat! Skotten på mål (på målvakten) är okey MEN forwardproblemet är också att ofta skjuter på målvakten eller utanför målburen. Har aldrig sett VIK skjuta så dåligt även när man träffar. Ledarstab och spelare måste ”läsa” motståndarnas målvakter bättre. Man har svaga punkter som måste nyttjas! Gör research. Det kan löna sig.

 3. Musse skriver:

  Tessier är väl etta i poängligan före Hertzberg med sina 33p? Och han har väl levt upp till förväntningarna kan jag tycka. En av få som visar engagemang och tjafsar med motspelare och domare för att försöka väcka sig själv och laget. Kommer landa kring 40p. som är ok.
  Värvningar är ju mer eller mindre alltid chansningar, så även förra året men då överträffade de alla förväntningar.
  Håller med om att årets forwards underpresterat. Vi saknar nu karaktärer som Frycklund och Östman som drev laget offensivt. I ett lag måste alla lagdelar fungera. Jansson och Leduc har levererat offensivt men i egen zon saknas spelskickliga spelare som Alex och Living. Alla backar utom Leduc och Åkerström har inte förmågan att lösa situationer ut ur egen zon. Det kladdas och går för sakta bakifrån och då får heller inte forwards sina snabba spelvändningar. Jag är övertygad om att Z kommer leta andra karaktärer till nästa år. Tabelläget är ju ok men inte spelet. Vi ska vara glada att vi inte kan åka ur och fortsätta bygga långsiktigt.

 4. Gurkan63 skriver:

  En bra analys , frågan är hur så många kan flippa under samma säsong ? Själv tycker jag att sluta plocka in spelare från SHL dom plattsar inte i sinna lag och det utav en anledning och att tro att dom ska blomma ut u vik är bara dumt att tro på. Vik har gått ifrån 2 vinnande saker denna säsong den ena var att byta ut fystränaren den andra var att plocka in spelare från SHL. Dom som väljer att dra har gjort sitt val och sluta och tro att vik ska stå där och ta tillbaks er när ni floppar i era nya klubbar. Om ingen storsponsor dyker upp så lär vik harva i allsvenskan under mycket lång tid.

 5. Göteborgaren skriver:

  Efter förra säsongens succé kanske förväntningarna och trycket varit för stora på spelarna. Det brukar ju talas om att andra året är tufft. Klubbens målsättning har varit Topp-8, men vi supportrar önskar Topp 2-3.
  En viktig del i kräftgången just nu tror jag är alla skador. Under den perioden fick många spelare slita oerhört hårt och gjorde fantastiska prestationer men förlusterna kom ändå. Nu känns det som om farten försvunnit från spelet, det som gav framgång i början, och att självförtroendet är i botten.
  De två närmaste matcherna är oerhört viktiga för slutet på säsongen. Förra gången VIK mötte Kristianstad borta, blev det än viktig vändning och början på bättre spel. Den matchen följs av Karlskoga hemma, en match som alltid ger energi. Här finns en möjlighet till vändning och bättre självförtroende.

  Blir det däremot förlust, krävs en ny tillfällig röst i båset om något ska hända.