Västerås slog utan att imponera Mora efter två fina Kimbymål

Unge Mikael Frycklund gjorde en bra match mot Mora. FOTO: RUNE ÅHLÉN (C)

På onsdagskvällen lyckades VIK besegra Mora med 4-3 i ABB Arena inför 952 åskådare. Robert Kimby var åter bäst i VIK och förstecentern gjorde två fina mål i afton.

Matchen började ganska hafsigt och rörigt. VIK drog på sig mycket utvisningar vilket förryckte spelet. Hemmalaget hade svårt att få till ordnat spel.

Därför var det skönt att se förstalinan med Robert Kimby mellan Brady Leisenring och Mikael Zettergren tillsammans fixa 1-0 efter fint passningsspel efter 13.08. Mora kändes ganska uddlösa inledningsvis.

I andra perioden kom VIK ut bättre och denna gången var det andrakedjan med en till synes tröttkörd Marcus Eriksson mellan Kenneth Bergquist och Victor Backman som låg bakom nästa mål.

Efter bra spel i anfallszon visade Victor Backman upp enorm kvickhet i ben, huvud och händer och målmaskinen hittade en lös puck före alla andra. 2-0 var ett faktum efter 24 minuter.

Någon minut senare stod Gustaf Lindvall för en fantastisk räddning på en 2-mot-1-kontring. Dock släppte dock Lindvall 2-1 efter 28 minuter. Ett välplacerat högt skott utifrån, men det såg kanske inte otagbart ut.

Efter målet kom Mora in i matchen och dalkarlarna fick spela mycket power play. Marcus Jonsson kunde sedan styra in 3-1 efter ett bra skott av backgiganten Stefan Warg efter 36 minuter.

I början på tredje perioden fick Marcus Jonsson matchstraff efter en olycklig tackling då en Moraspelare föll på den egna båsdörren som inte var stängd. På nytt fick Mora en massa tid i power play.

Daniel Viksten visade sedan klassen med två fina mål. Dock kändes inget av dessa mål heller helt otagbara. Första var i och för sig välplacerat i krysset, men det var en bit utifrån och till synes fri sikt. Det andra rullade in mellan benskydden. Kraven är höga på målvakterna i ett VIK som siktar uppåt.

VIK fick dock kanske någon kompensationsutvisning på slutet. Då visade Zettergren och Kimby på nytt upp fin kemi. ”Z” hittade Kimby med en instickspass mitt i boxen och Kimby slog till direkt fram till 4-3 efter 51.44.

Lille Jonas Westerling körde sedan fult in Brady Leisenring in i sargen med huvudet före. Brady gav igen med en rejäl crosschecking varpå Tyler Gotto omfamnade Brady. Westerling fick bara en tvåa, och man förstår vad Nicklas Lidström menar med att det har sina poänger att ha slagskämpar i lagen som gör att man måste stå upp för vad man gör om domaren missar det…

Sammanfattning

En ganska grå match där VIK blixtrade till och gjorde några fina mål. Kul att se att Kimby verkar få igång Zettergren. Där har vi en duo som kanske kan göra 40-50 poäng per skalle om det fortsätter stämma på detta viset.

Leisienring trampade på bra bredvid ”Z” och Kimby, men amerikanen har nog inte riktigt kommit in i VIK:s spel ännu och säkerligen är det en omställning att komma från en sämre liga. Tänk lite hur seg Christian Larrivée såg ut i början då han kom från Danmark. Vi får tro och hoppas på samma utveckling.

Stefan Warg var åter en klippa i försvaret. Christoffer Björklund gör ett bra jobb i det tysta. Enormt roligt att se vilken förbättring Mikael Frycklund (mr. Patrik Berglund-look-a-like) gjort i rörlighet och snabbhet.

Det var annars lite ryckigt och svåranalyserat på grund av alla VIK:s utvisningar.

