VIK åter totalt oförberedda från start i Karlskoga och Hetta alldeles för ensam att driva laget då säsongen snart kan vara över

Vad ska man säga? VIK lyckades åter komma ut som B-juniorer från start i Karlskoga i match 2. Sedan när de så nervösa och rädda VIK:arna lugnat sig kunde de börja spela lite ishockey, men vad hjälpte det och Karlskoga kunde vinna med 5-4.

Det är inte så mycket mer att skriva hem om än att Henrik Hetta var alldeles för ensam i denna match. Bloggen skrev inför match att Anthon Eriksson, Joakim Hillding och Sam Marklund skulle behövt visa sig, men denna trio floppade ut ganska rejält även i denna match.

Särskilt var Hillding noterbart under isen och Röglecentern har nog checkat ut för gott i VIK, eller? En annan Röglecenter som gör alldeles för lite är Filip Karlsson. Det är ett större problem eftersom 24-åringen har ett kontrakt över nästa säsong, men ser ut att vara en center för en tredje- eller fjärdekedja.

Lunsjö försökte också, men var som Hetta alldeles för ensam. Endast ett inställningsmässigt- och spelmässigt mirakel kan nu rädda denna säsong.

Att Trivellato skulla sjunka så här i nivå såg vi inte heller komma. Vad har hänt med italienaren? Från att inte göra ett misstag och spela snabb hockey, är det nu långsam hockey med många misstag – inget bra betyg till utvecklingsmiljön i VIK, eller vad det nu är som hänt.

Försvarsspelet som var så dåligt i början av säsongen har hemsökt denna upplaga av VIK då och då, även i afton. Det här att man inte städar framför egen kasse är svårbegripligt och gav BIK tre enkla mål i afton.

Den sociala coachningen blev också kostsam nu med hattandet av målvakterna. Målvaktsspelet har inte räckt till i denna serie, säkert mycket beroende på att varken Kruse eller Myrenberg får känna förtroende att bli en uttalad förstemålvakt.

Just gällande det sociala och så snälla VIK är känslan att Thomas Paananen som spelare, och under sina tidiga tränarår, fick kritik för sitt heta temperament. Och coachen har nu justerat det lite väl mycket och det verkar blivit en kvävd tuffhet som inte är bra då det verkar ha slagit över åt andra hållet.

Sedan att VIK varit det bättre laget än ett Karlskoga i både match 1 och match 2 de sista 40 minuterna spelar liksom ingen roll. Det kan vara en kombination av att BIK slår av på takten och att de små nervösa VIK-killarna svettats bort lite nerver. Det är inget bra, och i ärlighetens namn var inte BIK eller Juel bra och VIK fick billiga mål framåt.

Hursomhelst är ju detta ett jättebra showroom för VIK att se att så många spelare i detta VIK är så skakiga och rädda när det gäller inför lagbygget nästa år. Knappt någon med utgående kontrakt har direkt visat något alls i detta slutspel…

PUCKLIGAN

5 Henrik Hetta

4 Alexander Lunsjö

3 August Nilsson

2 Jimmie Jansson

1 Alexander Younan

21 svar

 1. UliH skriver:

  Enkelt och cyniskt spel i egen zon och puckar djupt in i hörnen i BIK:s försvarszon där Hetta, Anthon o Bergman följer upp som torpeder med tunga tacklingar så är backarna efter halva matchen möra så det räcker. Sen spela hockey för att vinna.

  Då tror jag vi är i semi. BIK över 60 min i dessa två matcher imponerar inte.

 2. Pelle skriver:

  VIK:s taktik att spela många långsamma passningar i egen zon är alldeles för riskabelt i matchinledningarna. Leder bara till förlorad puck, panik, utvisning eller mål direkt.
  Som du säger Steffo, spela enkelt, sarg ut ibland. Försök lägga pucken djupt i anfallszon istället för riskabla dribblingar eller passningar vid blålinjen. Allt för att undvika dessa onödiga frilägen BIK har skaffat sig i början på matcherna. Och peta inte med klubborna för mycket, för då kastar sig BIK:arna så fort de får chansen. Bättre då vid sargerna att tackla, men lagom hårt förstås. Ge inte domarna chansen att visa ut.

 3. Steffo skriver:

  Håller med om att ledarskapet har tappat konceptet lite på slutet, hoppas de kan styra upp början på matcherna med med en tydlig gameplan och spela enkelt så de klarar de första 10 min utan baklängesmål. För er som minns påminner BIKs öppningar på hemmaplan om VIK på senare delen av 80talet där man ofta inledde matcher i ett ursinnigt tempo och hade 3 – 0 efter första 10-15 min. Fast då hade man Eddie Ericsson, Anders Berglund och Flygis med flera där framme 🙂
  Kom igen nu GulSvart, åtminstone en match måste vi knipa mot detta rövargäng !

