VIK skämde ut sig och toppade en nästan 20 matcher lång bedrövlig svit med ännu mer värdelös hockey hemma mot bottenlaget Almtuna

VIK toppade en nästan 20 matcher lång svit med svag ishockey men ännu mer bedrövlig hockey hemma mot bottenlaget Almtuna på lördagskvällen. Detta trots att laget borde varit motiverat och laddat att försöka hålla kvar i femteplatsen sedan SSK nästan kommit ikapp från ingenstans i tabellen.

Men Almtuna vann retfullt enkelt utan att behöva förta sig med 4-2. Alla i Södertälje och alla andra i Hockeysverige som bevittnade denna match gapskrattade högt åt VIK denna afton. Som att plocka godis från ett liten barn.

Dock brann nog några säkringar i Kristianstad då VIK lämnade fullkomlig walk over i denna match. VIK har nu förlorat sex av de senaste sju och 13 av de senaste 18 matcherna.

Denna blogg har försökt vara analytisk och diplomatisk under de senaste 18 omgångarna då VIK stått för mestadels usel hockey, både spel- och resultatmässigt. Men efter att ha tvingats se VIK åter komma helt oförberedda mot ett jumbolag och förlora fjärde raka mot Almtuna brann alla säkringar i skallen även på undertecknad. Alla jag talade med i hallen kände lika.

Nu är Södertälje ikapp, något som var otänkbart för en liten tid sedan. Det är en bara en tidsfråga innan SSK också är förbi, och VIK håller i vanan att bli omsprungna av nästan alla andra. Loosermentaliteten som sitter så hårt i väggarna här är kanske på väg tillbaka? Denna har tidigare Paananen och Zäta hållit borta, men inte längre tyvärr.

Vi kan med denna nya ickeinsats konstatera att laget varit i mer eller mindre fritt fall snudd på nästan halva serien nu. Nu när inget kan göras åt truppen längre, måste en seriös och ambitiös klubb som VIK noga fundera på om en ny röst bredvid Paananen inte behövs.

Patrik Zetterberg ner i båset, eller vilka andra namn finns? Nuvarande coachduo är nog för snäll för att exempelvis få en sån som Tessier att åka den extra metern. Kanske saknas också Helena Ambjörns smarta fysträning, de nya fystränarnas mer fokus på typ skivstång (tillbaka till 1980-talet) verkar ha blivit ett fiasko då VIK förefaller orkeslösa långa stunder.

Det spel VIK presterat nu i nästan 20 omgångar hade tagit laget rakt ner i Ettan om man hamnat i ett negativt kval nu. Igen. Det enda positiva är att detta lag inte kan ramla ur. Vilken lycka att man lyckades vinna lite matcher första halvan på säsongen!

Att göra någon förändring i båset nu efter denna totalt oacceptabla trend kryddat med denna hemska och ofattbara ickeinsats under ”familjekvällen” mot Almtuna vore kanske lite populistiskt, men samtidigt en signal att denna klubb inte accepterar vad som helst längre. Denna patetiska ”insats” mot Almtuna var droppen som fick denna bloggs bägare att rinna över.

33 svar

 1. PatrikH skriver:

  Lägg ned överdrifterna. Våra tränare vill göra allt för att VIK ska vinna och utvecklas, men något verkar ha gått fel i lagdynamiken i truppen. Jag tycker annars att de spelare som konsekvent stämplar in som Wikman och Skedung bör undantas kritik. Många andra spelare verkar mest brottas med mentala spöken som funderingar om de ska fortsätta med hockey och vad de ska göra efter hockeykarriären – för särskilt närvarande verkar de inte vara.

 2. Gurk-ali skriver:

  Robert

  Eftersom du klagar på klacken” utgår jag från att du själv stod i klacken och skrek för full hals, annars ?
  Och laget får den publik dom förtjänar, förutom av närmaste släkt och dom riktigt inbitna fansen som kommer och betalar oavsett kvaliteten på spelet. Men för de flesta övriga är hockey underhållning och spänning. Inte mkt av underhållning och spänning nu.

 3. Robert jonsson skriver:

  Sedan hävdas det från flera håll att laget sviker sina fans på grund av dålig inställning i matcherna. Man kan då också fråga sig hur viktigt laget är för sina fans när under 2000 finns på plats i hallen när laget spelar. Dessutom när en klack på trettiotalet Almtuna fans tydligt vinner ”klackkampen” i hallen mot hemmaklacken!!!!

