Vem kan den nya toppcentern vara?

Den viktigaste pusselbiten för VIK är förmodligen den sista som snart ska läggas på forwardssidan. Nämligen en toppcenter. Kravprofilen bör vara att det är en spelare med mycket gott spelsinne, alltså en playmaker av hög klass. NJ har alltså deklarerat att man vill ha en spelare som gör omgivningen bättre, dvs. en playmaker.

Det finns redan ett antal bra skyttar som behöver någon som kan leverera bra passningar, skyttar som Mikael Zettergren, Brady Leisenring (måste väl vara en sniper efter 33 mål i Tyskland), Kenneth Bergquist och kanske även Dave Lundbohm om han blir kvar.

Sedan skadar det inte om det är en skapligt välväxt gosse man får in, då forwardssidan inte direkt är storväxt med en medellängd på 182 cm.

Sist men inte minst måste det vara en skicklig tekare, som kan hjälpa Robert Kimby att stoppa blödningen av kostsamma tekningsförluster för VIK de senaste åren.

Tyvärr är dock de flesta storväxta spelarna redan bortdammsugade från marknaden till Nordamerika.

En center VIK tittade på var Julien Desrosiers, vilket Niklas Johansson berättade för mig. VIK var även ute efter Niklas Fogström och Dustin Johner, men dessa två fick lukrativa kontrakt på andra håll.

Skadedrabbade centern Colin Long ska VIK ha nobbat, då man förmodligen är rädda för hans hjärnskakningsproblematik. Särskilt med Arvid Strömbergs öde färskt i minnet.

Pengarna är inte heller stora, så vi kan nog glömma en spelare Lubomir Vaic, som sa till mig att gärna återvänder till Västerås tidigare.

Sedan beror det ju på om Dave Lundbohm blir kvar, om han lämnar öppnas ju en ny värld då man kan välja och vraka från AHL. Där finns det säkert en 20-30 potentiella nya Evan McGrath att hämta hem,  spelare som snittar runt 0,5 poäng/match i AHL är ofta stjärnor på allsvensk nivå.

Collegeligan NCCA där VIK tidigare hämtat Jason Walters och Broc Little har ett gäng kontraktslösa spelare som snittat poängen per match. Här finns det billiga spelare, men dessa är ganska svårbedömda.

Sedan har vi ju alla dessa lite suspekta Europaligor där det kryllar av transatlanter som lärt sig spela på stor rink. I Österrike är en sådan som Ramzi Abid kontraktslös, vilket vore en drömvärvning. Dock skulle VIK då behöva hitta en egen version av Mikael Fahlander för att värva någon sådan lirare.

Ur danska ligan hämtade VIK/Malmö tidigare Christian Larrivée. Den stentuffa Simon Ferguson gjorde bra med poäng där, säkerligen en center som inte kostar skjortan.

I Norge finns en uppsjö av intressanta ”free agents”. Knut Henrik Spets har spelat för NJ i Arboga gjorde 66 poäng där förra säsongen. Gino Guyer är en amerikan som gjort bra med poäng de senaste två säsongerna. Här finns det mycket intressant som sagt…

I Finland hämtade NJ Juha Kiilholma, en av de största flopparna. Kiilholma var ju inte tränad och såg lite rund ut om kinderna. Matias Loppi är en center som det ryktades om tidigare, ska vara en snabb playmaker.

***

Men det viktigaste av allt är ju att hitta rätt personlighet. En äregirig spelare som kommer brinna för uppgiften under 52 omgångar plus slutspel. Det är ju detta som är det svåra att se när man ”Elite Prospect-scoutar”…

***

Silly var ordet…

2 svar

 1. Hockeyfan skriver:

  Före detting från Leksand och Norske landslagsmannen Andreas Martinsen C/LW kanske är en center för vik.

  Varför inte dubbel passarna Tyler och Justin Donati som gjorde 51 poäng på 21 matcher i norska ligan.

  Dax att ta fram klubborna nu och börja träna tekningar i sommar regnet för Robert Kimby samt Markus Kinisjärvi.

 2. Maz skriver:

  Ja, inte verkar det finnas några ekonomiska muskler till att locka till sig en ”på förhand” bra center. Framför allt då transatlantplatserna är tagna.

  Vi får se vilka kort N.J har kvar att spela. Men inte känns det bra….och supporterlirarpengarna ska ju gå nån annanstans….