Upp till bevis för Joakim Hillding & Filip Karlsson och VIK behöver även fler räddningar för att vinna tre mot Karlskoga för skjuta upp för tidig semester

 

Henrik Hetta tog upp laget på sin rygg senast i Karlskoga. Men Hetta var för ensam bärare och VIK har nu ett jobbigt 0-2-underläge i matchserien som handlar om först till tre segrar.

Det är dags för även Joakim Hillding och Filip Karlsson att steppa upp på allvar nu. VIK:s säsong tar annars troligen slut redan på lördag i match 3 hemma mot Karlskoga.

Henrik Hetta visade hur långt man kan komma med karaktär i match 2. Hade fler klivit fram som Hetta hade VIK vunnit match 2. Vilken pondus och spel av Hetta, som vi nog kan slå fast är klart bäst som center trots allt.

Istället drällde de tänkta toppcentrarna och tungt SHL-meriterade Hillding och Karlsson alldeles för mycket med pucken och var osynliga framåt. De verkade bli försiktiga och tveksamma av Karlskogas aggressiva framtoning och de kastade puckar runt sig.

Men det finns en sista chans nu för denna centerduo, som bägge är mållösa och svaga i teken i slutspelet (Hillding 0+2 och veka 43 % vunna tek, Karlsson 0+1 och ännu vekare 41 % vunna tek).

Karlssons bleka spel riskerar att VIK måste ersätta hans tänkta toppcenterplats i kommande trupp 21/22, och Rögleprodukten vill knappast hamna längre ner i den gulsvarta hierarkin.

Hillding har kanske redan ett kontrakt klart i typ Österrike, men om inte har ju 32-åringen mycket att spela för. Om inte annat hedern och jag får en känsla av att Hillding är en bra kille som vill göra rätt för sig.

Låt oss hoppas och tro att vi får se två tokladdade och styrande centrar i Karlsson och Hillding på lördagskvällen.

De behöver ju bara titta på hur Hetta för sig, och då har den sistnämnde kanske ändå inte lika mycket offensiv potential som nämnda två underpresterande centrar.

***

Många skulle nog även vilja se mycket mer av Isak Skedung. Bara 0+1 på fyra matcher i slutspelet och magra knappt 43 % vunna tekningar. Men kraven på Skedung är inte riktigt lika höga som på Karlsson & Hillding.

***

Kruse och Myrenberg har inte alls varit dåliga i slutspelet, men de har helt enkelt inte givit VIK de där avgörande räddningarna när laget behövt det. Kraven är tuffa i Västerås.

Men oavsett hur mycket som är kvar nu får vi hoppas att Paananen vågar satsa på en målvakt in i kaklet nu. Hattandet måste upphöra så att en målvakt kan få känna trygghet. Bägge målvakterna har matchvinnarpotential.

***

Vissa tycker kanske att denna blogg kanske är för hård i sina omdömen. Men VIK vill ta sig till SHL inom en relativt snar framtid. Då måste åtminstone de spelarna man har spela på sin respektive topp och vara skoningslösa i slutspelsmatcher.

Det spelar då ingen roll om man förlorar, men man måste ha pondus och glöd i blicken (som Hetta i match 2) för att det ska vara godkänt. I alla fall i bloggens värld.

Ska VIK ta sig till SHL kommer det krävas enormt mycket skicklighet, karaktär och tuffhet – på en och samma gång. Kravbilden ska vara hög här.

VIK har ju exempelvis mycket bättre förutsättningar att på sikt etablera sig i SHL än just Karlskoga. Det är en snuttefilt i dessa dagar, men det ger också en ökad kravbild.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1616777947
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1375492524727472129";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1375492524727472129";s:5:"pDate";s:19:"2021-03-26 16:59:08";}}";

10 Kommentarer

 1. Daniel Öhrn

  Vart har Daniel Öhrn tagit vägen? Är han skadad eller petad? Jag hittar ingen info om varför han inte är med.

  1. Pelle

   Han är väl skadad sen länge. Men vilken skada det är har jag antingen glömt eller så är det hemligt. Lutar åt det senare.

 2. Jan Malmberg

  Nu står det i VLT om Tim Juel som kommer anmälas för diving ang. 4-4 målet för VIK. Det tänkte jag direkt att han filmade nu lyckades dom vinna matcher på det sättet också. Och enligt regelboken får dom inte döma diving på video granskning. Han tänkte fan mål han kom åt huvudet jag filmar. Vissa spelare i England gillar inte hur dom gör i Italien, Spanien att dom filmar är ju enligt regelboken gult kort eller utvisning.
  .

 3. Peter

  Jag förstår inte det är med Hilding och Karlsson ska steppa upp. På vilket sätt skulle detta ske? Att de är SHL-meriterade har väl aldrig varit en garanti för succé. Jag tror helt enkelt inte att de är bättre än så här. Jag vet att det inte ger hela bilden, men tittar man på Hildings och Karlssons statistik så levererar de i paritet med vad de gjort tidigare i Hockeyallsvenskan. Filip Karlsson har exempelvis aldrig haft ett högre poängsnitt.