 4. Miko skriver:

  Visst är det frustrerande med uteblivna matchstraff och tveksamma utvisningar, men tyvärr kan dåliga domslut inte hjälpas. Nu drabbar dessa Vik och det gäller att försöka att inte ödsla för mycket energi på det, även om det föstås är lättare sagt än gjort. Istället gäller det att fokusera på att vara med från start och inte hamna i stora underlägen tidigt i matchen. Hoppas Vik är med från start nästa match, då finns det bra chans att också vinna. Nu finns efter denna match inga livlinor kvar, antigen avslutas säsongen eller så kan det bli startskott på en vändning. Jag tror verkligen på seger på lördag och måndag, innan allt ställs på sin spets nästa onsdag. Kommer det till en femte match då tror jag Karlskoga inte pallar trycket.

 5. Jan Malmberg skriver:

  Åbonden i VLT tycker att VIK får skylla sig själva, att dom gnäller både ledare och spelare.
  Alltså tvärtemot vad Mikael Noren och många andra tycker. Att dom ser sig själva som offer och tar dumma utvisningar. Smaken är som baken olika. Ända chansen nu är att spela bättre hockey än Karlskoga tyvärr! Sista chansen på Lördag ett faktum!

  • Pelle skriver:

   Sanningen är väl både och. Det är nästan omöjligt att vinna en jämn hockeymatch om man får viktiga domslut emot sig. Samtidigt så tog VIK onödiga utvisningar, kanske pga övertändning, som får matchen att väga över till motståndaren. Redan i första minuten tar Hillding en onödig utvisning, och då anar man att VIK har fel inställning idag igen. Man måste behålla kylan.
   Och sen Daggens tackling i slutet av perioden fick ju VIK att tappa koncepterna helt så att man gick miste om PP:t. Och där med fortsättning i början på andra avgjordes i alla fall delvis matchen, även om VIK kom ifatt i tredje perioden.

 6. Pelle skriver:

  Även om domarna dömer fel så måste VIK få bort onödiga utvisningar. Tex den Lunsjö tog för gnäll efter slutsignalen av första perioden. Den tog bort det PP VIK skulle startat andra perioden med. Såna detaljer blir avgörande till sist.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Titta på dom andra lagen som steppat upp AIK var ju helt utspelade men vann på en målvakt som storspelade. Tyvärr har inte VIK en sådan målvakt. Tyvärr fick dom utvisning vid 4-4 målet måste vara väldigt ovanligt att man får mål och utvisning samtidigt. Karlskoga har ju skarpskyttar när dom får chansen. Nu behövs ett MIRAKEL för semifinal Man kan inte ligga under med 4-1 och tro att man ska vinna. Man skämdes när det bara small i början av matchen igen. Vad händer på Lördag den som lever får se🙄

 8. Måndag skriver:

  Tycker att Gulsvart steppade upp ju längre matchen led. Ryckig första pga alla utvisningar och den usla stämningen på isen. Domherrarna hade åter ingen bra dag på jobbet, men förlusten ska inte skyllas på dem. Dock konstiga matchstraff, löjliga alla tre. Matchen innehöll det mesta. Rätt svåranalyserad batalj. Hetta #20 klart bäst på banan, var överallt. Med lite medstuds hade vi stått som vinnare både tis o tors. Starkt att göra match av detta ändå. Igen. Fast tröstpoäng delas inte ut i slutspel. Matchserien är inte över. Varför skulle inte vi kunna vinna hemma på lör? BIK skrämmer inte ett dugg.

  Apropå nästa säsong: Det gör inte direkt ont för motståndarna att ta sig in framför vår egen kasse, något som har varit ett faktum många säsonger nu. En fysiskt stark tuff back av modell Andreas Lindh vore önskvärt, som några nämnt. Starkt medhåll. Våra målisar lämnas ensamma alldeles för ofta. Sedan är det tydligt att spets framåt och riktiga snipers saknats denna säsong.
  Bra kämpat grabbar ikväll. Seger på lör!

 9. Kral skriver:

  Enligt dig var triviallto en världsback,

 10. Bozo skriver:

  Tycker Paananen verkat grinig hela säsongen och inte helt motiverad/fokuserad. Kanske inte så lätt när man vet att klubben medvetet snålat denna säsong för att spara till nästa. Dessutom att Z nog tidigt flaggat för att huvuddelen av truppen ska bytas ut, då saknas det incitament att utveckla spelarna på plats. Det hade då varit klokt att matcha Kangas mer tidigare, men Paananen har ju uttryckt sig att man skyndar långsamt för hans egen skull.

  • Musse skriver:

   Klart att han är frustrerad, det har ju strulat i stort sett hela säsongen. Allt från att centrarna försvann tidigt till att det passningspel vi hade för två år sedan inte varit i närheten de två senaste säsongerna. Det är ju grunden och en förutsättning för ett bra spel, det går ju inte att coacha någon att ha puckkontroll….. Att sedan typ alla som fick ett nytt kontrakt har totalt underpresterat är såklart en besvikelse. Paananen är relativt ny som tränare och motgångar är lärdom. Han är en bra tränare och det här kommer vara nyttigt i hans fortsatta karriär. Omedvetet är han nog redan i nästa säsong.
   Ett tips till killarna på lördag, var beredda på att städa ur skåpet för det här duger inte i VIK…..

