Inget fiasko att förlora mot meriterat Tjeckien & lite backtankar

Någonstans verkar hybrisen från TV4 och Niklas Wikegård om Tre Kronors fantastiska storhet spridit sig till alla inblandade spelare, tränare, fans och journalister. Tre Kronors framgångar har tidigare byggt på en insikt om att det finns fler stora hockeyländer. Som Tjeckien.

Visst var det tungt att förlora på hemmaplan. Men att kalla det fiasko att förlora mot ett Tjeckien med en spelare som Petr Prucha i fjärdekedjan är att kraftigt överdriva och jaga stora rubriker och billiga poänger. För den som har någorlunda koll vet att Prucha gjort 30 mål i NHL som rookie och gjorde 40 poäng i KHL senaste säsongen. Hur meriterad var Sveriges fjärdekedja?

Plus att Tjeckien har spelare som Milan Michalek, Martin Erat, Michael Frolik, Ales Hemsky, David Krejci, Petr Nedved, Tomas Plekanec plus ovan nämnda Prucha. Alla stjärnspelare som samtliga gjort över 20 mål på en NHL-säsong.

Att på något sätt ”glömma bort” detta i debatten verkar ha slagit tillbaka på Tre Kronor och många journalister verkar inte kunnat se detta. Lärdomen är att många måste gå tillbaka till att respektera motståndarna och bygga defensivt starka svenska lag. Det är så Sverige vunnit och kommer vinna mästerskap. Förr och i framtiden.

***

Det ryktas om att Nils Andersson kan vara på VIK:s radar. Den 20 år gamle och 188 cm långe backen har tidigare haft Jocke Fagervall som tränare.

Eftersom VIK tappat de båda spelskickliga rightbackarna Stefan Andersson och Thomas Mitell vore det ju logiskt att plocka in en offensivt skicklig rightare som Nils Andersson.

Dock finns ju Robin Nilsson fortfarande med i bilden, och Nilsson är ju också rightare. Frågan är bara om Nilsson ska fortsätta som back, då 20-åringens storlek och spelstil kanske lämpar sig bättre som forward.

I dagsläget är topp-5-backarna Andreas Lindh, Per Helmersson, Stefan Warg, Alexandre Rouleau och Christoffer Björklund. Sedan finns även Jonas Emmerdahl och Fredrik Winge under kontrakt.

Emmerdahls utveckling verkade få en törn av fotledsskadan sommaren 2010. 20-åringen behöver nog tid att växa i sin stora kropp för att bättre kunna utnyttja storleken och få fart på skottet. Robin Nilsson och Fredrik Winge känns inte heller riktigt utblommade som stöttespelare i A-laget som backar i dagsläget.

Det är förmodligen därför man tittar på att ta in en mer meriterad back utifrån. Att starta säsongen med blott fem beprövade backar skulle bli jobbigt om det blir skador.

Dock har ju Emmerdahl, Nilsson och Winge potentialen att bli bra allsvenska backar. Frågan är bara när. Vågar NJ lita på att de redan nu är redo för en massa istid och förtroende?

6 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Lillgurkan: Ja, det var intressant poäng. För se hur det går för Djurgården med så många junisar. De lär väl förstärka ordentligt där om det hålla i kvalserien.

  Men visst får vi hoppas att Nilsson och Emmerdahl plus Winge blommar ut, annars kan det bli tungt…

 2. Lillgurkan skriver:

  Ta en titt på snittåldern på DIF:s backuppsättning Micke, VIKs J20 tog sig ju dessutom längre än DIFs J20 förra säsongen 🙂

 3. Mikael Norén skriver:

  Bosse, Pelle: Hur mycket man tycker VIK ska rusta beror ju på ambitionerna och ekonomin. Det bästa vore ju att få en beprövad offensiv back i detta. Med bara 5 rutinerade backar blir det jobbigt när de ”obligatoriska” skadorna kommer.
  Emmerdahl och Nilsson är ok, men om man ska tävla mot Leksand, Örebro och Djurgården mfl kan det bli tufft för dessa om de inte lyfter en nivå tror jag. Men behovet av en center är ju större. Det är dock svårt för oss lite på utsidan att sia i vilka alternativ som finns…

 4. Pelle skriver:

  Jag tycker backsidan ser bra ut, dom unga backarna är mbra, där är jag inte det minsta orolig. När VIK spelade sina bästa matcher förra året spelade både Emmerdahl och Nilsson. Dessutom finns Winge och jättebacken Forsberg som tränar med A-laget. Dom nya backarna verkar bra. Roleau verkar vara ett fynd. Ska också bli intressant att se om Warg får fart på fötterna och Björklund (som jag inte sett). Håller med bosse, lägg pengarna på en stor stark center!

 5. Dc skriver:

  Synd att VIK redan signat en andre målvakt. Ersberg är ju ledig nu.. attans! fast han skulle nog varit för dyr, men ändå 🙂

 6. bosse skriver:

  Tycker att både Emmerdahl och Nilsson är etablerade allsvenska backar. Allt handlar om tränarens förtroende för spelarna. Waltins ledarskap var inte bra och det drabbade de yngre värst. Trots bra insatser så var det dom som inte fick speltid.
  Tycker inte alls att det behövs någon mer back idagsläget. Om VIK har ont om pengar så måste prio ligga på en spets center.