  • Gulsvart så klart skriver:

   Laget ( VIK ) i det här exemplet får den publik dom förtjänar. Varför ska jag betala dyra pengar för något så dåligt som den hockey VIK står för, inget kämpa, ingen underhållning, ingen glädje för mig som betalande supporter och åskådare. Nej, jag kommer i fortsättningen att lägga mina surt förvärvade pengar på något annat som kan skänka mig glädje och inte göra mig förbannad och besviken. Som tur är väljer var och en själv vad den vill göra, jag avstår, du fortsätter gå. Det är ok för mig

   • Mathias Helsing Andersson skriver:

    En liten rolig grej i det hela är att stora delar av klacken ofta klagar på oss på ståplats som inte sjunger, men när det faktiskt kommer till kritan är det vi som är där varje match i ur och skur, medans stora delar av klacken är medgångssupportrar och endast går när det går bra. ”Dom får den publik dom förtjänar”.. Vilket gynnar laget mest? Vi som är där varje match i med och motgång men inte sjunger, eller ni som är där i medgång och sjunger?

    Bara en tanke i det hela.

    Signerar med mitt fulla namn då jag står för mina åsikter.

  • Jelena skriver:

   Precis!
   Förbannad över sitt lag kan man vara men för mig stöttar man sitt lag i vått och torrt.

 4. Gulsvart så klart skriver:

  Finns bara ett alternativ att få fart på A-laget, J20 och J18 det är att sparka ut dom två bröder som nu har hand om fysträningen efter Helena Ambjörn. Dessa två bröder har förstört allt som klubben byggt upp under Paananen, Ivarsson och Ambjörns tid i föreningen. Det är bara att kolla på fakta vad som hänt. Där gjorde sportchef Z en dunder miss som nu blivit kostsam både när det gäller tappad publik, pengar och fiasko på isen. Z, gör om och gör rätt till nästa säsong innan kör VIK rätt ner i träsket

  • Gulsvart så klart skriver:

   ” Z, gör om och gör rätt till nästa säsong innan VIK sjunker rätt ner i träsket ”

  • Gubben skriver:

   Så de mesta hänger på att VIK inte tränades på sommaren av Helene Ambjörn? Jag kollade på fysträningen med Ambjörn några gånger och även i somras. Jag tycker de såg riktigt bra ut i somras. Hockey är en sport där man gör byten konstant till skillnad från fotboll t ex, det är även periodpaus 2 gånger, att dom inte orkar i tredje är nonsens. De handlar om de mentala,spelarna tar inte i, de syns att inte viljan finns, spelarna kommer ingenstans. Allt är så dåligt, när VIK är i boxplay, spelarna vispar ju bara med klubborna osv som man gjorde på 90-talet.. Nu går ju de flesta motståndarlagen på, jagar osv..

   Till nästa säsong behöver VIK tycker jag, Nya tränare, nästan ett helt nytt lag ju.. Anton Eriksson, kolla utvisningsminuterna..VIK behöver en tuff spelare som kan undvika utvisningar och spela i första-andra femman.

   Och ja,jag har själv spelat hockey där b la Salo var på isen 😉 och på den tiden var de bara löp och lite styrka men man orkade ändå 3perioder för hockeyn var ROLIG. (Jaja tempot är högre nu blabla)Så jag vill påstå att jag tycker de här igår var bland de sämsta jag sett i Rocklundahallen. När VIK 2000 mötte Råby var de mer underhållande ju!

 5. Robert jonsson skriver:

  Salo inget alternativ. Räcker med sejouren i Leksand där han lyckades försätta klubben i rejält ekonomiskt dilemma. Skrämma spelare hör också till förgången tid. Tror mer på konsekventa ledare som har förmåga att ställa höga krav och lyfta spelare genom att ge dem ökat förtroende vid bra prestationer.
  Sedan får vi inte glömma att detta endast är andra säsongen i HA efter debaclet när vi rasade ner i Ettan.
  Även detta andra år går vi till Slutspelsserien vilket borde vara väl godkänt med nuvarande spelarbudget.