   • Jan Snopek skriver:

    Men för satan i hel-ete!

    1) Pannan är inte ”ny längre” 3 säsonger i HA 1 säsongen i DIv 1 och en fjärden i HA kval. + flera år i jun.

    2) Pannan är betald/avlönad i en medlemsägd förening. Då ger man inte, tror iof inte att han för det

    3) Pannan och Z försöker sätta press på domare i en slutspelsserie vilket är rätt men gör det så korkat så det enbart sätter karuseller i skallen på spelare

    4) Den mentale coachen. Han borde väl av någon kliva fram nu. Haft en hel säsong på sig att ställa equlizern rätt på spelarna så dom kan ta sig an matcherna på ett bättre sätt än senaste 2

    5) Framgåmgsrika lag är helt obrydda i att leta ursäkter i skadade spelare, dåliga domslut. Dom ursäktar sig aldrig! Jag börjar uppleva VIK som Grin-VIK

    • Bozo skriver:

     Så blir det i en grupp som inte mår bra. Skador och sjukdomar gör att varken tränare eller medspelare vågar ställa krav på varandra eller ens på sig själva, blir mycket tassande på tår som tär på relationer. Och det finns alltid någon som är sämre i laget. Detta är andra säsongen i rad som det händer.

    • Musse skriver:

     1. Tre säsonger i HA måste nog ses som relativt ”ny” i tränarvärlden.
     2. Förstår inte vad du skriver i punkten???
     3, 4 och 5. Alla verkar vara korkade och göra fel? Kanske du borde erbjuda dina tjänster och hjälpa till i laget?

 11. Bozo skriver:

  Bergman har plus i boken i detta slutspel och bör ges en fortsättning nästa säsong.

 12. Gurkan skriver:

  Jag missade första perioden så ska inte uttala mig om helheten men resterande 40 minuter är ju en kamp och en riktigt slutspelsmatch och Jag tycker ändå VIK bjuder upp till kamp. BIK kom ändå tvåa och jag håller inte med om att de spelade särskilt dåligt.. Det var en bra och underhållande match sista 40 och VIK står upp trots manfall på enormt viktiga spelare.

  Vi gick in med skrällchans och den finns fortfarande men var det nån på förhand som hade förväntat sig två segrar borta mot serietvåan? Hade det studsat lite annorlunda hade VIK ändå kunnat stått med 2 segrar nu men tyvärr, det räckte inte hela vägen i de här två matcherna pga halvtaskiga starter och missade utvisningar men så är det, det är bara blicka framåt.

  Det räcker att vinna en match på bortaplan för att ta oss vidare och ärligt talat – att vi behövde vinna de två hemmamatcherna för att ta oss vidare kunde man ju räkna ut med arslet och en bit krita, redan innan kvarten drog igång..

  Det går inte att trolla med ett lag som hackat under hela säsongen och skulle VIK ta sig till semi (chansen finns trots allt fortfarande) så är det en bedrift, mer än vad ett uttåg är en besvikelse – sett till hur säsongen sett ut. Så tycker nog ändå man kan försöka se det positiva istället för att bara se svart och spy galla. Det är iaf min åsikt.

  En match i taget.

 13. Bozo skriver:

  Nu måste väl backarna som suttit hemma få chansen, åtminstone Tornberg som har kontrakt för nästa säsong. Ser så knepigt ut när BIK spelare får stå och skymma gång på gång ostört i pp.

  Varför plockar man inte ut målvakt med mindre än tre min kvar då flera BIK spelare kan knappt stå efter tryckare och de spelat många min efter flera icing på rad. Vågar ens Ivarsson ge råd under match?

  Som Z sa: ”Skönt att vi sitter med ganska lite kontrakt just nu.” ”– Vi behöver kanske ha in sex–sju forwards och tre–fyra backar till nästa säsong.” Så han för en vecka sen, lär ha ökat.

 14. PatrikH skriver:

  Jag väntar med att såga spelare tills det är över. Alla har fortfarande chanser att reparera och VIK har fortfarande chansen att ta matchserien.

 15. Kalle skriver:

  Många som kommer till VIK verkar bli sämre, utvecklas inte.
  Börja med att inte ta utvisningar.
  Usla värvningar, är Z rätt man?
  Ivarsson?
  Pannan?
  Värv karaktärsspelare, som är bra naturligtvis, men tuffa, typ Stiffen, Lindh, Flygis….

 16. Gunnar skriver:

  Två matcher 9 insläppta mål man kan inte säga att försvaret är stabilt. nu måste de ändra om i försvaret in med Tornberg han har ju visat att han har ett bra skott och fina passningar