Västerås vann välförtjänt efter straffar mot Troja och hittade bitvis spelet

På onsdagskvällen var det dags för spel på isen efter mycket händelser vid sidan av den med Patrik Berglunds och Matt Fornataros underskrifter. Västerås slarvade bort en poäng men vann till slut med 4-3 mot Troja efter att Kenneth Bergquist avgjort straffläggningen med en läcker dragning.

I och med segern är VIK nu serieledare efter att alla lag spelat tre matcher. De två första segrarna kom främst tack vare Lasse Johansson bravader i mål. Därför var det skönt att se ett betydligt bättre VIK i denna match.

Det syntes direkt från start att laget hade fått ihop kemin och självförtroende bättre och spelet flöt. Dock vare det Troja som tog ledningen i power play genom Ziga Pavlin efter 4.43, ett mål som kanske inte var otagbart för Gustaf Lindvall som fick hoppa in då Lasse Johansson tvingades lämna återbud.

Västerås hade dock bra grepp om spelet och laget radade upp chanser efter att Robin Nilsson kvitterat efter 5.50. Det var spelgeniet Marcus Eriksson som låg bakom 1-1-målet tillsammans med Victor Backman som noterade sin första av tre assist under kvällen.

Sedan brände Mikael Zettergren, Marcus Söderkvist och Kenneth Bergquist riktiga heta lägen. VIK vann skotten med 12-5 vilket väl speglade period ett.

I andra hade VIK flera goda chanser innan comebackande Per Helmersson prickade in 2-1 i power play efter 33.07. Hur rättvist som helst och VIK borde gjort fler mål. Troja verkade något trötta efter urladdningen mot Djurgården senast.

I tredje kunde VIK utöka efter enormt starkt förarbete av Marcus Eriksson igen. Denna gång kom Eriksson med hög fart och bröt fram och hittade Brady Leisenring som satte 3-1 efter 46.47.

Många trodde nog att Troja var slagna då, men Robin Nilsson slarvade grovt direkt på tekningen därefter och Troja kunde sätta 3-2 på ett vinkelskott som Lindvall måste ta.

Sedan tog Marcus Söderkvist och Andreas Lindh odisciplinerade utvisningar och Troja fick spela i 5-mot-3 i två minuter varpå 3-3 kom. Tungt kändes det då, eftersom VIK kastat bort minst en poäng.

Kenneth Bergquist räddade dock tillbaka en poäng via straffarna.

Sammanfattning

Ett stort steg framåt spelmässigt för Västerås. Det var det viktigaste. VIK vann puckinnehavet rejält med 59-41 vilket var talande för matchen.

Troja såg mestadels sega ut under matchen, antingen var det VIK som gjorde dem relativt dåliga eller så var smålänningarna trötta efter Djurgårdsmatchen senast då Troja vann.

Extra kul att se att Marcus Eriksson inte verkar ha något tak på sin kapacitet med två vackra assist. Högstanivån och spelsinnet verkar vara hur  bra som helst, 27-åringen är dock lite osynlig mellan varven. Eriksson har förmågan att tempoväxla med pucken, vilket är en ganska unik egenskap. Oerhört starkt att Norrköpingssonen redan har fyra fina assist på sina tre första matcher. Hur bra ska då inte kreatören vara då han är fullt inmatchad i laget och i det allsvenska tempot?

Stefan Warg var en annan stor plusvariant. Nu kändes det fina spelet från försäsongen igen. Lugn och bra med pucken. Mikael Frycklund ser också mycket intressant ut i rörelseschemat, påminner mycket om Patrik Berglund…

Gustaf Lindvall är svårbedömd i kassen. Hjälte på straffarna och tog något friläge, men borde tagit minst ett ut av målen. Kraven är mycket tuffa på målvakterna i ett lag som siktar på att bli bättre än ifjol.

Totalt sett en fin match av Västerås och början på något riktigt bra. Det vill till att Jocke Fagervall har fingertoppskänsla då han matchar in Patrik Berglund och Matt Fornataro i denna lagmaskin som verkar börjar finna kemin.

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Eriksson – Två mycket fina assist efter tempåväxlingar som gav medspelarna fritt utrymme. Sådan finesser är värda många stjärnpoäng bara de. Eriksson kommer bli guld värd i vinter och är en spelare som kan få det svåra att se lätt ut, vilket vittnar om klass.

2. Stefan Warg – Lugnade ner spelet i egen zon och tog bra beslut med pucken. Söker även det långa passet ibland med viss framgång.

3. Robert Kimby – Kämpade och slet hårt vilket gav andra utrymme.

3 svar

  1. Strada skriver:

    Här är en länk som berättar om en eventuell förstärlkning på ytterforward sidan hos VIK 🙂 det står som Doubtful på elitesprospect men man vet inte , Bulan kanske kan locka denna kille till Västerås och VIK who know ? 🙂

  2. Mikael Norèn skriver:

    GurkOlle, tycker Kimby försöker vända och vrida med pucken hela tiden, vilket är jobbigt för motstådarna, en viktig aspekt. Dock kunde han fått meds sig pucken oftare, men bra intentioner är också viktiga. Annars brukar jag hålla med dig GurkOlle 🙂 Warg blir viktig, fortfarande ung och utvecklingsbar.

  3. GurkOlle* skriver:

    Kul att du har samma syn på Stefan Wargs insats. Även jag tycker att han gjorde en väldigt stabil match med få, om några, misstag. Däremot tyckte jag inte Robert Kimby hade någon större kväll. Se där vad olika vi kan tycka:)