  • Gulsvart skriver:

   Robert, det där du påstår om Salo och Leksands ekonomi är på gränsen till förtal, möjligt att det är det, eller har du bevis för det du påstår. Jag hoppas att någon som står Salo nära eller Salo själv gör en anmälan så det du säger får prövas i domstol. Ryktesspridare som dig ska klämmas åt och det ordentligt

 6. Örnen skriver:

  jag fattar inte vik har spelat ganska bra i sekvenser men de orkar inte spela mer en 20 min bra hockey i en match. men som man säger en match är 60 min . förra ses orka man spela 60 min och då krossa man ofta motståndarna i 3 perioden. denna ses orkar man spela 5 -6 min bra hockey /period för att sedan va slutkörda och tappa all glöd . vilje löst ett problem ligger även i vissa spelare i vik är bekväma då dom tagit plats i en av kedjorna/backpar. och spelar på 75% av deras kapacitet några ex är Lukas Zetterberg, Marcus Bergman, Viktor Hertzberg som någraa exp.

 7. Pelle skriver:

  Glömde nämna Curre Lundmark, som ju också tyvärr är för gammal för att coacha nu. Men han är också ett exempel på en person som i normalfallet är en väldigt trevlig person, men som man ska akta sig för att reta upp.

  Målet nu måste vara att få bort spelarna ur bekvämlighetszonen.

 8. Pelle skriver:

  Finns inte en chans att tex en spelare som Bergman går för fullt. Han åker bara efter sargen som alla andra. Ingen gnista, inga tacklingar. Tittar man på en SHL-match så blir man ju chockad över skillnaden i inställning. Där tacklas det hela tiden och alla försöker ta sig in på kassen.
  Och det är ingen jätteskillnad på spelarna i grunden. Frycklund har klarat sig bra på slutet. LIF har över halva laget kvar sen förra året, men de kör på likadant som de andra SHL-lagen även om de oftast förlorar.

  Saknar nästan Randy Edmonds straffkommendering att springa i trapporna på Rocklunda.

  Man kanske skulle förstärka båset med Tommy Salo. Han är ju ledig. Han kan nog vara en elak jävel till skillnad från mysfarbrorn Lasse. Pelle Bäckman är ju för gammal nu. Men det behövs någon som kan skrämma spelarna lite. Tommy Salo har nog aldrig varit påtänkt i mysklubben VIK, men har man inte råd med stjärnor får man ruska liv i dom spelare man har, typ som Wikegård gjorde med lågbudgetlaget ”vilda Väsby” när de skrällde och gick upp i elitserien.

 9. Robert jonsson skriver:

  Inställningen hos flertalet av spetsspelarna var alldeles för dålig. Flera av dem åkte runt som primadonnor på isen. Ishockeyn har alltmer de senaste åren blivit en viljesport med hög fart, vunna närkamper samt styrka framför de bägge målen. Inget av dessa tre attribut kunde man upptäcka hos VIK denna dag. Bara o bryta ihop o komma igen.

 10. Kjell jansson skriver:

  Trist som fan är ordet för dom som betalade för denna familjeafton inklusive jag själv ! Även VIK spelarna har ett ansvar mot publiken,sponsorer,föreningen osv osv! Att göra sitt bästa borde vara en självklarhet, men så är inte fallet och då förtjänar man inte oss som kommer och betalar för kalaset heller ! Nu är jag tveksam till att komma till Rockis mer denna säsong ! Fan vad trist det känns !

 11. Gurkan63 skriver:

  Äntligen Mikael Norren så tar du bladet från munnen. Jag har varit litet putt på dig , jag tycker du har svept lite medhårs en längre tid, men nu säger du det alla ser och som till och med vlt skriver att det hära håller inte längre. Bergman var synlig period 3 men innan dess så var han osynlig. Man ser frustrationen hos Pannanen och Ivarsson dom vaskar runt i femmorna men spelarna skiter i att göra jobbet. Det finns många som skulle bänkad för länge sedan se lånen från Brynäs/Leksand bara skit . Det finns inget att göra nu denna säsong är körd. Få sponsorer att fatta att det behövs betydligt mera pengar in annars så kommer vik att förbli ett allsvenskt lag.

 12. Gurk-ali skriver:

  Håller helt med dig Mikael i din analys av VIK. Och som jag ser det vann VIK 9 matcher i rad (tidigare) och dom första matcherna var bra sen blev spelet sakta sämre och sämre men hade ändå turen på sin sida (tack och lov) att ändå vinna matcher.
  Och under Ambjörns tid var många glada över hennes förändrade träning och inte körde lyft så mkt utan en mer rörlig träning som gynnade rörelserna i hockeyn. Då var laget en maskin som bara körde slut på motståndarna. Hon saknas.