Victor Backman ser fortsatt bra ut, men det syns att kedjekamraten Marcus Eriksson liksom Leisenring håller på att anpassa sig till spelet i en mycket bättre liga. Det gäller att ha tålamod med Eriksson, man kan inte förvänta sig att någon ska komma från en massa säsonger i ettan och direkt dominera här. Men frågan är bara hur lång startsträcka Eriksson behöver. Poängen är lika mycket värda i september som i februari. Det syns att Eriksson har bra spelsinne då han väl får kontroll på pucken i anfallszon.

Det lite märkliga var annars den enorma istid Marcus Söderkvist fick. Slitvargen har även uppenbarligen imponerat stort på Fagervall, liksom tidigare VIK-coacher. Söderkvist spelade nästan nonstopp i de två första perioderna i box play, power play som quarterback (!) och som center mellan Jonte Berg och Viktor Mårtensson i en kedja där Bergs offensiv inte utnyttjas optimalt.

Det var lite synd att framtidsnamnen Frycklund och även Markus Kinisjärvi (fick hoppa in i tredje) inte fick mer istid.

Min uppfattning är att det vore mycket bättre att som i afton haft Jonte Berg med juniorerna Weiskog/Frycklund och Jonsson med Söderkvist och Mårtensson i en renodlad checklingline. Då skulle Berg få chansen mer i det offensiva. Dock positivt att Söderkvist tog några tekningar som center. En välbehövlig förbättring på gång? Kanske har ”Slangen” tränat hårt på tekningar.

På backsidan hade Ricard Blidstrand återigen svårt att imponera. Det känns nog som AIK:aren är den som är närmast en plats i Kallinge när Lindh, Helmersson och den här nya offensivbacken kommer.

Slutsatsen är att VIK verkligen behöver en toppcenter och toppback snarast möjligt om man som Fagervall säger ska göra en bättre säsong än ifjol. Det är fortfarande fler frågetecken än utropstecken.

Västerås tre stjärnor:

1. Robert Kimby – Bäst igen i VIK och visade på fint skott och målsinne med två fina baljor.

2. Mikael Zettergren – Stod för två oerhört vackra framspelningar till Kimby.

3. Stefan Warg –  Backresen fortsätter att rensa bra i egen zon. Låg bakom 3-1-målet.

3 svar

 1. Mikael Norèn skriver:

  Ludde, visst finns det lovande bitar med Brady. Men kraven är ju supehöga på en import om man ska göra en bättre säsong än ifjol. Måste hända lite mer.

  Hannes, tack, roligt att höra. Personligen ser Warg mycket bra ut i mina ögon. Jag har rimliga förväntningar på Warg som defback. Mycket beror på vilka förväntningar man har. Tycker det var rätt att Blidstrand fick lämna. Grunden finns i laget för något bra, men det måste spetsas plus att målvakterna troligen måste överträffa sig själva.

 2. Hannes skriver:

  Jättebra skrivet och jag håller med om nästan allt du skriver. Däremot tycker jag att Stefan Warg såg sådär ut. Slängde iväg två blind pass som sånär friställde moraspelare. Han gjorde flera bra saker också, läser det defensiva spelet bra, blandar och ger helt enkelt. Kanske även skulle kunna använda sin storlek och tyngd något mer. Blidstrand tyckte jag spelade upp sig under hela matchen och var riktigt bra enligt mig. Dock första gången jag såg honom. Men det kanske är han som får lämna. Winge tyckte jag inte riktigt hängde med i varken tempot eller fysiken. Annars tycker jag man ser potentialen hos flera av nyförvärven. Kimby, Backman jätteduktiga och Brady likaså, M Eriksson har ju en riktigt bra blick för spelet och verkar ha god teknik, kanske behöver jobba lite med tempot.

  Tack för en riktigt bra hockeysida för oss Västeråsare!

 3. Ludde skriver:

  Jag tycker leisenring såg bra ut! kvick och bra spelsinne men spelade även fysiskt! powerplay börjar också se bättre ut!