  Vi måste helt enkelt inse att det inte är någon Linus Karlsson, Albin Lundin eller Daniel Ljunggren VIK värvat. Jag tror att det till och med hade varit bättre att behålla Kelsy Tessier till denna säsong.

  Med facit i hand så kan inte Zäta var nöjd med de forwards värvningar han har gjort. Då med tanke på att ingen av de forwards som varit med ett tag lyckats med att utvecklas eller steppat upp. Ingen av nyförvärven har gjort succé. Och att för andra säsongen på raken så toppar en back poängligan.

  1. Mikael Norén

   Kolla denna artikel Peter om Filip Karlsson, bättre SHL-snitt än många dominanter i HA, tex Albin Lundin: https://vikfancentral.se/shl-centern-filip-karlsson-ex-rogle-linkoping-oskarshamn-ska-vara-klar-trots-att-bade-modo-och-sodertalje-enligt-expressen-ville-ha/

   Såklart ingen garanti, men VIK har ju räknat honom som en PP-spelare och hade ju hoppas att Hillding skulle vara lika bra som då han bidrog starkt när IKO och Lakers gick upp och då han gjorde 41 poäng i Färjestad.

   1. Peter

    Det med Axel Lundin kan jag förstå, det handlar säkert om vilka han har runt omkring sig. Det kan nog vara en stor del till varför han blivit så pass dominant i HA.

    Men Hildings 41 poäng för Färjestad är ju sju år sedan och efter det har han bara dalat. Tittar vi bara på Hildings poängsnitt så är hans poängsnitt nästan lika bra nu som det var när han spelade i IKO. Jag tror att det är där han skulle ha hamnat om han spelat en full säsong för VIK, alltså 0,55-0,6. VIK skulle verkligen behöva en forward som kunde driva laget framför sig, alltså någon dominant som snittar över 1,0. VI får faktiskt gå ända tillbaka till säsongen 2012-2013 för att hitta någon sådan spelare.

 4. Måndag

  Googlade/sprang på en 12-årig gammal artikel från Magnus Nyström,Expressen; https://www.expressen.se/sport/magnus-nystrom-vik-hockey-ar-som-punken/

  Ser flera samband, då som nu (2009 vs 2021).
  Några axplock ur artikeln:

  ”Tack och lov är VIK Hockey som punken – VIK Hockey dör aldrig.
  Det är förresten lite punk över hela staden Västerås.
  Typisk arbetarstad. Tuff stad. Hög brottslighet.
  Och detta är en hockeystad. Hockeyn får mest uppmärksamhet i lokalpressen, får flest sponsorer och drar mest publik.
  Inget lokalt lag väcker såna känslor som VIK Hockey.
  Västerås är ett riktigt hockeylag igen.
  Även klubben ställer krav på sina spelare. Och dit måste man verkligen nå om man överhuvudtaget ska kunna ta nästa steg.”

  Helt rätt. Vi älskar vårt lag. I med- och motgång. Dags att ställa krav på omnämnda spelare. Upp till bevis nu i 3:e fighten. Följ Hetta och det Micke så bra lyfter fram gång på gång. Spelar man i VIK ger man aldrig upp. Bofors är inte ett dugg bättre än oss, tvärtom. Sjunk inte in i deras grislir. Ge järnet nu grabbar och gör det allihopa, tillsammans! Om alla gör det som de ska är jag inte orolig. Det här ska gå vägen. Vi tar dem på kraft och att vi är bättre!
  Forza Gulsvart 💯💪❤️

 5. Lson

  Vore intressant om bloggen kunde analysera på micronivå varför PP-spelet under hela säsongen varit total katastrof. Det kan absolut inte bero på att alla spelarna i PP 1&2 är dåliga och oförmögna att spela PP utan det måste bero på att någon eller några spelare orsakar detta katastrofala resultat.
  Om jag minns rätt så för några år sedan låg VIK i topp med sitt PP. Hur har det kunnat blivit såhär?

  1. Jäder

   En tanke kan ju faktiskt vara att vårt, ganska framgångsrika, boxplay ställer till det på träningarna. Om vi tränar ett pp mot vår uppställning så blir det ju inte samma sak som o spela mot ett lag som ställer upp i traditionell 2-2 uppställning. Nu har ju inte jag varit på nå träningar i år, man kanske tränar alla potentiella uppställningar? En annan sak som jag tycker saknas är inövade rörelser utan puck. Kolla andra lag där icke puckförande pp-spelare står i passnings-skugga, men puckföraren VET att den andra spelar kommer åka till ett tomt ställe o slår pucken dit…. Sån kemi har inte existerat en enda gång i år i vårt pp, TROTS att, i stort sett, samma spelare lirat pp ihop hela året

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto