Västerås lyckades vrida sig ur Vita Hästens grepp efter Jonte Bergs två första mål för säsongen

Efter noll på 29 matcher kom två mål i samma match för fartfenomenet Jonte Berg. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots motlut inledningsvis mot ett till en början inspirerat Vita Hästen lyckades VIK vända 1-0 till 1-4 i Norrköping på torsdagskvällen efter att bland annat dödat ett fem minuter långt power play.

Detta efter att lagets ”hjärta och själ-spelare” Jonte Berg, Mathias Bromé och Linus Svedlund även levererat mål och poäng när det behövdes som mest då Janne Urbas inte lirade och Jeremy Williams missade sin tionde raka match.

VIK började annars ganska bra första bytena och ”nye” toppbacken Per Helmersson smög med upp och brände ett bra läge. Men sedan åkte Angell ut efter lite misstänkt dive från en hemmaspelare. Därefter gjorde Hästen snyggt 1-0 i power play efter en oerhört fin passning av Brehmer till starke Liljendahl. Kan ha varit en av årets assists faktiskt i Allsvenskan, kolla reprisen igen.

Hästen gjorde det sedan bra resten av perioden och spelade sin trevliga gladhockey påhejade av nästan 3000 i hemmapubliken. Bjurö var mycket stabil i kassen och fortsätter imponera match efter match.

I andra perioden började också Hästen bra och snurrade VIK friskt i anfallszon. Ganska oförtjänt gjorde skicklige allroundcentern Stefan Gråhns det bra då han skickade ett lurigt skott som annars utmärkte Brage tappade till mållöse Jonte Berg, och Jonte fick faktiskt in pucken i det öppna målet efter en myriad av missade chanser denna säsong.

Då började VIK också hämta sig spelmässigt och Hästens tryck bedarrade. Men precis då fick Hampus Larsson ett matchstraff efter att han var en tiondel sen in en snabb vändning av Schmidt och nordamerikanen linkade tyvärr av planen.

Berg har ju en förmåga att åka sig till målchanser med sina förstklassiga fötter, med lite bättre självförtroende borde Berg kunna hänga 10 mål på en säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK dödade dock alla fem minuter och direkt därefter visade Bromé upp goda playmakeregenskaper då han serverade Johner riktigt bra fram till 1-2. Sedan började VIK-spelet kugga i på allvar samtidigt som Hästen inte tyckte det var lika roligt att lira längre. Jonte Berg seglade ifrån på ett friläge och var iskall fram till 1-3.

I början på tredje visade Montpetit kyla då han och Söderkvist bröt ett uppspel varpå Svedlund satte 1-4. Ridå.

Det gäller att hänga på.

Bromé vänder och vrider nästa knäna ur led på motståndarna ibland. Har ju teknik nog att göra poäng i Allsvenskan. Sniprade ju in ett mål mot Asplöven tidigare. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Äntligen fick slitvargarna utdelning. Så välförtjänt för Berg, Bromé och Svedlund. Det behövdes idag då Janne Urbas saknades och förstakedjan då inte gick att känna igen.

Det var verkligen en lagseger där en icke givmild Bjurö var imponerande stabil efter att ha varit bänkad sex raka matcher. Målvaktskampen är skarp och det gäller att Fransson som mot Rögle inte bjuder på några mer mål nu.

Såklart var det väldigt oroväckande med Urbas frånvaro, om den hade att göra med smällen av Deveaux. Men enligt uppgifter är det ”ingen skada”, utan Janne kände sig sliten och ville inte riskera något.

Annars lirar ju Urbas så uppoffrande att man nästan ibland funderar på om han inte skulle hålla igen lite för att orka i längden, främst genom att inte behöva lira 20 minuter match.

Urbas saknades enormt för Steen och Johansson. Lantosi fick chansen men tog den inte denna gången, var väldigt anonym, liksom hela kedjan.

Helmersson var mycket bra i par med Jonsson, överlag är backsidan väldigt stabil i VIK och man släpper in minst mål i hela ligan.

Spännande tider väntar nu med silly innan fönstret stänger. Om jag fick välja skulle jag se att VIK värvade en typ som Hugh Jessiman, bra målskytt, enorm kroppshydda och tuff.

Plus gärna någon billig ”polis” som kan börja uppvakta motståndarnas stjärnor likt Deveaux när han letade upp Urbas, om det behövs. Tror det verkligen behövs då Lifftion, Wessner & Co, Brashear, Deveaux kommer börja jaga Williams & Urbas i de så oerhört viktiga kvalmatcherna sen. Visst kan det vara tråkigt, men hockey är delvis en gladiatorsport och ingen kommer tacka VIK för att man är snäll.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonte Berg – Två så viktiga mål plus som vanligt att slit i övrigt. Jontes förmåga att åka sig till så många lägen är smått unik. Tänk om han som vid friläget i afton började lugna ner sig lite i avsluten och sänkte farten precis där…

2. Mathias Bromé – Fina vändningar skapar oreda för motståndarbackar, bra puckkontroll. Vass framspelning till Johner, det kunde inte Conny gjort bättre.

3. Per Helmersson – Stark, bra passningspel. Sliter ut motståndarforwards med sin fysisk. Johan Tornberg sa ju att Helmer ser ut som en grekisk gud i kroppen…

3 svar

 1. Vikare skriver:

  Kasta in Douglas Murray på backarn, en polis som heter duga!

 2. ornstedt skriver:

  Var det inte 1-4 som Jonte gjorde?
  Period sifforna var (1-0,0-2,0-2).

  Förutsatt swehockeys uppgifter är korrekta.

 3. Marko skriver:

  Så oerhört skönt att Jonte ÄNTLIGEN får dit puckuslingen! Finns fan ingen jag unnar dessa 2 mål så otroligt mycket som Jonte Berg! Grattis som fan!

  Är han fortfarande på marknaden Hugh Jessiman så är det nog bara att agera VIK! Detta är den typ av lirare som jag ”tjatat” om hela säsongen och som saknades för 10 omgångar sen, saknas nu och KOMMER att saknas ännu mer om vi skulle få 7 matcher mot Karlskoga vilket inte är ett omöjligt scenario (hemska tanke). Behöver inte ha allt för höga studieskulder för att förstå att Johner, Urbas, Williams m fl säkerligen kommer att ha besökt Karlskoga Akutmottagning innan denna säsong är slut! Så pass ”skitiga” är dom!

  Big Vic skulle inte smaka bajs i munnen helt ärligt inför sluttampen!