 13. Gulsvart skriver:

  Jag är ” övertygad ” att det är Ambjörn som saknas. Hela laget ( ej målvakterna ) har ju bara blivit sämre och sämre under säsongen och orken och fysiken är som bortblåst nu när den behövs som mest. Det ser inte alls bra ut inför slutspurten av årets säsong tyvärr

 14. Andre skriver:

  Ja men viks budget är för låg för att kunna vinna matcher mot lag som Almtuna. De har enligt säkra källor dubbelt så hög budget som VIK därav borde man vada nöjd😉

 15. Musse skriver:

  Paananen och Ivve är riktigt bra ledare. Jag lider med dem att laget inte utvecklats som det var tänkt. Tror inte någon annan gör det bättre med den här viljelösa truppen. För många isprinsessor utan vinnarskalle. Tessier visade iaf lite känslor när han massakrerade sin klubba i båset. I alla fall en reaktion och lite känslor. Bara spela klart säsongen och sen rensa ut och bygga nytt.

 16. Lson skriver:

  Zäta måste byta ut en hel del spelare till nästa säsong. Sponsorer och fans kommer tröttna totalt annars.
  Zäta jr platsar inte ens i hockeyallsvenskan. Bergman helt osynlig match efter match. Benker bara åker och dribblar på egen hand tills han blir av med pucken. Div 1 klass rakt igenom.
  Det enda positiva idag var nr 62 Åkerström.

 17. Honken skriver:

  Avceptera att ett lag är bätrre , låg nivå…almtuna passar vik dåligt i alla sex matcher man spelat under året har ais varit bättre

  • Jan Malmberg skriver:

   Paananens desperation var fanns den. Man kan inte ligga under med 3-0 och tro att man ska vinna. Han säger att man ska bygga upp formen. Det finns inte i denna värld att detta lag har en chans i slutspelet. Bara ett mirakel kan ändra det. Det ända vettiga som hände i denna match var när Tessier slog sönder klubban. Skäms ViK!!!

 18. Pontus skriver:

  11-1 i poäng till Almtuna den här säsongen. Dom har 6 raka segrar mot VIK nu. Hur kan man då brinna av för att man torskar mot bottenlaget?

  Dom har hittat nyckeln till att slå VIK så det är ingen förväntad seger för VIK när lagen möts va?

  • Mikael Norén skriver:

   Om du först läser artikeln innan du kommenterar ser du att denna analys sitter ihop med en nästan 20 matcher lång trend med svag ishockey.

   • Pontus skriver:

    Jag har läst den. Men fakta kvarstår i hur det gått mellan de två lagen. Den branden i skallen kom för att det är bottenlaget…det var droppen liksom. Med en mer nyanserad analys så är det inte otroligt att man torskar mot just AIS. Det där blev bara pinsamt från dig.

    • Mikael Norén skriver:

     Ok, så det är pinsamt att även matcher mot Almtuna ingår i en analys? Ofattbart att VIK inte lärt sig något av de tre senaste matcherna. Ytterst märklig slutledningsförmåga.

     • Pontus skriver:

      6 senaste matcherna om du ska vara korrekt. VIK har inte vunnit mot AIS sedan 2018-11-23 i matcher som gäller något. Hur kan det då vara pinsamt att man torskar mot dom? Andas och kom igen i morgon när du fått lite perspektiv. Inte bra att skriva när det just brunnit i skallen.

 19. Delaying the game skriver:

  Paananen redan klar för Brynäs? Växjö som outsider.
  Verkar inte bry sig det där lilla extra längre som skapade den stora vinnarmentaliteten. Jag är f-n hundra på att han redan är klar för annat lag till nästa säsong, likt svikaren Fagerwall som gör det igen…

  • Delaying the game skriver:

   Efter att ha sett Paananen efter matchen tar jag delvis tillbaka att han inte bryr sig det lilla extra längre. Han var ju minst sagt förbannad på spelarna. Det är bra. Hoppas att speciellt lill Z:a och Anthon får höra om deras idiotiska utvisningar. Tror dock fortfarande att han är klar för SHL klubbarna jag nämnde 🙁

   • Delaying the game skriver:

    någon av SHL klubbarna som nämndes skulle det stå 🙂

  • Marko skriver:

   Tycker att BIF då är riktigt på hal is om Campese drar dit Paananen också.. Har inte den känslan själv iaf trots att Brynäs har svårt att få ihop helheten i dagsläget och att klubbn saknat struktur en längre tid. Kan iaf hålla med kring de andra inläggen med att nämna att: oavsett om Almtuna inte är ett önskelag mot VIK så ska man iaf vinna en sådan match på hemmaplan oavsett.