Västerås tappade 4-1-ledning och två poäng mot Leksand efter stort darr i andra perioden

FOTO: RUNE ÅHLEN FOTOBLOGG

Vad som kunde blivit en trevlig utskåpning av Leksand slutade i en chockartad kollaps i andra perioden. Då gick Leksand från 1-4 till 5-4 på knappt tio minuters spel sedan VIK:arna tappat puck i helt fel lägen. Men det var en märklig match i ganska lågt tempo i långa stycken.

Patrik Berglund hade stor show inledningsvis och VIK gick fram till 3-0 efter 12 minuter. Viktor Mårtensson slarvade sedan lite med en svår bakåtpassning som Christoffer Björklund felbedömde och Michael Raffl bjöds onödigt på 3-1-reduceringen efter 19.24. VIK var dominanta under första perioden, nästan lite som mot Malmö hemma senast.

I andra perioden trodde nog alla (inklusive VIK-spelarna) att matchen var slut då Marcus Eriksson skickade in 4-1 något turligt då en retur damp ner framför ”Lill-Firsov”. Erikssons första mål i ABB Arena.

Sedan började VIK slappna av och dutta och ge bort puckarna i farliga lägen. Leksand var skickliga och vassa och utnyttjade detta. Hyperfarliga spelvändningar skapades för masarna gång på gång när VIK:arna inte lyckades nita fast pucken djupt.

Lasse Johansson hade en tuff kväll och fick jaga och kämpa med pucken, vilket LIF utnyttjade hänsynslöst fram till 4-5. I sista var VIK-spelet fortsatt taffligt mot ett tillbakadraget Leksand men Brendan Mikkelson räddade en poäng innan straffarna.

Sammanfattning

Backarna var bitvis tillbaka i ett svagt spel med pucken som vi såg tidigt på säsongen. Detta gav Leksand chans på chans i andra perioden då dalkarlarna lyfte upp spelet och tryckte på. Ingen back var speciellt bra, även Brendan Mikkelson slog bort passningar och missade pucken. Tim Heed och Andreas Lindh behöver lyfta sig till nästa match i spelet med puck i egen zon.

Brady Leisenring ser inte lika pigg och skärpt ut som tidigare. Är det den svenska mörka årstiden?

Vi får dock glädjas åt spelet i första perioden, där vi åter fick se vilken hög högstanivå VIK har. Men som mot Malmö (1-4 hemma) blev laget aningen bekvämt i defensiven och man tillät gästerna skjuta in sig. Det är viktigt att man får in den här hungern i spelet över 60 minuter trots att man är ett topp-3-lag för stunden.

Om Södertälje programenligt promenerar hem segern i Tingsryd imorgon är VIK hastigt och mindre lustigt fyra. Här finns ingen tid att vara nöjd om det ska bli topp-3.

För detta mycket talangfulla VIK kommer just hungern, koncentrationen och laddningen var den avgörande faktorn. Talangen finns där. Hur kan man undvika att laget blir nöjda och lite bekväma i matcher? Det är den viktigaste frågan för Fagervall.

Västerås tre stjärnor:

1. Patrik Berglund– Stod för fyra fina poäng. När ”Bulan” inte var pådrivande i andra perioden föll VIK ihop som ett korthus.

2. Matt Fornataro– Kanadensaren sliter hela matcherna och låg bakom mycket.

3. Mikael Zettergren– Vad liksom Fornataro hungrig hela matchen och skapade farligheter.

3 svar

 1. Läktarplats skriver:

  Jo visst. Vad man än sysslar med så blir man bara riktigt framgångsrik via mental hunger. Vad Bulan menar med ”positionsspelare” är jag osäker på. Men oavsett vilken sorts spelare man är så går hockey ut bara på en sak! Vilket dock kan uttryckas i två system. Endera gäller det att släppa in färre mål än motståndarlaget! Eller så gäller det att göra fler mål än motståndarna! Oavsett vilket system Fagervall å laget väljer så vet vi alla att det är lättast att fylla ABB Nord hallen med ett VIK som vinner! Lycka till i Haparanda! På tisdag gäller Örebro. 

 2. Mikael Norén skriver:

  Tack Läktarplats för klokskaper! Visst var det mycket skicklighet bakom målet för Lill-Firsov, men även turen följer den skicklige och pucken ramlade ner precis på klubban med öppet mål. Kanske till och med jag kunde nätat, men nej. Intressant att Fagervall redan började lufta bänken redan i andra, kanske en tokig signal att det var slut. Intressant med Bulans sågning att det finns vissa lirare som bara är ”positionslirare”, visar ju på att det är den mentala hungern som är viktigast.

 3. Läktarplats skriver:

  Micke: 4-1 målet var väl inte turligt? Det är ju ett snyggt förarbete som Frycklund gör med att gräva fram pucken vid sargen och snabbt få över pucken på andra kanten till Lindh som med ett välriktat dragskott pressar målisen och ”Lill-Firsov” tar hand om returen! Skolexempel på ett tjusigt hockeymål. Kan jämföras med Bulans 3-0 där Bulan tar hand om returen efter Frycklunds dragskott från slottet.
  Men den slarviga förlusten berodde åter på offensivhybris. Visst, VIKs stenhårda offensiv i första perioden funkade ju riktigt bra men redan Leksands billiga 3-1 reducering med två överspelade VIK-backar gav en varningssignal om vart det lutade. I första pausledningen var VIK dock serieledare mot ett ungt tröttkört Leksand som tycktes vara nere på knä. Kvällens seger tycktes vara i hamn, en felbedömning! Var det därför som Fagervall i inledningen i andra tog till underligheten med att fylla på med en femte kedja? Alla fjorton forwards turades sen om att jaga fler mål framåt med följden att Leksands kontringar lätt släpptes igenom. Wargens synpunkter på domaren var åxå onödigt, nu blev han sittande i båset i stället för att vara med och bidra på isen.
  Nä, nu är det bara att ta nya tag för alla drabbade och göra allt för att kämpa hem tre poäng borta mot Asplöven! Kampen runt sträcket hårdnar.